Eșecul lui Rafila la Ministerul Sănătății: două luni de guvernare, 0 soluții pentru reducerea riscului de îmbolnăvire cu SARS-CoV-2

Astăzi, România a înregistrat a doua zi consecutivă cu peste 30.000 de cazuri noi de COVID-19, după recordul absolut de infectări, de la izbucnirea pandemiei, de 34.255 din ziua precedentă.  

În spitale, sunt 131 de focare de COVID - 19, iar deja unul dintre ele a anunțat că nu mai face internări la chirurgie generală şi medicină internă, din cauza numărului mare de infectări atât în rândul pacienților, cât și al personalului medical.

În acest context, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, afirmă că “deocamdată, nu sunt situaţii alarmante” și că „nu există în momentul de față motive de panică” și că va căuta “o soluţie rapidă” privind testarea sistematică a personalului medical când intră în serviciu.

Această soluție “rapidă” este căutată abia acum, deși domnul Rafila este ministru al Sănătății de mai bine de două luni și în contextul în care se știa de valul cinci încă de la finele anului trecut.

De altfel, aceste reacții din partea actualului ministru al Sănătății nu ar trebui să ne mire. Recent, întrebat alături de ministrul Educației cât de în siguranţă sunt copiii în şcoli, în această perioadă, pe o scară de la unu la zece, domnul Rafila nu a dat niciun răspuns, ba mai mult, după câteva secunde de tăcere, a izbucnit în râs.

Asta este atitudinea actualului ministru al Sănătății față de gravitatea valului cinci al pandemiei de COVID-19, care se traduce în bâlbe, declarații politice și 0 măsuri concrete pentru reducerea riscului de infectare cu SARS-CoV-2, doar un haos generalizat și o politizare a sănătății românilor.

Domnul ministru al Sănătății nu a oferit nicio soluție reală pentru accelerarea campaniei de vaccinare, din contră, a sabotat adoptarea singurei măsuri care s-a dovedit că reduce riscul de infectare și deces din cauza COVID-19: certificatul verde. A propus un alt proiect, deși exista unul deja în Parlament, doar pentru a-l tergiversa și a îngropa subiectul, argumentând cum “acest certificat nu mai este o urgență”.

“Nu mai văd urgența certificatului verde pentru că orice procedură legislativă - să spunem că se face o procedură de urgență, asumarea răspunderii e cea mai rapidă, presupune și un timp de la momentul adoptării până la implementarea efectivă, care vor mai însemna câteva săptămâni și eu sper ca acest val cinci în România să se încheie peste câteva săptămâni”, declara Rafila pe 14 ianuarie, în plin val cinci al pandemiei de COVID-19.

Asta după ce, în urmă cu doar câteva zile, pe 3 ianuarie, Rafila recunoștea importanța acestui măsuri, declarând că România ar putea ajunge în valul 5 la 800.000 de infectări, adică dublu față de valul 4 și că introducerea certificatului verde pentru angajați ar fi putut să frâneze creșterea și să ofere o relaxare a sistemului medical.

Lipsa de acțiune a lui Alexandru Rafila în plin val 5 al acestei pandemii este nu numai inexplicabilă, dar profund iresponsabilă.

Solicităm actualului ministru al Sănătății să ia măsuri concrete și în regim de urgență pentru accelerarea campaniei de vaccinare.

Vaccinarea este singura soluție pentru a reuși să reducem riscul de îmbolnăvire și însuși domnul Rafila cunoaște acest lucru, cu atât mai mult cu cât din postura de specialist, anul trecut, din Opoziție, dădea lecții și critica “inconsecvenţa şi neseriozitatea” guvernului privind scăderea numărului de persoane vaccinate împotriva COVID-19.  

Alte stiri

Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru asigurarea accesului la propriul cazier juridic
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care vizează asigurarea accesului ...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru accesul neîngrădit al șoferilor la propriul cazier rutier
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus azi o inițiativă legislativă care să permită accesul poseso...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru reducerea birocrației pentru arhivari
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care simplifică procedurile de aut...
Vezi mai mult
Facturile la căldură nu trebuie să fie încărcate pe nedrept! Există interes pentru investiții private în căldura din Bucureşti
Parlamentarii USR Cristina Prună şi Claudiu Năsui au organizat o dezbatere la Parlament cu lideri...
Vezi mai mult
Cătălin Drulă și Vlad Voiculescu critică administrația Boc: Întârzieri, rezilieri de contracte și pierderi de fonduri europene
Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, și Vlad Voiculescu, președintele USR București, au ...
Vezi mai mult
Proiect de lege USR privind transparența utilizării bazelor sportive publice
Deputatul USR Brian Cristian a depus un proiect de modificare a Legii Educației fizice și sportul...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR pentru digitalizarea serviciilor consulare
Parlamentarii USR de Diaspora, senatorul Radu Mihail și deputatul Iulian Lorincz, au depus o iniț...
Vezi mai mult
Coaliția PSD-PNL-UDMR respinge inițiativele USR din domeniul educației pe care, apoi, le copiază în hotărâri de guvern
Coaliția PSD-PNL-UDMR a respins mai multe inițiative legislative depuse de USR și care ar fi cond...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR care elimină unele inechități din sistemul de pensii pentru cei care au lucrat în condiții grele de muncă
Mai mulți parlamentari USR au depus o inițiativă legislativă care repară unele inechități între p...
Vezi mai mult
Coaliția sărăciei nu dorește ca românii să știe ce alimente pun pe masă și nici ca sistemul de sănătate să primească mai mulți bani
Senatorii PNL, PSD și UDMR au votat împotriva a două inițiative legislative ale deputatului USR d...
Vezi mai mult