Eurodeputat Dragoș Pîslaru: PSD vrea indexarea pensiilor speciale, în timp ce peste 1 milion de vârstnici nu au o pensie decentă!

În contextul declarațiilor ministrului de Finanțe, potrivit cărora va urma o indexare a unor pensii speciale, „pentru că sunt foarte mulți care au rămas cu venituri foarte mici”, europarlamentarul USR Dragoș Pîslaru argumentează de ce o asemenea măsură nu va face decât să adâncească inechitățile dintre pensionari și, în plus, crește riscul de a pierde banii din PNRR.

Problema pensiilor speciale este în primul rând că ele există în continuare. Cei care au rămas cu venituri mici sunt cei peste 1 milion de vârstnici care primesc indemnizație socială sau sutele de mii de seniori care au pensie sub 1.200 de lei pe lună. Ei trebuie să fie prioritatea, nu beneficiarii de pensii speciale. Parcă PSD era preocupat de echitate. Carevasăzică, prioritatea este să indexăm pensiile speciale, care în medie au ajuns de OPT ori mai mari decât cele contributive?”, declară eurodeputatul USR.

Dragoș Pîslaru subliniază și faptul că o indexare în procente a pensiilor speciale nu va face decât să ducă la o inechitate și mai mare între categoriile de pensionari.

De exemplu, dacă s-ar indexa cu 10% pensiile, pentru unii cu pensie de 1.000 de lei ar însemna o creștere de 100 de lei, în timp ce pentru cei care au pensii speciale de până la 15.000 de lei ar însemna 1.500 de lei. Adică de 15 ori mai mult.

Sau de fapt problema indexării pensiilor speciale nu se referă la «răcani», ci la generalii bine reprezentați în Guvern? Asta e miza de fapt? Îl anunț pe domnul ministru al Finanțelor că, dacă tot a început să se preocupe de reforma pensiilor, să citească mai întâi ce scrie în Planul Național de Redresare și Reziliență, PNRR, adică acel document care a fost avizat de Comisia Europeană și pentru care am primit luni prima tranșă de bani”, mai precizează eurodeputatul USR.

Reamintim că, prin prisma PNRR, analiza pensiilor speciale trebuie să ducă la simplificarea lor și la corectarea discrepanței mari între nivelul acestor pensii și cele are pensionarilor care nu sunt „speciali”. De asemenea, Guvernul României trebuie să efectueze o evaluare a impactului noului sistem de pensii asupra sustenabilității fiscale înainte să se apuce să arunce cu promisiuni și ordonanțe. Și, nu în ultimul rând, este asumat ca țintă în PNRR faptul că, până la sfârșitul anului, Guvernul României trebuie să instituie un Comitet de monitorizare, însărcinat cu revizuirea sistemului de pensii și de intervenție la nivel de politici în sistemul de pensii.

Ne poate spune ministrul cine face parte din acest comitet? Nu de alta, dar este o țintă în PNRR care, neîndeplinită, ne îndepărtează de următoarea tranșă! Poate vă schimbați totuși prioritățile, domnule ministru, mai către interesul național, nu către cel al prietenilor în contextul căruia ați fost produs”, afirmă eurodeputatul Dragoș Pîslaru.

Dacă tot susține că este preocupat de inechitățile din sistemul de pensii și deficitul bugetar, ministrul Finanțelor ar trebui să pledeze urgent pentru desființarea pensiilor speciale ale primarilor. Ele vor intra în plată la 1 ianuarie 2022 dacă noul Guvern nu emite ordonanță de urgență de abrogare a lor (așa cum au fost și înființate, prin ordonanță de urgență). Dacă nu, măcar să fie amânată intrarea lor în plată, așa cum s-a întâmplat în 2020, respectiv 2021, la solicitarea USR.

Iar dacă noua coaliție la guvernare vrea să meargă și mai departe în sprijinul românilor cu pensii mici, invităm PSD, PNL și UDMR să adopte măsurile concrete propuse de USR pentru a scoate 1,9 milioane de pensionari de sub pragul riscului de sărăcie.

Măsurile – acordarea unor tichete de masă de până la 300 de lei/lună pensionarilor cu venituri sub 1.100 de lei, respectiv introducerea unei așa-numite a 13-a pensie, cu valori între 800 și 250 de lei – au fost detaliate în urmă cu circa 10 zile într-un Policy Brief adoptat de conducerea USR.

Alte stiri

Senatul aprobă în unanimitate inițiativa USR care deschide copiilor curțile școlilor pentru sport în afara orelor de program
Senatul a adoptat cu unanimitate de voturi inițiativa legislativă a deputaților USR Tudor Pop și ...
Vezi mai mult
Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă prin care Poliția de Frontieră să poată verifica în timp real cazierul judiciar în ROCRIS
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă prin care ​Poliția de Frontieră Ro...
Vezi mai mult
Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru asigurarea accesului la propriul cazier juridic
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care vizează asigurarea accesului ...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru accesul neîngrădit al șoferilor la propriul cazier rutier
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus azi o inițiativă legislativă care să permită accesul poseso...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru reducerea birocrației pentru arhivari
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care simplifică procedurile de aut...
Vezi mai mult
Facturile la căldură nu trebuie să fie încărcate pe nedrept! Există interes pentru investiții private în căldura din Bucureşti
Parlamentarii USR Cristina Prună şi Claudiu Năsui au organizat o dezbatere la Parlament cu lideri...
Vezi mai mult
Cătălin Drulă și Vlad Voiculescu critică administrația Boc: Întârzieri, rezilieri de contracte și pierderi de fonduri europene
Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, și Vlad Voiculescu, președintele USR București, au ...
Vezi mai mult
Proiect de lege USR privind transparența utilizării bazelor sportive publice
Deputatul USR Brian Cristian a depus un proiect de modificare a Legii Educației fizice și sportul...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR pentru digitalizarea serviciilor consulare
Parlamentarii USR de Diaspora, senatorul Radu Mihail și deputatul Iulian Lorincz, au depus o iniț...
Vezi mai mult
Coaliția PSD-PNL-UDMR respinge inițiativele USR din domeniul educației pe care, apoi, le copiază în hotărâri de guvern
Coaliția PSD-PNL-UDMR a respins mai multe inițiative legislative depuse de USR și care ar fi cond...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR care elimină unele inechități din sistemul de pensii pentru cei care au lucrat în condiții grele de muncă
Mai mulți parlamentari USR au depus o inițiativă legislativă care repară unele inechități între p...
Vezi mai mult