Frăția PNL-PSD-UDMR blochează eliminarea pensiilor speciale pentru primari

Noua alianță care se pregătește de guvernare în defavoarea majorității românilor refuză ca subiectul desființării pensiilor speciale ale aleșilor locali să figureze pe agenda dezbaterilor Parlamentului. Liderul grupului USR din Camera Deputaților, Ionuț Moșteanu, a solicitat conducerii Camerei ca, săptămâna viitoare, să fie dezbătut în plen proiectul USR de desființare a pensiilor speciale pentru foștii și actualii primari și șefi de CJ-uri. Solicitarea USR a fost respinsă, deși această nouă categorie de pensii speciale ar urma să intre în plată la 1 ianuarie 2022.

Într-o lună și trei săptămâni, vom avea o nouă categorie de pensionari speciali: foști și actuali primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de consilii județene. Este o nouă palmă pentru fiecare român care a muncit o viață întreagă și trăiește cu o pensie mică. O nouă palmă pe care PNL, PSD și UDMR o dau milioanelor de români. În 2019, PSD a introdus pensii speciale pentru primari, doi ani la rând ele au fost prorogate pentru că USR a făcut presiuni. Noi am fi vrut să le desființăm, dar PNL s-a opus, a zis să le amânăm. Colegii mei din USR au depus atunci un proiect de lege pentru eliminarea pensiilor speciale ale aleșilor locali, pensii care nu sunt în plată în momentul acesta, dar care vor intra în plată într-o lună și trei săptămâni. Tot ce vor PNL, PSD și UDMR să facă este să bage această temă sub preș. Toți românii trebuie să vadă ce părere au acești politicieni pe care, în campanii, i-am auzit cum promiteau să desființeze pensiile speciale. Acum le bagă sub preș”, declară liderul grupului USR din Camera Deputaților, Ionuț Moșteanu.

Proiectul USR de modificare a Codului administrativ în sensul abrogării pensiilor speciale pentru aleșii locali a fost avizat favorabil de Consiliul Legislativ și Consiliul Economic și Social, dar a primit raport de respingere în Comisiile juridică, pentru administrație, respectiv pentru muncă, prin voința deputaților PSD, PNL și UDMR.

USR a solicitat ca acest proiect să fie pus pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților de săptămâna viitoare pentru ca subiectul pensiilor speciale ale primarilor să fie dezbătut în Parlament și pentru ca toți românii să poată vedea cum deputații PSD, PNL și UDMR votează pentru ca aleșii locali să înceapă să primească pensii speciale și să devină o nouă categorie de privilegiați.

Dacă proiectul nu va fi pus pe ordinea de zi, el se va adopta tacit pe 19 noiembrie, urmând probabil să fie „îngropat” definitiv în sertarele Senatului, răstimp în care pensiile speciale ale aleșilor locali să intre în plată.

În varianta impusă de PSD în anul 2019, prin ordonanță de urgență, zeci de mii de actuali și foști primari și șefi de consilii județene, plus adjuncții lor, ar fi încasat pensii speciale încă de la 1 ianuarie 2020. La insistența USR, acordarea acestei noi categorii de pensii speciale a fost amânată, succesiv, până la 1 ianuarie 2021, respectiv 1 ianuarie 2022.

Începând cu 1 ianuarie 2022, însă, cu USR scos în afara guvernării și cu alianța toxică PNL-PSD-UDMR la butoane, aleșii locali vor primi pensii speciale, ceea ce va însemna o nouă sfidare pentru românii cinstiți și o nouă povară pentru bugetul de stat.

Reamintim că, doar pentru perioada ianuarie-septembrie 2021, s-au cheltuit de la bugetul de stat 8,123 miliarde lei pentru pensiile speciale. Adică, mai mult cu 620 milioane de lei față de aceeași perioadă din 2020 și cu 82% mai mult decât în 2016.

Cu toate astea, ei mai vor o categorie de speciali. O pensie specială și pentru Paul Stănescu, fost președinte de consiliu județean, și pentru Gabriela Firea, fost primar, și pentru Mihai Chirica, actual primar, și pentru Costel Alexe și pentru mulți, mulți alții. E abia începutul. Noul USL are un singur obiectiv: să blocheze direcția reformistă începută de USR, să își păstreze privilegiile și să fure”, mai declară Ionuț Moșteanu.

Alte stiri

Facturile la căldură nu trebuie să fie încărcate pe nedrept! Există interes pentru investiții private în căldura din Bucureşti
Parlamentarii USR Cristina Prună şi Claudiu Năsui au organizat o dezbatere la Parlament cu lideri...
Vezi mai mult
Cătălin Drulă și Vlad Voiculescu critică administrația Boc: Întârzieri, rezilieri de contracte și pierderi de fonduri europene
Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, și Vlad Voiculescu, președintele USR București, au ...
Vezi mai mult
Proiect de lege USR privind transparența utilizării bazelor sportive publice
Deputatul USR Brian Cristian a depus un proiect de modificare a Legii Educației fizice și sportul...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR pentru digitalizarea serviciilor consulare
Parlamentarii USR de Diaspora, senatorul Radu Mihail și deputatul Iulian Lorincz, au depus o iniț...
Vezi mai mult
Coaliția PSD-PNL-UDMR respinge inițiativele USR din domeniul educației pe care, apoi, le copiază în hotărâri de guvern
Coaliția PSD-PNL-UDMR a respins mai multe inițiative legislative depuse de USR și care ar fi cond...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR care elimină unele inechități din sistemul de pensii pentru cei care au lucrat în condiții grele de muncă
Mai mulți parlamentari USR au depus o inițiativă legislativă care repară unele inechități între p...
Vezi mai mult
Coaliția sărăciei nu dorește ca românii să știe ce alimente pun pe masă și nici ca sistemul de sănătate să primească mai mulți bani
Senatorii PNL, PSD și UDMR au votat împotriva a două inițiative legislative ale deputatului USR d...
Vezi mai mult
Locuinţe sociale şi de necesitate pentru victimele violenței domestice
Proiectul legislativ depus de deputatele USR Oana Țoiu şi Oana Cambera, care acordă victimelor vi...
Vezi mai mult