Dragoș Pîslaru: Singura șansă reală de a susține politici sociale sustenabile este să avem o economie care creează locuri de muncă mai bine plătite

Europarlamentarul USR PLUS Dragoș Pîslaru, coraportor al Parlamentului European privind Mecanismul de Redresare și Reziliență (MRR) a participat, miercuri, la o dezbatere online pe tema „Uniunea Europeană și România pe calea redresării: Transformarea economiei prin MRR și PNRR”, la care au participat și ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, și directorul general al Comisiei Europene pentru Afaceri Economice și Financiare, Maarten Verwey.

Unul dintre principalele subiecte abordate de Dragoș Pîslaru au fost sectorul politicilor sociale și dezbaterea existentă la nivel european privind eligibilitatea cheltuielilor sociale pe aceste planuri naționale de redresare și reziliență, pornind de la rolul Parlamentului în acest context: „Pe de o parte avem un rol direct derivat din textul reglementării ca parte a negocierilor. Noi am cerut Comisiei Europene să vină cu două documente către Parlament pe care Parlamentul trebuie să le aprobe.
Un act delegat este legat de modalitatea de monitorizare a progresului care are loc la nivelul fiecărui plan național din statele membre. Practic, un cetățean european va putea urmări cum obiectivele de tranziție verde sau transformare digitală etc sunt reflectate la nivel european.

Al doilea act delegat, pe care eu l-am cerut în aceste negocieri, e cel legat de metodologia de costuri pentru zona de social. Încă există un teren de dezbatere și lucru în ceea ce privește eligibilitatea cheltuielilor sociale pe aceste planuri naționale. Decizia a fost ca, prin regulament, acest lucru să nu fie posibil din banii aceștia de redresare, motivele fiind legate de acest risc al politicilor naționaliste/populiste în care cel mai simplu mod de a câștiga capital politic este să creezi un elicopter cu bani din care să îi distribui la populație.

E ceva ce trebuie să definim, care este noțiunea pe care o să o adopte Comisia cu privire la cheltuielile sociale care, de fapt, sunt investiții sociale pentru că au o întoarcere de beneficii pentru societate. Dacă tu, de exemplu, dai un voucher mamelor minore pentru ca să se poată îngriji mai bine de copii și să se poată reîntoarce la școală sau în formare profesională, acest lucru este o investiție.
Să dai pur și simplu o sumă de bani fără niciun fel de condiționalitate, fără nicio reformă, fără un proces de a monitoriza impactul pe care aceste reforme îl au, aceste lucruri ar fi o problemă”.

În acest sens, Dragoș Pîslaru a afirmat că, la nivel european, începe să se contureze ideea investițiilor sociale: „Zona de social, de obicei, este asimilată unei zone de cheltuieli. Or, aici cred că începe să se contureze, la nivel european, ca filon nou de gândire ideea că pot să ai investiții sociale.
Este o dezbatere pe care noi, în societatea românească, n-am prea avut-o între diverse modele de a derula politica socială. În grupul politic din care fac parte, politica socială este gândită, mai degrabă, ca o politică de acces și oportunitate.

Cred că acest tip de dezbatere este foarte important pentru România pentru că, uneori, mai apar în spațiul public discuții cu privire la cei care sunt așa-numiții «asistați de stat».
Eu sunt complet împotriva atacurilor asupra acestei categorii, pentru că mie mi se pare că atâta timp cât tu nu ai o politică prin care să încerci să îi ajuti să iasă din situația respectivă, nici nu ai dreptul moral de a arăta cu degetul la această categorie. E o greșeală foarte mare ca noi să credem că, din banii pe oamenii aceia îi primesc, ei ar putea să își depășească condiția în care se află. Pentru asta îți trebuie niște servicii care să creeze accesibilitatea respectivă”.

Europarlamentarul USR PLUS crede cu tărie că pentru România „ar fi foarte bine ca o reformă a politicii sociale să se concentreze pe servicii sociale și nu pe zona de beneficii”.

