Dezbatere organizată de USR pe tema degrevării instanțelor de judecată

La inițiativa deputaților USR Oana Murariu și Mihai Badea, Camera Deputaților a organizat, marți, o masă rotundă pe tema „Soluții pe termen scurt pentru degrevarea instanțelor de judecată”, prilej de a fi discutate problemele din sistemul judiciar din România, dar și două măsuri pe care USR intenționează să le transpună în proiecte de lege depuse în Parlament.

A fost o dezbatere reală, echilibrată și pe argumente, plecând de la situații din practică. Am discutat oportunitatea a două măsuri în sprijinul degrevării instanțelor de judecată: una se referă la eliminarea susținerilor pe scurt ale părților din cuprinsul hotărârii judecătorești în materie civilă, cealaltă la comunicarea hotărârilor judecătorești pe e-mail. În cazul primei măsuri, a fost un echilibru de idei, unii au arătat că susțin ideea și că este un proiect de mică reformă pe care și-l doresc, alții au exprimat unele îngrijorări. Consiliul Superior al Magistraturii a arătat, la rândul său, printr-un punct de vedere scris, că susține proiectul. A doua măsură s-a bucurat aproape de unanimitate, majoritatea participanților declarând că de abia așteaptă implementarea ei. Dezbaterile nu se opresc aici, a fost doar începutul. Ideile bune se șlefuiesc în timp, trebuie cântărite avantajele și dezavantajele”, declară deputata USR Oana Murariu.

Sistemul judiciar din România are nevoie urgentă de reforme pentru o funcționare eficientă. De ani de zile magistrații, grefierii și personalul auxiliar sunt copleșiți de birocrație, iar cetățenii, din păcate, sunt nemulțumiți când intră în contact cu sistemul judiciar. Ca multe alte domenii din societatea românească, sistemul este sufocat. Chiar dacă va mai trece destulă vreme până când vom adopta următoarele legi ale Justiţiei, sunt câteva măsuri care pot fi adoptate mult mai repede şi care nu necesită modificarea acestor trei legi şi a altor norme, precum Codurile de procedură sau Codurile civil sau penal”, precizează deputatul USR Mihai Badea.

La eveniment au participat reprezentanți ai Ministerului Justiției, ai asociațiilor de magistrați, avocați și grefieri, ai Facultății de Drept, precum și parlamentari de la toate partidele.

Oana Murariu, deputat USR de Cluj și membru în Comisia juridică a Camerei Deputaților, a depus și alte proiecte în scopul atingerii unei justiții rapide și echitabile pentru cetățenii români. Cele mai recente datează din septembrie 2021.

Un proiect se referă la motivarea hotărârilor judecătorești în momentul pronunțării, astfel încât cetățenii implicați în procese civile să nu mai fie nevoiți să aștepte luni de zile până să afle argumentele care au condus la soluția decisă de instanță.

Al doilea proiect prevede obligația instanțelor să stabilească intervale orare orientative pentru strigarea cauzelor, astfel încât participanții la procesele civile – avocați, martori, experți sau simpli cetățeni – să nu mai fie nevoiți să aștepte cu orele în sălile de judecată aglomerate.

USR și-a asumat mai multe obiective în campania electorală, inclusiv obiectivul intitulat „Să nu mori cu dreptatea în mână”, care presupune corectarea legilor Justiției, desființarea Secției Speciale, întărirea DNA și DIICOT și implementarea măsurilor necesare pentru ca Justiția să fie funcțională pentru cetățeni, astfel încât aceștia să primească soluții rapide și echitabile, fără să aștepte ani la rând răspunsuri în cele mai simple dosare. Ne vom lupta pentru ca aceste obiective să devină realitate!

Mai multe detalii despre angajamentul USR, AICI.

Alte stiri

Guvernul PSD-PNL blochează legea USR pentru acces liber la terenurile de sport din școli
Legea USR care asigură autorităților locale cadrul pentru deschiderea curților școlilor, astfel î...
Vezi mai mult
USR: Greva profesorilor este justificată în condițiile în care, în ciuda declarațiilor PSD și PNL, educația suferă de subfinanțare
USR consideră că greva de astăzi a profesorilor din învățământul preuniversitar este pe deplin ju...
Vezi mai mult
Primarii USR susțin organizarea de evenimente culturale, pentru a crește calitatea vieții în comunitățile pe care le administrează
Primarii USR investesc în organizarea de evenimente culturale în localitățile pe care le administ...
Vezi mai mult
Sectorul Zero, tunul imobiliar pregătit de primarul PNL de la Mogoșoaia, ascunde interese imobiliare și încălcări grave ale legislației
USR Mogoșoaia trage un nou semnal de alarmă în privința încălcărilor grave ale legislației de căt...
Vezi mai mult
Cristina Prună: „Noile plafonări și compensări anunțate de Guvern nu fac decât să perpetueze haosul”
În contextul noilor plafoane și compensări la energia electrică și la gaze anunțate de premierul ...
Vezi mai mult
Dominic Fritz, scrisoare deschisă pentru premierul Nicolae Ciucă: Urgentați găsirea unor soluții la problema costurilor energiei termice
Dominic Fritz, primarul USR al Timișoarei, i-a trimis o scrisoare deschisă premierului Nicolae Ci...
Vezi mai mult
USR solicită miniștrilor Virgil Popescu și Lucian Bode să-și prezinte de urgență demisia
În contextul crizei energetice și al incapacității ministrului Energiei girat de PSD și PNL de a ...
Vezi mai mult
Deputat Radu Miruță: Cum abordăm criza energetică după martie 2022
În contextul crizei energetice și al lipsei de soluții din partea guvernării PSD-PNL, deputatul U...
Vezi mai mult
Spitalul Municipal Câmpulung are o nouă secție de Oncologie, la standarde europene
Primarul USR Elena Lasconi a recepționat ieri clădirea noii secții de Oncologie a Spitalului Muni...
Vezi mai mult
Primul „tun imobiliar” al ministrului Familiei: preluarea BTT cu întreg patrimoniul
Deputata USR Denisa Neagu atrage atenția asupra primului „tun imobiliar” dat de ministrul Familie...
Vezi mai mult
Cu șefi numiți politic, fără pregătire și experiență, ANRE împarte cu Ministerul Energiei răspunderea pentru criza facturilor
În timp ce criza de pe piața energetică se adâncește, iar românii văd în facturile uriașe pe care...
Vezi mai mult
Primarii USR se implică în atragerea de fonduri pentru școlile din localitățile pe care le administrează
Primarii USR din mai multe localități din țară s-au asigurat că școlile din comunitățile pe care ...
Vezi mai mult
USR Agigea anunță validarea semnăturilor necesare pentru organizarea referendumului de demitere a primarului PSD Maricel Cîrjaliu
Autoritatea Electorală Permanentă şi Direcţia de Evidență a Persoanelor au validat semnăturile ad...
Vezi mai mult
Oana Țoiu: „Lucian Bode cumpără brățări electronice doar pentru unu din patru agresori. Pentru trei din patru victime, cum le-o fi norocul”
În contextul în care Guvernul a demarat procedurile pentru achiziționarea de brățări electronice ...
Vezi mai mult
Radu Miruță: Drumul expres Tg. Jiu – Craiova nu este o prioritate pentru Guvernul PSD-PNL
Deputatul USR de Gorj Radu Miruță arată cum guvernarea PSD-PNL a eliminat drumul expres Tg. Jiu –...
Vezi mai mult