Deputata USR Denisa Neagu: Guvernul PNL este incapabil să răspundă la o întrebare simplă: când vor începe plățile pentru măsura HoReCa?

Deputata USR Denisa Neagu solicită Guvernului României să urgenteze procedurile din cadrul măsurii de ajutor HoReCa pentru ca semnarea contractelor și plățile către beneficiari să poată fi făcute în 2021.

„Guvernul PNL este incapabil să răspundă la o întrebare simplă: când vor începe plățile pentru măsura HoReCa? Răspunsul este așteptat de cele peste 10.000 de firme care au solicitat această finanțare nerambursabilă promisă de PNL încă din 2020. PNL nu a găsit timp să dea un răspuns în cele două luni de zile de când Virgil Popescu a revenit la Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului. Mai grav este că Virgil Popescu, același ministru care promitea marea salvare a industriei HoReCa, nu a întreprins niciun demers în urgentarea finalizării analizelor și demararea plăților. O arată chiar cifrele publicate de minister”, declară deputata USR Denisa Neagu, membru al Comisiei pentru industrie și servicii.

Deputata USR arată că Ministerul Economiei a introdus, peste noapte (ieri, 16 noiembrie 2021) o nouă etapă în procedură care nu se regăsește în legislație: transmiterea unor notificări către beneficiarii măsurii „HoReCa” prin care sunt anunțați că cererile lor au fost „admise de principiu” la finanțare în urma evaluării. Nu se știe cine a decis introducerea acestui nou pas în procesul de evaluare în condițiile în care decizia de admitere la finanțare nu apare nicăieri: nici în procedura de implementare a schemei de ajutor de stat publicată în variantă finală pe site-ul ministerului în data de 24 mai 2021 (detalii, aici), nici în legea Legea 159/2021 pentru aprobarea OUG 10/2021 s-a publicat în Monitorul Oficial nr. 590 din 11 iunie 2021 (detalii, aici). 

Această nouă etapă inventată de ministerul Economiei va duce la o o întârziere de minim 20 de zile în demararea procesului de semnare a contractelor. O dată cu primirea notificărilor aplicanții care nu sunt de acord cu suma aprobată în urma evaluării pot depune contestație în termen de 5 zile de la data notificării. Ulterior, termenul de soluţionare este de 15 zile lucrătoare de la data primirii contestaţiei. Contractele pentru măsura HoReCa se vor transmite - toate deodată, conform procedurii anunțate - abia după ce toate constestațiile vor fi soluționate.

 

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului ar trebui să ia urgent o serie de măsuri în ceea ce privește schema de finanțare HoReCa, printre care:

- să finalizeze urgent analizei aplicațiilor din măsura HoReCa;

- să găsească urgent cele 1,5 miliarde de lei lipsă din bugetul acestei schemei;

- să comunice până la finalul acestei săptămâni un calendar pentru măsura HoReCa cu menționarea datelor la care se vor transmite contractele către beneficiari și când vor începe plățile;

- să transmită, cel mai târziu la finele lunii noiembrie, a contractelor de finanțare către beneficiari;

- să înceapă un dialog constant și transparent cu firmele din industria HoReCa în ceea ce privește această schemă de finanțare

 

„Măsura HoReCa ar fi trebuit să fie un colac de salvare care să-i scape de înecarea în datorii. Însă, ministerul condus de PNL amână să arunce acest colac. Situația ascunde fie nepăsarea, fie o problemă financiară legată de imposibilitatea finanțării măsurii. Oricare ar fi situația, firmele care așteaptă acești bani de mai bine de un an au dreptul la o clarificare rapidă a situației din partea guvernului PNL”, susține deputata Denisa Neagu.

Între 27 iulie 2021 (data limită pentru depunerea solicitărilor pentru schema de finanțare) și începutul lunii septembrie se analizaseră 6.119 dosare. De la plecarea ministrului USR Claudiu Nasui și până la finalul săptămânii trecute au mai fost analizate restul de 3.223 dosare.

Ministrul PNL a avut nevoie de două luni pentru a analiza un număr de dosare care sub conducerea USR ar fi fost analizate în două săptămâni. PNL a diminuat astfel șansele ca ajutoarele să ajungă la beneficiari în 2021.

Alte stiri

Facturile la căldură nu trebuie să fie încărcate pe nedrept! Există interes pentru investiții private în căldura din Bucureşti
Parlamentarii USR Cristina Prună şi Claudiu Năsui au organizat o dezbatere la Parlament cu lideri...
Vezi mai mult
Cătălin Drulă și Vlad Voiculescu critică administrația Boc: Întârzieri, rezilieri de contracte și pierderi de fonduri europene
Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, și Vlad Voiculescu, președintele USR București, au ...
Vezi mai mult
Proiect de lege USR privind transparența utilizării bazelor sportive publice
Deputatul USR Brian Cristian a depus un proiect de modificare a Legii Educației fizice și sportul...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR pentru digitalizarea serviciilor consulare
Parlamentarii USR de Diaspora, senatorul Radu Mihail și deputatul Iulian Lorincz, au depus o iniț...
Vezi mai mult
Coaliția PSD-PNL-UDMR respinge inițiativele USR din domeniul educației pe care, apoi, le copiază în hotărâri de guvern
Coaliția PSD-PNL-UDMR a respins mai multe inițiative legislative depuse de USR și care ar fi cond...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR care elimină unele inechități din sistemul de pensii pentru cei care au lucrat în condiții grele de muncă
Mai mulți parlamentari USR au depus o inițiativă legislativă care repară unele inechități între p...
Vezi mai mult
Coaliția sărăciei nu dorește ca românii să știe ce alimente pun pe masă și nici ca sistemul de sănătate să primească mai mulți bani
Senatorii PNL, PSD și UDMR au votat împotriva a două inițiative legislative ale deputatului USR d...
Vezi mai mult
Locuinţe sociale şi de necesitate pentru victimele violenței domestice
Proiectul legislativ depus de deputatele USR Oana Țoiu şi Oana Cambera, care acordă victimelor vi...
Vezi mai mult