Inițiativă legislativă USR care elimină unele inechități din sistemul de pensii pentru cei care au lucrat în condiții grele de muncă

Mai mulți parlamentari USR au depus o inițiativă legislativă care repară unele inechități între persoanele care au lucrat în grupa I de muncă, prin eliminarea condiției de vechime minimă în grupa I/condiții speciale pentru a putea beneficia de stagiu complet de cotizare redus.

 Irineu Darău: ”Am gândit această inițiativă plecând de la o discuție în județul Brașov cu un domn pensionar, care mi-a sesizat mai multe inechități în sistemul de pensii. Ne dorim ca toate persoanele care au realizat stagiu în grupa I să fie recompensate în mod echitabil și proporțional, iar propunerea noastră legislativă vine exact în acest sens. Pentru noi este foarte importantă asigurarea echității în modul în care se acordă pensiile, în funcție de contribuții, dar și de condițiile concrete de muncă.”

Aşa cum stau lucrurile acum, dacă Ion şi Mihai au muncit în mină timp de 19, respectiv 20 de ani, Mihai primeşte o pensie aproape dublă. Statul nu respectă efortul lui Ion decât dacă munceşte minimum 20 de ani în mină. Considerăm just ca activitatea desfăşurată în aceste condiţii grele să fie recompensată proporţional cu timpul dedicat de fiecare persoană. Cu modificările propuse de USR, Ion va primi o pensie doar un pic mai mică decât a lui Mihai, cum este şi normal.

Ștefan Pălărie: ”USR s-a pronunțat constant pentru crearea unui sistem de pensii corect și echitabil. Calcularea pensiei trebuie să țină seama de câteva principii: la contribuție egală, pensie egală și la muncă egală, pensie egală. Procedând așa, ne asigurăm că eliminăm, treptat inechitățile și situațiile absurde când, un an de muncă mai puțin reduce pensia la jumătate.”

Încă un exemplu de inechitate. Mihai a muncit 20 de ani în mină, Ion a muncit 17 ani în mină şi 8 ani într-o zonă cu expunere la radiaţii. Acum, Mihai primește pensie mai mare decât Ion. Modificările propuse de USR îi fac dreptate lui Ion.

Semnatarii inițiativei legislative, senatorii USR Irineu Darău, Ștefan Pălărie, Virgil Bob și deputații USR Oana Țoiu, Cristian Seidler și Andrei Miftode, precum și senatorul independent Cosmin Poteraș, propun ca indiferent de vechimea realizată în acea activitate, toate persoanele care au realizat stagiu în grupa I să fie recompensate în mod echitabil și proporțional. În urma inițiativei USR, ele ar beneficia de un punctaj mediu anual raportat la un stagiu complet redus pentru exact anii petrecuţi în acea activitate.

Alte stiri

Facturile la căldură nu trebuie să fie încărcate pe nedrept! Există interes pentru investiții private în căldura din Bucureşti
Parlamentarii USR Cristina Prună şi Claudiu Năsui au organizat o dezbatere la Parlament cu lideri...
Vezi mai mult
Cătălin Drulă și Vlad Voiculescu critică administrația Boc: Întârzieri, rezilieri de contracte și pierderi de fonduri europene
Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, și Vlad Voiculescu, președintele USR București, au ...
Vezi mai mult
Proiect de lege USR privind transparența utilizării bazelor sportive publice
Deputatul USR Brian Cristian a depus un proiect de modificare a Legii Educației fizice și sportul...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR pentru digitalizarea serviciilor consulare
Parlamentarii USR de Diaspora, senatorul Radu Mihail și deputatul Iulian Lorincz, au depus o iniț...
Vezi mai mult
Coaliția PSD-PNL-UDMR respinge inițiativele USR din domeniul educației pe care, apoi, le copiază în hotărâri de guvern
Coaliția PSD-PNL-UDMR a respins mai multe inițiative legislative depuse de USR și care ar fi cond...
Vezi mai mult
Coaliția sărăciei nu dorește ca românii să știe ce alimente pun pe masă și nici ca sistemul de sănătate să primească mai mulți bani
Senatorii PNL, PSD și UDMR au votat împotriva a două inițiative legislative ale deputatului USR d...
Vezi mai mult
Locuinţe sociale şi de necesitate pentru victimele violenței domestice
Proiectul legislativ depus de deputatele USR Oana Țoiu şi Oana Cambera, care acordă victimelor vi...
Vezi mai mult