Eurodeputat Dragoș Pîslaru: PSD vrea indexarea pensiilor speciale, în timp ce peste 1 milion de vârstnici nu au o pensie decentă!

În contextul declarațiilor ministrului de Finanțe, potrivit cărora va urma o indexare a unor pensii speciale, „pentru că sunt foarte mulți care au rămas cu venituri foarte mici”, europarlamentarul USR Dragoș Pîslaru argumentează de ce o asemenea măsură nu va face decât să adâncească inechitățile dintre pensionari și, în plus, crește riscul de a pierde banii din PNRR.

Problema pensiilor speciale este în primul rând că ele există în continuare. Cei care au rămas cu venituri mici sunt cei peste 1 milion de vârstnici care primesc indemnizație socială sau sutele de mii de seniori care au pensie sub 1.200 de lei pe lună. Ei trebuie să fie prioritatea, nu beneficiarii de pensii speciale. Parcă PSD era preocupat de echitate. Carevasăzică, prioritatea este să indexăm pensiile speciale, care în medie au ajuns de OPT ori mai mari decât cele contributive?”, declară eurodeputatul USR.

Dragoș Pîslaru subliniază și faptul că o indexare în procente a pensiilor speciale nu va face decât să ducă la o inechitate și mai mare între categoriile de pensionari.

De exemplu, dacă s-ar indexa cu 10% pensiile, pentru unii cu pensie de 1.000 de lei ar însemna o creștere de 100 de lei, în timp ce pentru cei care au pensii speciale de până la 15.000 de lei ar însemna 1.500 de lei. Adică de 15 ori mai mult.

Sau de fapt problema indexării pensiilor speciale nu se referă la «răcani», ci la generalii bine reprezentați în Guvern? Asta e miza de fapt? Îl anunț pe domnul ministru al Finanțelor că, dacă tot a început să se preocupe de reforma pensiilor, să citească mai întâi ce scrie în Planul Național de Redresare și Reziliență, PNRR, adică acel document care a fost avizat de Comisia Europeană și pentru care am primit luni prima tranșă de bani”, mai precizează eurodeputatul USR.

Reamintim că, prin prisma PNRR, analiza pensiilor speciale trebuie să ducă la simplificarea lor și la corectarea discrepanței mari între nivelul acestor pensii și cele are pensionarilor care nu sunt „speciali”. De asemenea, Guvernul României trebuie să efectueze o evaluare a impactului noului sistem de pensii asupra sustenabilității fiscale înainte să se apuce să arunce cu promisiuni și ordonanțe. Și, nu în ultimul rând, este asumat ca țintă în PNRR faptul că, până la sfârșitul anului, Guvernul României trebuie să instituie un Comitet de monitorizare, însărcinat cu revizuirea sistemului de pensii și de intervenție la nivel de politici în sistemul de pensii.

Ne poate spune ministrul cine face parte din acest comitet? Nu de alta, dar este o țintă în PNRR care, neîndeplinită, ne îndepărtează de următoarea tranșă! Poate vă schimbați totuși prioritățile, domnule ministru, mai către interesul național, nu către cel al prietenilor în contextul căruia ați fost produs”, afirmă eurodeputatul Dragoș Pîslaru.

Dacă tot susține că este preocupat de inechitățile din sistemul de pensii și deficitul bugetar, ministrul Finanțelor ar trebui să pledeze urgent pentru desființarea pensiilor speciale ale primarilor. Ele vor intra în plată la 1 ianuarie 2022 dacă noul Guvern nu emite ordonanță de urgență de abrogare a lor (așa cum au fost și înființate, prin ordonanță de urgență). Dacă nu, măcar să fie amânată intrarea lor în plată, așa cum s-a întâmplat în 2020, respectiv 2021, la solicitarea USR.

Iar dacă noua coaliție la guvernare vrea să meargă și mai departe în sprijinul românilor cu pensii mici, invităm PSD, PNL și UDMR să adopte măsurile concrete propuse de USR pentru a scoate 1,9 milioane de pensionari de sub pragul riscului de sărăcie.

