Deputații USR PLUS, vot pentru protejarea cetățenilor României de infractori

Deputații USR PLUS din Comisia juridică și Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională au votat, astăzi, pentru monitorizarea electronică a infractorilor și, prin urmare, pentru protejarea românilor. Votul de astăzi este o continuare firească a demersurilor USR de combatere a violenței domestice, demersuri începute în Parlament încă din aprilie 2018.

Se vorbește de ani de zile despre monitorizarea electronică a infractorilor. Au existat mai multe inițiative legislative în acest sens, dar niciuna nu s-a transformat în lege. Până azi, când Comisia juridică și Comisia pentru siguranță publică din Camera Deputaților au votat legea potrivit căreia agresorii vor fi obligați să poarte brățări electronice, iar orice apropiere de victimă va declanșa un semnal care va alerta atât victima, cât și Poliția. Astfel de reguli vor preveni cazurile în care condamnații continuă să abuzeze de persoanele vătămate”, declară Andrei Lupu, vicelider al grupului Alianței USR PLUS din Camera Deputaților și membru al Comisiei juridice.

E un proiect de lege care-a fost dezbătut intens și care este foarte așteptat de societatea civilă, pentru că aduce cu sine pași înainte în ceea ce privește asigurarea unui atât de necesar plus de protecție pentru victimele violenței domestice, spre exemplu. Practic, de-acum înainte, în baza prevederilor acestui proiect, agresorii vor putea fi monitorizați cu brățări electronice urmărite prin GPS”, precizează și deputatul USR PLUS Nicu Fălcoi, membru în Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională.

Statisticile arată că, în România, doar una din trei victime ale violenţei domestice merge în instanţă pentru a cere protecţie împotriva agresorului. În primele șapte luni ale anului 2020, peste 5.000 de persoane au cerut ordine de protecţie provizorii, dar 40% dintre acestea au fost încălcate.

Pentru că am militat mereu pentru prevenirea și combaterea violenței în familie, parlamentarii USR din legislatura trecută au depus încă din aprilie 2018 un proiect similar celui adoptat astăzi în Comisiile reunite. Din păcate, proiectul a fost respins de Senat în mai 2018 și de atunci trenează în Camera Deputaților.

Combaterea violenței domestice, inclusiv prin monitorizarea electronică a respectării măsurilor dispuse și prin pedepsirea și descurajarea încălcării ordinelor de protecție figurează, de altfel, în programul de guvernare al Alianței USR PLUS.

Până în 2018, Ministerul Justiției nici nu culegea date despre procesele în care figura infracțiunea încălcării ordinelor de protecție. În urma interpelărilor adresate de parlamentari USR, Ministerul Justiției a actualizat baza de date ECRIS cu procesele din instanțele românești în funcție de infracțiuni. Astfel, am putut afla că din aproape 3.000 de ordine de protecție definitive emise în 2019, o treime au fost încălcate, situația fiind similară în 2018. Cu alte cuvinte, 1.000 de infracțiuni anual care ar trebui să se regăsească pe rolul instanțelor.

Facem ce trebuie pentru protejarea cetățenilor României de infractori.

Alte stiri

Solidaritatea UE în vremuri dificile. Soluțiile USR PLUS

Cu ocazia Zilei Europei, europarlamentarii USR PLUS Ramona Strugariu, Dragoș Pîslaru, Vlad Bot...

Vezi mai mult
Măsurile propuse de USR PLUS pentru revenirea la normalitate a sportului românesc

USR PLUS a propus Comitetului interministerial pentru revenirea României la normalitat...

Vezi mai mult
Spitalul Regional din Brașov, mai aproape de construcție printr-o inițiativă USR PLUS

Parlamentarii USR PLUS din Brașov, Victor Ilie, Andrei Miftode...

Vezi mai mult
Ministrul Sănătății a verificat noul corp de clădire care se construiește la Spitalul de copii „Louis Țurcanu” Timișoara

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, s-a aflat, joi dimineața, împreună cu primarul Tim...

Vezi mai mult
Banii din PNRR vor ajuta România în eradicarea cancerului de col uterin

Săptămâna Mondială a Imunizării - Cancerul de col uterin poate fi prevenit și cu toate a...

Vezi mai mult
Proiect USR PLUS: Gratuitate pentru studenți în bibliotecile central universitare

Deputatul USR PLUS Filip Havarneanu a depus o propunere legislativă de modificare a Legi...

Vezi mai mult
USR PLUS a oprit confiscarea rezervei de aur a României de către PSD

Deputații USR PLUS au votat împotriva inițiativei legislative ...

Vezi mai mult

Susține-ne

Mulțumim pentru suport.
Hai să continuăm să transformăm România împreună!