Deputații USR PLUS, vot pentru protejarea cetățenilor României de infractori

Deputații USR PLUS din Comisia juridică și Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională au votat, astăzi, pentru monitorizarea electronică a infractorilor și, prin urmare, pentru protejarea românilor. Votul de astăzi este o continuare firească a demersurilor USR de combatere a violenței domestice, demersuri începute în Parlament încă din aprilie 2018.

Se vorbește de ani de zile despre monitorizarea electronică a infractorilor. Au existat mai multe inițiative legislative în acest sens, dar niciuna nu s-a transformat în lege. Până azi, când Comisia juridică și Comisia pentru siguranță publică din Camera Deputaților au votat legea potrivit căreia agresorii vor fi obligați să poarte brățări electronice, iar orice apropiere de victimă va declanșa un semnal care va alerta atât victima, cât și Poliția. Astfel de reguli vor preveni cazurile în care condamnații continuă să abuzeze de persoanele vătămate”, declară Andrei Lupu, vicelider al grupului Alianței USR PLUS din Camera Deputaților și membru al Comisiei juridice.

E un proiect de lege care-a fost dezbătut intens și care este foarte așteptat de societatea civilă, pentru că aduce cu sine pași înainte în ceea ce privește asigurarea unui atât de necesar plus de protecție pentru victimele violenței domestice, spre exemplu. Practic, de-acum înainte, în baza prevederilor acestui proiect, agresorii vor putea fi monitorizați cu brățări electronice urmărite prin GPS”, precizează și deputatul USR PLUS Nicu Fălcoi, membru în Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională.

Statisticile arată că, în România, doar una din trei victime ale violenţei domestice merge în instanţă pentru a cere protecţie împotriva agresorului. În primele șapte luni ale anului 2020, peste 5.000 de persoane au cerut ordine de protecţie provizorii, dar 40% dintre acestea au fost încălcate.

Pentru că am militat mereu pentru prevenirea și combaterea violenței în familie, parlamentarii USR din legislatura trecută au depus încă din aprilie 2018 un proiect similar celui adoptat astăzi în Comisiile reunite. Din păcate, proiectul a fost respins de Senat în mai 2018 și de atunci trenează în Camera Deputaților.

Combaterea violenței domestice, inclusiv prin monitorizarea electronică a respectării măsurilor dispuse și prin pedepsirea și descurajarea încălcării ordinelor de protecție figurează, de altfel, în programul de guvernare al Alianței USR PLUS.

Până în 2018, Ministerul Justiției nici nu culegea date despre procesele în care figura infracțiunea încălcării ordinelor de protecție. În urma interpelărilor adresate de parlamentari USR, Ministerul Justiției a actualizat baza de date ECRIS cu procesele din instanțele românești în funcție de infracțiuni. Astfel, am putut afla că din aproape 3.000 de ordine de protecție definitive emise în 2019, o treime au fost încălcate, situația fiind similară în 2018. Cu alte cuvinte, 1.000 de infracțiuni anual care ar trebui să se regăsească pe rolul instanțelor.

Facem ce trebuie pentru protejarea cetățenilor României de infractori.

Alte stiri

Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru asigurarea accesului la propriul cazier juridic
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care vizează asigurarea accesului ...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru accesul neîngrădit al șoferilor la propriul cazier rutier
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus azi o inițiativă legislativă care să permită accesul poseso...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru reducerea birocrației pentru arhivari
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care simplifică procedurile de aut...
Vezi mai mult
Facturile la căldură nu trebuie să fie încărcate pe nedrept! Există interes pentru investiții private în căldura din Bucureşti
Parlamentarii USR Cristina Prună şi Claudiu Năsui au organizat o dezbatere la Parlament cu lideri...
Vezi mai mult
Cătălin Drulă și Vlad Voiculescu critică administrația Boc: Întârzieri, rezilieri de contracte și pierderi de fonduri europene
Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, și Vlad Voiculescu, președintele USR București, au ...
Vezi mai mult
Proiect de lege USR privind transparența utilizării bazelor sportive publice
Deputatul USR Brian Cristian a depus un proiect de modificare a Legii Educației fizice și sportul...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR pentru digitalizarea serviciilor consulare
Parlamentarii USR de Diaspora, senatorul Radu Mihail și deputatul Iulian Lorincz, au depus o iniț...
Vezi mai mult
Coaliția PSD-PNL-UDMR respinge inițiativele USR din domeniul educației pe care, apoi, le copiază în hotărâri de guvern
Coaliția PSD-PNL-UDMR a respins mai multe inițiative legislative depuse de USR și care ar fi cond...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR care elimină unele inechități din sistemul de pensii pentru cei care au lucrat în condiții grele de muncă
Mai mulți parlamentari USR au depus o inițiativă legislativă care repară unele inechități între p...
Vezi mai mult
Coaliția sărăciei nu dorește ca românii să știe ce alimente pun pe masă și nici ca sistemul de sănătate să primească mai mulți bani
Senatorii PNL, PSD și UDMR au votat împotriva a două inițiative legislative ale deputatului USR d...
Vezi mai mult