Măsurile – acordarea unor tichete de masă de până la 300 de lei/lună pensionarilor cu venituri sub 1.100 de lei, respectiv introducerea unei așa-numite a 13-a pensie, cu valori între 800 și 250 de lei – au fost detaliate în urmă cu circa 10 zile într-un Policy Brief adoptat de conducerea USR.

Alte stiri

Guvernul PSD-PNL blochează legea USR pentru acces liber la terenurile de sport din școli
Legea USR care asigură autorităților locale cadrul pentru deschiderea curților școlilor, astfel î...
Vezi mai mult
USR: Greva profesorilor este justificată în condițiile în care, în ciuda declarațiilor PSD și PNL, educația suferă de subfinanțare
USR consideră că greva de astăzi a profesorilor din învățământul preuniversitar este pe deplin ju...
Vezi mai mult
Primarii USR susțin organizarea de evenimente culturale, pentru a crește calitatea vieții în comunitățile pe care le administrează
Primarii USR investesc în organizarea de evenimente culturale în localitățile pe care le administ...
Vezi mai mult
Sectorul Zero, tunul imobiliar pregătit de primarul PNL de la Mogoșoaia, ascunde interese imobiliare și încălcări grave ale legislației
USR Mogoșoaia trage un nou semnal de alarmă în privința încălcărilor grave ale legislației de căt...
Vezi mai mult
Cristina Prună: „Noile plafonări și compensări anunțate de Guvern nu fac decât să perpetueze haosul”
În contextul noilor plafoane și compensări la energia electrică și la gaze anunțate de premierul ...
Vezi mai mult
Dominic Fritz, scrisoare deschisă pentru premierul Nicolae Ciucă: Urgentați găsirea unor soluții la problema costurilor energiei termice
Dominic Fritz, primarul USR al Timișoarei, i-a trimis o scrisoare deschisă premierului Nicolae Ci...
Vezi mai mult
USR solicită miniștrilor Virgil Popescu și Lucian Bode să-și prezinte de urgență demisia
În contextul crizei energetice și al incapacității ministrului Energiei girat de PSD și PNL de a ...
Vezi mai mult
Deputat Radu Miruță: Cum abordăm criza energetică după martie 2022
În contextul crizei energetice și al lipsei de soluții din partea guvernării PSD-PNL, deputatul U...
Vezi mai mult
Spitalul Municipal Câmpulung are o nouă secție de Oncologie, la standarde europene
Primarul USR Elena Lasconi a recepționat ieri clădirea noii secții de Oncologie a Spitalului Muni...
Vezi mai mult
Primul „tun imobiliar” al ministrului Familiei: preluarea BTT cu întreg patrimoniul
Deputata USR Denisa Neagu atrage atenția asupra primului „tun imobiliar” dat de ministrul Familie...
Vezi mai mult
Cu șefi numiți politic, fără pregătire și experiență, ANRE împarte cu Ministerul Energiei răspunderea pentru criza facturilor
În timp ce criza de pe piața energetică se adâncește, iar românii văd în facturile uriașe pe care...
Vezi mai mult
Primarii USR se implică în atragerea de fonduri pentru școlile din localitățile pe care le administrează
Primarii USR din mai multe localități din țară s-au asigurat că școlile din comunitățile pe care ...
Vezi mai mult
USR Agigea anunță validarea semnăturilor necesare pentru organizarea referendumului de demitere a primarului PSD Maricel Cîrjaliu
Autoritatea Electorală Permanentă şi Direcţia de Evidență a Persoanelor au validat semnăturile ad...
Vezi mai mult
Oana Țoiu: „Lucian Bode cumpără brățări electronice doar pentru unu din patru agresori. Pentru trei din patru victime, cum le-o fi norocul”
În contextul în care Guvernul a demarat procedurile pentru achiziționarea de brățări electronice ...
Vezi mai mult
Radu Miruță: Drumul expres Tg. Jiu – Craiova nu este o prioritate pentru Guvernul PSD-PNL
Deputatul USR de Gorj Radu Miruță arată cum guvernarea PSD-PNL a eliminat drumul expres Tg. Jiu –...
Vezi mai mult