Inițiativă USR de transparentizare a Consiliului de Export, adoptată de Senat

Plenul Senatului a adoptat, astăzi, o propunere legislativă pentru transparentizarea intereselor membrilor Consiliului de Export, inițiată de către deputatul USR Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei.

Inițiativa legislativă instituie două obligații: publicarea și actualizarea constantă a listei de membri ai Consiliului de Export în vederea transparentizării activității și a intereselor acestora și depunerea declarațiilor de avere și de interese de către membrii Consiliului.

 

„În perioada în care am fost ministru al Economiei, am descoperit că decidenți din acest Consiliu de Export sunt beneficiari direcți ai programului de stat menționat prin propriile firme, sau, de pildă, alți beneficiari sunt legați în mod direct de membrii acestui așa-numit consiliu. Am oprit acest program după ce am descoperit că, pe banii din taxe ai oamenilor, sunt unii speciali care își fac vacanțe în destinații de lux, sub pretextul că ar fi mari exportatori ai României. După plecarea din minister, am depus un proiect de lege care transparentizează averile și interesele din acest consiliu care hotărăște, de fapt, ce prieteni sau rude își fac vacanța în Dubai sau în Singapore. Este o victorie a transparenței cheltuirii banului public. Așteptăm proiectul la Camera Deputaților, care este decizională”, spune Claudiu Năsui, inițiatorul proiectului.

 

Inițiativa legislativă are la bază un raport al Curții de Conturi care a constatat o serie întreagă de nereguli în activitatea Consiliului de Export, precum și o vădită lipsă de transparență.

 

Consiliul de Export este o instituție cu atribuții în elaborarea strategiei naționale de export și cu un rol decizional în programul pentru promovarea exporturilor (PPE), cu finanțare de la bugetul de stat. Este vorba de faimoasele târguri internaționale la care se duc anumiți exportatori, unii cu cifre de afaceri zero, în vacanțe, pe banii contribuabililor.

 

Inițiativa legislativă a primit raport de admitere cu amendamente admise de la Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunități și validări, iar în ședința plenului de astăzi a fost adoptată cu un număr de 93 de voturi pentru. Senatul este prima cameră sesizată, inițiativa urmând să intre în dezbaterea Camerei Deputaților.

Alte stiri

Inițiativă legislativă USR care elimină unele inechități din sistemul de pensii pentru cei care au lucrat în condiții grele de muncă
Mai mulți parlamentari USR au depus o inițiativă legislativă care repară unele inechități între p...
Vezi mai mult
Coaliția sărăciei nu dorește ca românii să știe ce alimente pun pe masă și nici ca sistemul de sănătate să primească mai mulți bani
Senatorii PNL, PSD și UDMR au votat împotriva a două inițiative legislative ale deputatului USR d...
Vezi mai mult
Locuinţe sociale şi de necesitate pentru victimele violenței domestice
Proiectul legislativ depus de deputatele USR Oana Țoiu şi Oana Cambera, care acordă victimelor vi...
Vezi mai mult
Senatorul USR Sebastian Cernic avertizează că PSD pune în pericol fondurile europene pentru fermierii români
Senatorul USR Sebastian Cernic, secretarul comisiei de Agricultură din Senat, trage un semnal de ...
Vezi mai mult
Coaliția sărăciei respinge pe bandă rulantă inițiativele USR care ar fi contribuit la creșterea calității sistemului educațional din România
Coaliția sărăciei a respins inițiativa legislativă a USR care ar fi asigurat creșterea salariilor...
Vezi mai mult
Cătălin Drulă: USR depune o moțiune simplă împotriva ministrului Educației, Sorin Câmpeanu
Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, a criticat astăzi mai mulți miniștri ai actualului ...
Vezi mai mult
Coaliția plagiatorilor respinge propunerea USR de introducere a sporului de doctorat în salariul de bază
Coaliția plagiatorilor a respins inițiativa legislativă a deputatului USR Cristian Seidler care î...
Vezi mai mult
Parlamentarii USR, trei noi inițiative legislative pentru îmbunătățirea sistemului educațional
Senatorii Silvia Dinică, Ștefan Pălărie, Irineu Darău și deputații Mihai Polițeanu și Andrei Mift...
Vezi mai mult
USR contestă majorările salariale ale demnitarilor la CCR
USR a depus miercuri, 8 iunie, două sesizări la Curtea Constituțională care vizează proiectele de...
Vezi mai mult