La mențiunea moderatorului că se pot accesa bani pentru acest lucru din Planul Național de Redresare și Reziliență, Dragoș Pîslaru a completat: „Aici e dezbaterea menționată și rolul Parlamentului, este acest act delegat care ar trebuie să clarifice categoriile de costuri.
Pentru România, problema serviciilor sociale este o problemă-cheie. Aici e foarte important, inclusiv rolul meu, să pot urmari interesul statelor membre, cum ar fi România, de a putea avea eligibile costurile de servicii sociale.
Fără o redresare economică, noi nu vom avea capacitatea de a susține politicile sociale în viitor. Singura șansă reală de a susține politici sociale sustenabile și de a reduce sărăcia este să avem o economie care livrează și care creează locuri de muncă mai bine plătite”.

Alte stiri

Guvernul PSD-PNL blochează legea USR pentru acces liber la terenurile de sport din școli
Legea USR care asigură autorităților locale cadrul pentru deschiderea curților școlilor, astfel î...
Vezi mai mult
USR: Greva profesorilor este justificată în condițiile în care, în ciuda declarațiilor PSD și PNL, educația suferă de subfinanțare
USR consideră că greva de astăzi a profesorilor din învățământul preuniversitar este pe deplin ju...
Vezi mai mult
Primarii USR susțin organizarea de evenimente culturale, pentru a crește calitatea vieții în comunitățile pe care le administrează
Primarii USR investesc în organizarea de evenimente culturale în localitățile pe care le administ...
Vezi mai mult
Sectorul Zero, tunul imobiliar pregătit de primarul PNL de la Mogoșoaia, ascunde interese imobiliare și încălcări grave ale legislației
USR Mogoșoaia trage un nou semnal de alarmă în privința încălcărilor grave ale legislației de căt...
Vezi mai mult
Cristina Prună: „Noile plafonări și compensări anunțate de Guvern nu fac decât să perpetueze haosul”
În contextul noilor plafoane și compensări la energia electrică și la gaze anunțate de premierul ...
Vezi mai mult
Dominic Fritz, scrisoare deschisă pentru premierul Nicolae Ciucă: Urgentați găsirea unor soluții la problema costurilor energiei termice
Dominic Fritz, primarul USR al Timișoarei, i-a trimis o scrisoare deschisă premierului Nicolae Ci...
Vezi mai mult
USR solicită miniștrilor Virgil Popescu și Lucian Bode să-și prezinte de urgență demisia
În contextul crizei energetice și al incapacității ministrului Energiei girat de PSD și PNL de a ...
Vezi mai mult
Deputat Radu Miruță: Cum abordăm criza energetică după martie 2022
În contextul crizei energetice și al lipsei de soluții din partea guvernării PSD-PNL, deputatul U...
Vezi mai mult
Spitalul Municipal Câmpulung are o nouă secție de Oncologie, la standarde europene
Primarul USR Elena Lasconi a recepționat ieri clădirea noii secții de Oncologie a Spitalului Muni...
Vezi mai mult
Primul „tun imobiliar” al ministrului Familiei: preluarea BTT cu întreg patrimoniul
Deputata USR Denisa Neagu atrage atenția asupra primului „tun imobiliar” dat de ministrul Familie...
Vezi mai mult
Cu șefi numiți politic, fără pregătire și experiență, ANRE împarte cu Ministerul Energiei răspunderea pentru criza facturilor
În timp ce criza de pe piața energetică se adâncește, iar românii văd în facturile uriașe pe care...
Vezi mai mult
Primarii USR se implică în atragerea de fonduri pentru școlile din localitățile pe care le administrează
Primarii USR din mai multe localități din țară s-au asigurat că școlile din comunitățile pe care ...
Vezi mai mult
USR Agigea anunță validarea semnăturilor necesare pentru organizarea referendumului de demitere a primarului PSD Maricel Cîrjaliu
Autoritatea Electorală Permanentă şi Direcţia de Evidență a Persoanelor au validat semnăturile ad...
Vezi mai mult
Oana Țoiu: „Lucian Bode cumpără brățări electronice doar pentru unu din patru agresori. Pentru trei din patru victime, cum le-o fi norocul”
În contextul în care Guvernul a demarat procedurile pentru achiziționarea de brățări electronice ...
Vezi mai mult
Radu Miruță: Drumul expres Tg. Jiu – Craiova nu este o prioritate pentru Guvernul PSD-PNL
Deputatul USR de Gorj Radu Miruță arată cum guvernarea PSD-PNL a eliminat drumul expres Tg. Jiu –...
Vezi mai mult