Fondurile europene vor depinde de statul de drept, un succes al negocierilor duse de Renew Europe cu Consiliul European și Comisia Europeană

Guvernele și politicienii care pun în pericol independența justiției și care nu respectă valorile europene nu vor mai avea acces la banii europeni. Acordarea fondurilor europene va fi condiționată de respectarea statului de drept grație unui instrument negociat și îmbunătățit de RENEW Europe, familia europeană din care face parte USR PLUS, condusă de Dacian Cioloș.

„Guvernele și politicienii care pun în pericol independența justiției și care nu respectă valorile europene nu vor mai avea acces la banii europeni.
Renew Europe, grupul politic pe care îl conduc în Parlamentul European, a obținut astăzi o victorie remarcabilă: crearea unui mecanism de protecție a statului de drept în toate statele membre ale Uniunii Europene. După negocieri grele în care Renew a avut un rol fundamental, Parlamentul European a ajuns la un acord în acest sens cu Consiliul și Comisia Europeană.
Fondurile din viitorul buget european 2021-2027, dar și din programul de relansare economică Next Generation EU vor fi legate de respectarea statului de drept și a valorilor europene.

În același timp, ne-am asigurat că beneficiarii finali ai fondurilor - întreprinzătorii, agricultorii, organizațiile neguvernamentale, oamenii cinstiți care au nevoie de sprijin financiar european - nu vor fi afectați și nu vor deveni victime ale acțiunilor ilegale ale guvernelor și politicienilor lor.
Respectarea statului de drept și a valorilor europene, protejarea independenței justiției și lupta anticorupție sunt elemente fundamentale ale angajamentului politic al USR PLUS și al Renew Europe. Am putut face asta la nivel european. Vom putea cu siguranță face același lucru și în țară, dacă vom avea încrederea tuturor celor care vor o Românie fără hoție!“, a declarat Dacian Cioloș.

Noul mecanism este rezultatul negocierilor dure duse de Renew Europe pentru a îmbunătăți propunerea făcută de președinția germană a Consiliului Uniunii Europene:
- În primul rând, domeniul de aplicare a fost extins și include un articol de sine stătător cu o listă de exemple de posibile încălcări, care include afectarea independenței sistemului judiciar. Mai mult, statul de drept trebuie înțeles în raport cu toate valorile Uniunii din articolul 2 din Tratatul UE.
- În al doilea rând, mecanismul va fi unul de prevenție și poate fi declanșat urmând un calendar considerabil scurtat în comparație cu propunerea președinției germane a Consiliului European, dacă există un risc serios ca încălcarea statului de drept să afecteze bugetul UE. Acest lucru a fost vital pentru Renew, care a obținut garanții obligatorii din punct de vedere juridic, asigurându-se că astfel Consiliul nu poate bloca deciziile prin trucuri procedurale și clarificând rolul și responsabilitatea Comisiei.
- În al treilea rând, Renew Europe a luptat activ pentru a se asigura că sunt incluse dispoziții consolidate pentru protecția beneficiarilor finali, pentru a se asigura că organizațiile neguvernamentale și alți beneficiari finali nu sunt victime ale acțiunilor ilegale ale propriului lor guvern.
- În al patrulea rând, o altă măsură introdusă de Renew Europe este includerea raportului anual al Comisiei Europene privind situația statului de drept printre sursele de informații pe care Comisia ar trebui să își bazeze evaluările dacă există încălcări. Luând în considerare evaluarea anuală a situației statului de drept în toate statele membre, adăugăm în setul de instrumente al Comisiei încă unul pentru a garanta evaluări imparțiale, transparente și cuprinzătoare.

Alte stiri

Senatul aprobă în unanimitate inițiativa USR care deschide copiilor curțile școlilor pentru sport în afara orelor de program
Senatul a adoptat cu unanimitate de voturi inițiativa legislativă a deputaților USR Tudor Pop și ...
Vezi mai mult
Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă prin care Poliția de Frontieră să poată verifica în timp real cazierul judiciar în ROCRIS
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă prin care ​Poliția de Frontieră Ro...
Vezi mai mult
Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru asigurarea accesului la propriul cazier juridic
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care vizează asigurarea accesului ...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru accesul neîngrădit al șoferilor la propriul cazier rutier
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus azi o inițiativă legislativă care să permită accesul poseso...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru reducerea birocrației pentru arhivari
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care simplifică procedurile de aut...
Vezi mai mult
Facturile la căldură nu trebuie să fie încărcate pe nedrept! Există interes pentru investiții private în căldura din Bucureşti
Parlamentarii USR Cristina Prună şi Claudiu Năsui au organizat o dezbatere la Parlament cu lideri...
Vezi mai mult
Cătălin Drulă și Vlad Voiculescu critică administrația Boc: Întârzieri, rezilieri de contracte și pierderi de fonduri europene
Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, și Vlad Voiculescu, președintele USR București, au ...
Vezi mai mult
Proiect de lege USR privind transparența utilizării bazelor sportive publice
Deputatul USR Brian Cristian a depus un proiect de modificare a Legii Educației fizice și sportul...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR pentru digitalizarea serviciilor consulare
Parlamentarii USR de Diaspora, senatorul Radu Mihail și deputatul Iulian Lorincz, au depus o iniț...
Vezi mai mult
Coaliția PSD-PNL-UDMR respinge inițiativele USR din domeniul educației pe care, apoi, le copiază în hotărâri de guvern
Coaliția PSD-PNL-UDMR a respins mai multe inițiative legislative depuse de USR și care ar fi cond...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR care elimină unele inechități din sistemul de pensii pentru cei care au lucrat în condiții grele de muncă
Mai mulți parlamentari USR au depus o inițiativă legislativă care repară unele inechități între p...
Vezi mai mult