Dragoș Pîslaru: Singura șansă reală de a susține politici sociale sustenabile este să avem o economie care creează locuri de muncă mai bine plătite

Europarlamentarul USR PLUS Dragoș Pîslaru, coraportor al Parlamentului European privind Mecanismul de Redresare și Reziliență (MRR) a participat, miercuri, la o dezbatere online pe tema „Uniunea Europeană și România pe calea redresării: Transformarea economiei prin MRR și PNRR”, la care au participat și ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, și directorul general al Comisiei Europene pentru Afaceri Economice și Financiare, Maarten Verwey.

Unul dintre principalele subiecte abordate de Dragoș Pîslaru au fost sectorul politicilor sociale și dezbaterea existentă la nivel european privind eligibilitatea cheltuielilor sociale pe aceste planuri naționale de redresare și reziliență, pornind de la rolul Parlamentului în acest context: „Pe de o parte avem un rol direct derivat din textul reglementării ca parte a negocierilor. Noi am cerut Comisiei Europene să vină cu două documente către Parlament pe care Parlamentul trebuie să le aprobe.
Un act delegat este legat de modalitatea de monitorizare a progresului care are loc la nivelul fiecărui plan național din statele membre. Practic, un cetățean european va putea urmări cum obiectivele de tranziție verde sau transformare digitală etc sunt reflectate la nivel european.

Al doilea act delegat, pe care eu l-am cerut în aceste negocieri, e cel legat de metodologia de costuri pentru zona de social. Încă există un teren de dezbatere și lucru în ceea ce privește eligibilitatea cheltuielilor sociale pe aceste planuri naționale. Decizia a fost ca, prin regulament, acest lucru să nu fie posibil din banii aceștia de redresare, motivele fiind legate de acest risc al politicilor naționaliste/populiste în care cel mai simplu mod de a câștiga capital politic este să creezi un elicopter cu bani din care să îi distribui la populație.

E ceva ce trebuie să definim, care este noțiunea pe care o să o adopte Comisia cu privire la cheltuielile sociale care, de fapt, sunt investiții sociale pentru că au o întoarcere de beneficii pentru societate. Dacă tu, de exemplu, dai un voucher mamelor minore pentru ca să se poată îngriji mai bine de copii și să se poată reîntoarce la școală sau în formare profesională, acest lucru este o investiție.
Să dai pur și simplu o sumă de bani fără niciun fel de condiționalitate, fără nicio reformă, fără un proces de a monitoriza impactul pe care aceste reforme îl au, aceste lucruri ar fi o problemă”.

În acest sens, Dragoș Pîslaru a afirmat că, la nivel european, începe să se contureze ideea investițiilor sociale: „Zona de social, de obicei, este asimilată unei zone de cheltuieli. Or, aici cred că începe să se contureze, la nivel european, ca filon nou de gândire ideea că pot să ai investiții sociale.
Este o dezbatere pe care noi, în societatea românească, n-am prea avut-o între diverse modele de a derula politica socială. În grupul politic din care fac parte, politica socială este gândită, mai degrabă, ca o politică de acces și oportunitate.

Cred că acest tip de dezbatere este foarte important pentru România pentru că, uneori, mai apar în spațiul public discuții cu privire la cei care sunt așa-numiții «asistați de stat».
Eu sunt complet împotriva atacurilor asupra acestei categorii, pentru că mie mi se pare că atâta timp cât tu nu ai o politică prin care să încerci să îi ajuti să iasă din situația respectivă, nici nu ai dreptul moral de a arăta cu degetul la această categorie. E o greșeală foarte mare ca noi să credem că, din banii pe oamenii aceia îi primesc, ei ar putea să își depășească condiția în care se află. Pentru asta îți trebuie niște servicii care să creeze accesibilitatea respectivă”.

Europarlamentarul USR PLUS crede cu tărie că pentru România „ar fi foarte bine ca o reformă a politicii sociale să se concentreze pe servicii sociale și nu pe zona de beneficii”.

La mențiunea moderatorului că se pot accesa bani pentru acest lucru din Planul Național de Redresare și Reziliență, Dragoș Pîslaru a completat: „Aici e dezbaterea menționată și rolul Parlamentului, este acest act delegat care ar trebuie să clarifice categoriile de costuri.
Pentru România, problema serviciilor sociale este o problemă-cheie. Aici e foarte important, inclusiv rolul meu, să pot urmari interesul statelor membre, cum ar fi România, de a putea avea eligibile costurile de servicii sociale.
Fără o redresare economică, noi nu vom avea capacitatea de a susține politicile sociale în viitor. Singura șansă reală de a susține politici sociale sustenabile și de a reduce sărăcia este să avem o economie care livrează și care creează locuri de muncă mai bine plătite”.

Alte stiri

Facturile la căldură nu trebuie să fie încărcate pe nedrept! Există interes pentru investiții private în căldura din Bucureşti
Parlamentarii USR Cristina Prună şi Claudiu Năsui au organizat o dezbatere la Parlament cu lideri...
Vezi mai mult
Cătălin Drulă și Vlad Voiculescu critică administrația Boc: Întârzieri, rezilieri de contracte și pierderi de fonduri europene
Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, și Vlad Voiculescu, președintele USR București, au ...
Vezi mai mult
Proiect de lege USR privind transparența utilizării bazelor sportive publice
Deputatul USR Brian Cristian a depus un proiect de modificare a Legii Educației fizice și sportul...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR pentru digitalizarea serviciilor consulare
Parlamentarii USR de Diaspora, senatorul Radu Mihail și deputatul Iulian Lorincz, au depus o iniț...
Vezi mai mult
Coaliția PSD-PNL-UDMR respinge inițiativele USR din domeniul educației pe care, apoi, le copiază în hotărâri de guvern
Coaliția PSD-PNL-UDMR a respins mai multe inițiative legislative depuse de USR și care ar fi cond...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR care elimină unele inechități din sistemul de pensii pentru cei care au lucrat în condiții grele de muncă
Mai mulți parlamentari USR au depus o inițiativă legislativă care repară unele inechități între p...
Vezi mai mult
Coaliția sărăciei nu dorește ca românii să știe ce alimente pun pe masă și nici ca sistemul de sănătate să primească mai mulți bani
Senatorii PNL, PSD și UDMR au votat împotriva a două inițiative legislative ale deputatului USR d...
Vezi mai mult
Locuinţe sociale şi de necesitate pentru victimele violenței domestice
Proiectul legislativ depus de deputatele USR Oana Țoiu şi Oana Cambera, care acordă victimelor vi...
Vezi mai mult