Frăția PNL-PSD-UDMR blochează eliminarea pensiilor speciale pentru primari

Noua alianță care se pregătește de guvernare în defavoarea majorității românilor refuză ca subiectul desființării pensiilor speciale ale aleșilor locali să figureze pe agenda dezbaterilor Parlamentului. Liderul grupului USR din Camera Deputaților, Ionuț Moșteanu, a solicitat conducerii Camerei ca, săptămâna viitoare, să fie dezbătut în plen proiectul USR de desființare a pensiilor speciale pentru foștii și actualii primari și șefi de CJ-uri. Solicitarea USR a fost respinsă, deși această nouă categorie de pensii speciale ar urma să intre în plată la 1 ianuarie 2022.

Într-o lună și trei săptămâni, vom avea o nouă categorie de pensionari speciali: foști și actuali primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de consilii județene. Este o nouă palmă pentru fiecare român care a muncit o viață întreagă și trăiește cu o pensie mică. O nouă palmă pe care PNL, PSD și UDMR o dau milioanelor de români. În 2019, PSD a introdus pensii speciale pentru primari, doi ani la rând ele au fost prorogate pentru că USR a făcut presiuni. Noi am fi vrut să le desființăm, dar PNL s-a opus, a zis să le amânăm. Colegii mei din USR au depus atunci un proiect de lege pentru eliminarea pensiilor speciale ale aleșilor locali, pensii care nu sunt în plată în momentul acesta, dar care vor intra în plată într-o lună și trei săptămâni. Tot ce vor PNL, PSD și UDMR să facă este să bage această temă sub preș. Toți românii trebuie să vadă ce părere au acești politicieni pe care, în campanii, i-am auzit cum promiteau să desființeze pensiile speciale. Acum le bagă sub preș”, declară liderul grupului USR din Camera Deputaților, Ionuț Moșteanu.

Proiectul USR de modificare a Codului administrativ în sensul abrogării pensiilor speciale pentru aleșii locali a fost avizat favorabil de Consiliul Legislativ și Consiliul Economic și Social, dar a primit raport de respingere în Comisiile juridică, pentru administrație, respectiv pentru muncă, prin voința deputaților PSD, PNL și UDMR.

USR a solicitat ca acest proiect să fie pus pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților de săptămâna viitoare pentru ca subiectul pensiilor speciale ale primarilor să fie dezbătut în Parlament și pentru ca toți românii să poată vedea cum deputații PSD, PNL și UDMR votează pentru ca aleșii locali să înceapă să primească pensii speciale și să devină o nouă categorie de privilegiați.

Dacă proiectul nu va fi pus pe ordinea de zi, el se va adopta tacit pe 19 noiembrie, urmând probabil să fie „îngropat” definitiv în sertarele Senatului, răstimp în care pensiile speciale ale aleșilor locali să intre în plată.

În varianta impusă de PSD în anul 2019, prin ordonanță de urgență, zeci de mii de actuali și foști primari și șefi de consilii județene, plus adjuncții lor, ar fi încasat pensii speciale încă de la 1 ianuarie 2020. La insistența USR, acordarea acestei noi categorii de pensii speciale a fost amânată, succesiv, până la 1 ianuarie 2021, respectiv 1 ianuarie 2022.

Începând cu 1 ianuarie 2022, însă, cu USR scos în afara guvernării și cu alianța toxică PNL-PSD-UDMR la butoane, aleșii locali vor primi pensii speciale, ceea ce va însemna o nouă sfidare pentru românii cinstiți și o nouă povară pentru bugetul de stat.

Reamintim că, doar pentru perioada ianuarie-septembrie 2021, s-au cheltuit de la bugetul de stat 8,123 miliarde lei pentru pensiile speciale. Adică, mai mult cu 620 milioane de lei față de aceeași perioadă din 2020 și cu 82% mai mult decât în 2016.

Cu toate astea, ei mai vor o categorie de speciali. O pensie specială și pentru Paul Stănescu, fost președinte de consiliu județean, și pentru Gabriela Firea, fost primar, și pentru Mihai Chirica, actual primar, și pentru Costel Alexe și pentru mulți, mulți alții. E abia începutul. Noul USL are un singur obiectiv: să blocheze direcția reformistă începută de USR, să își păstreze privilegiile și să fure”, mai declară Ionuț Moșteanu.

Alte stiri

Dominic Fritz, scrisoare deschisă pentru premierul Nicolae Ciucă: Urgentați găsirea unor soluții la problema costurilor energiei termice
Dominic Fritz, primarul USR al Timișoarei, i-a trimis o scrisoare deschisă premierului Nicolae Ci...
Vezi mai mult
USR solicită miniștrilor Virgil Popescu și Lucian Bode să-și prezinte de urgență demisia
În contextul crizei energetice și al incapacității ministrului Energiei girat de PSD și PNL de a ...
Vezi mai mult
Deputat Radu Miruță: Cum abordăm criza energetică după martie 2022
În contextul crizei energetice și al lipsei de soluții din partea guvernării PSD-PNL, deputatul U...
Vezi mai mult
Spitalul Municipal Câmpulung are o nouă secție de Oncologie, la standarde europene
Primarul USR Elena Lasconi a recepționat ieri clădirea noii secții de Oncologie a Spitalului Muni...
Vezi mai mult
Primul „tun imobiliar” al ministrului Familiei: preluarea BTT cu întreg patrimoniul
Deputata USR Denisa Neagu atrage atenția asupra primului „tun imobiliar” dat de ministrul Familie...
Vezi mai mult
Cu șefi numiți politic, fără pregătire și experiență, ANRE împarte cu Ministerul Energiei răspunderea pentru criza facturilor
În timp ce criza de pe piața energetică se adâncește, iar românii văd în facturile uriașe pe care...
Vezi mai mult
Primarii USR se implică în atragerea de fonduri pentru școlile din localitățile pe care le administrează
Primarii USR din mai multe localități din țară s-au asigurat că școlile din comunitățile pe care ...
Vezi mai mult
USR Agigea anunță validarea semnăturilor necesare pentru organizarea referendumului de demitere a primarului PSD Maricel Cîrjaliu
Autoritatea Electorală Permanentă şi Direcţia de Evidență a Persoanelor au validat semnăturile ad...
Vezi mai mult
Oana Țoiu: „Lucian Bode cumpără brățări electronice doar pentru unu din patru agresori. Pentru trei din patru victime, cum le-o fi norocul”
În contextul în care Guvernul a demarat procedurile pentru achiziționarea de brățări electronice ...
Vezi mai mult
Radu Miruță: Drumul expres Tg. Jiu – Craiova nu este o prioritate pentru Guvernul PSD-PNL
Deputatul USR de Gorj Radu Miruță arată cum guvernarea PSD-PNL a eliminat drumul expres Tg. Jiu –...
Vezi mai mult
Primăria Timișoara lansează primul program de bugetare participativă din istoria orașului
Dominic Fritz, primarul USR al Timișoarei, anunță lansarea primului program de bugetare participa...
Vezi mai mult
Primăria Timișoara spune stop risipei, prin centralizarea tuturor achizițiilor publice
La Timișoara, oraș administrat de primarul USR Dominic Fritz, se înființează prima Unitate Centra...
Vezi mai mult
Parlamentarii USR Oana Cambera si Dragoș Popescu, inițiativă legislativă de instituire a Cazierului de mediu
Parlamentarii USR Oana Cambera și Dragoș Popescu au depus o inițiativă legislativă privind instit...
Vezi mai mult