Dragoș Pîslaru, despre Mecanismul de Redresare și Reziliență: Lucrurile sunt destul de clare - nu poți finanța decât reforme sau investiții

Europarlamentarul USR PLUS Dragoș Pîslaru, coraportor al Mecanismului de Redresare și Reziliență, a vorbit, marți seară, în cadrul unui interviu pentru Calea Europeană, despre importanța fondului istoric care va fi adoptat de Parlamentul European și din care România va beneficia de peste 30 de miliarde de euro în următorii șase ani.

„Această sumă uriașă, de 672,5 miliarde de euro, va fi împrumutată de Comisia Europeană pe piețele financiare și va fi oferită după o cheie de repartiție care ține cont mai ales de populație și de inversul PIB-ului/locuitor, cumva pentru a favoriza țările care sunt mai puțin dezvoltate și au mai puține pârghii pentru a face față efectelor pandemiei. Acum, UE vine cu acest răspuns care să permită inclusiv României reluarea dezvoltării, a reformelor care au fost amânate timp de peste 30 de ani și care ar putea debloca potențialul de creștere al țării, toate lucrurile pe care Comisia Europeană ni le-a recomandat de ceva ani buni: «rezolvați problema sărăciei, rezolvați problema educației, problema sănătății, problema accesului la finanțare a companiilor, faceți reforma administrației publice, scădeți birocrația, făceți-vă odată infrastructura de transport, faceți eficiență energetică, digitalizați activitatea în societate pentru a fi mai eficienți și mai productivi»”, a declarat Dragoș Pîslaru.

România va avea la dispoziție peste 30 de miliarde de euro pentru revoluție digitală, tranziție verde, antreprenoriat și competitivitate, reforma administrației, noua Generație (tineri și copii) și coeziune socială. Întrebat cum ar trebui să fie gestionați acești bani pentru a produce plus valoare și a primi aprobare din partea Comisiei Europene, Dragoș Pîslaru a explicat:
„Lucrurile sunt destul de clare: nu poți finanța decât reforme sau investiții. Este vorba despre reforme care sunt în linia politicilor și strategiilor europene și investițiile care consolidează aceste reforme.
Dacă discutăm de cheltuieli de întreținere a activităților statului român sau lucruri care țin pur și simplu de a da bani direct la oameni, acestea nu sunt reforme și doar la limită pot fi considerate investiții.
Pe când tot scopul acestui pachet de a corecta problemele pe care le are structural un stat membru și a investi în viitor, a putea să vezi cum îți generează acest efort la nivel european noi beneficii în societate”.
Referitor la pilonul „Noua Generație”, combaterea sărăciei și a stării de vulnerabilitate în cazul tinerilor și copiilor devine o prioritate a UE în perioada următoare, a subliniat Dragoș Pîslaru.
„Lucrurile se vor concentra pe patru tipuri de probleme principale: accesul la educație, la sănătate, la nutriție corespunzătoare și la locuire. În mod concret înseamnă că ne gândim la o reformă prin care autoritățile publice să nu poată să refuze accesul copiilor la astfel de servicii”, a mai spus Dragoș Pîslaru.
Dragoș Pîslaru a evidențiat faptul că România mai are la dispoziție doar trei luni pentru a trimite Planul Național de Redresare și Reziliență actualizat la Bruxelles.
În ceea ce privește un alt pilon - antreprenoriatul și competitivitatea - Dragoș Pîslaru a afirmat că în perioada următoare sunt două priorități mari:
„De a salva ce mai putem salva din cauza șocului pe care l-a avut pandemia, de a fi siguri că nu avem un faliment sistemic a unei bune părți dintre antreprenori, iar a doua parte e cea legată de a ridica ambiția sectorului privat în România și a intra în zona de avangardă a noilor tendințe industriale și a folosi practic această criză ca o oportunitate de regândire a activității, de digitalizare, de robotizare”.
Reamintim că Parlamentul European urmează să dea votul final pentru Mecanismul de redresare și reziliență (MRR), care pune la dispoziția statelor membre peste 670 de miliarde de euro pentru ieșirea din criza economică generată de pandemia de COVID-19, și din care România va beneficia de peste 30 de miliarde de euro în următorii șase ani.

Alte stiri

Senatul aprobă în unanimitate inițiativa USR care deschide copiilor curțile școlilor pentru sport în afara orelor de program
Senatul a adoptat cu unanimitate de voturi inițiativa legislativă a deputaților USR Tudor Pop și ...
Vezi mai mult
Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă prin care Poliția de Frontieră să poată verifica în timp real cazierul judiciar în ROCRIS
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă prin care ​Poliția de Frontieră Ro...
Vezi mai mult
Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru asigurarea accesului la propriul cazier juridic
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care vizează asigurarea accesului ...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru accesul neîngrădit al șoferilor la propriul cazier rutier
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus azi o inițiativă legislativă care să permită accesul poseso...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru reducerea birocrației pentru arhivari
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care simplifică procedurile de aut...
Vezi mai mult
Facturile la căldură nu trebuie să fie încărcate pe nedrept! Există interes pentru investiții private în căldura din Bucureşti
Parlamentarii USR Cristina Prună şi Claudiu Năsui au organizat o dezbatere la Parlament cu lideri...
Vezi mai mult
Cătălin Drulă și Vlad Voiculescu critică administrația Boc: Întârzieri, rezilieri de contracte și pierderi de fonduri europene
Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, și Vlad Voiculescu, președintele USR București, au ...
Vezi mai mult
Proiect de lege USR privind transparența utilizării bazelor sportive publice
Deputatul USR Brian Cristian a depus un proiect de modificare a Legii Educației fizice și sportul...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR pentru digitalizarea serviciilor consulare
Parlamentarii USR de Diaspora, senatorul Radu Mihail și deputatul Iulian Lorincz, au depus o iniț...
Vezi mai mult
Coaliția PSD-PNL-UDMR respinge inițiativele USR din domeniul educației pe care, apoi, le copiază în hotărâri de guvern
Coaliția PSD-PNL-UDMR a respins mai multe inițiative legislative depuse de USR și care ar fi cond...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR care elimină unele inechități din sistemul de pensii pentru cei care au lucrat în condiții grele de muncă
Mai mulți parlamentari USR au depus o inițiativă legislativă care repară unele inechități între p...
Vezi mai mult