delega_ia_usr_plus_cere_comisiei_europene

Delegația USR PLUS cere Comisiei Europene un buget mai mare pentru pachetul european

Delegația USR PLUS în Parlamentul European a inițiat o scrisoare care va fi transmisă președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, prin care cerem urgentarea finanțării corespunzătoare a Parchetului European (EPPO) condus de Laura Codruța Kovesi.

Sunt necesare demersuri rapide și fără echivoc pentru operaționalizarea Parchetului având în vedere că foarte multe dosare care privesc nereguli pe fonduri europene vor ajunge pe masa acestei instituții. În acest moment EPPO nu beneficiază de finanțare suficientă pentru a demara investigațiile care privesc fraude ce prejudiciază fondurile structurale ale UE sau fraude transfrontaliere la scară largă în domeniul TVA.

”Am cerut insistent în Comisia de buget a Parlamentului European mărirea fondurilor pentru Parchetul European pentru că nu putem combate frauda din fonduri europene fără resursele umane necesare care trebuie să lucreze la dosarele complexe de corupție din toate țările UE. Acum cerem Comisiei să se țină de cuvânt și să arate că instituțiile europene sunt hotărâte să se lupte cu marile rețele de corupție care drenează banii publici destinați dezvoltării către buzunarele unor mafii. M-am văzut de curând cu doamna Kovesi în biroul său din sediul Parchetului European din Luxembourg și am înțeles că trebuie să construiască de la zero structura operaţională şi administrativă a EPPO. Acest Parchet trebuie să își înceapă activitatea până în luna noiembrie și vom face tot ce ține de noi, europarlamentarii USR PLUS, să reușească”, spune Clotilde Armand, europarlamentar al Alianței USR PLUS.

”Ca membru al comisiilor LIBE și CONT, unde atât Parchetul European cât și Laura Codruța Kovesi au avut mereu parte de un sprijin total, mi se pare de neconceput că până în acest moment EPPO nu are parte de o finanțare corespunzătoare. Parchetul European trebuie să se apuce de treabă pentru a combate eficient infracțiunile care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii, contribuind astfel la un buget al Uniunii Europene mai puternic și mai bine protejat în fața încercărilor de fraudă. Pentru că știm exact cât de complexă este și ce resurse presupune lupta împotriva fraudei și a corupției nu doar în România, ci în toate statele membre, facem toate demersurile pentru ca acest Parchet European să își înceapă rapid activitatea și să întărească încrederea cetățenilor că furtul și frauda au costuri grele pentru cei care le practică”, spune Ramona Strugariu, europarlamentar al Alianței USR PLUS.

Parchetul European este înființat la inițiativa a 22 de state membre ale Uniunii Europene și va completa activitatea OLAF și a Eurojust, care nu sunt echipate pentru a ancheta sau pentru a urmări penal cazuri penale individuale. EPPO este condus de Laura Codruța Koveși, primul procuror-șef european.

Alte stiri

Fond european de relansare de 2.000 de miliarde de euro, la inițiativa grupului din care face parte Alianța USR PLUS

Parlamentul European a aprobat astăzi, la inițiativa Grupului Renew Europe, din care fac parte...

Vezi mai mult
Delegația USR PLUS cere Guvernului și Comisiei Europene oprirea transferurilor ilegale de deșeuri

În contextul raportărilor publice privind numărul din ce în ce mai mare de transferuri ilegale...

Vezi mai mult
Manual practic de înființare și administrare a unui centru de tratament SARI recomandat de OMS 

Alianța USR PLUS vine în întâmpinarea managementului din spitale cu traducerea în limb...

Vezi mai mult
Alianța USR PLUS: Rezerva strategică medicală a UE va fi în România

Delegația USR PLUS în Parlamentul European a susținut și promovat la nive...

Vezi mai mult
Sarabanda populismului va pune economia pe butuci

Măsurile propuse de guvern și de parlament par a veni în sprijinul oamenilor, dar nu este așa!...

Vezi mai mult
Alianța USR PLUS: Județul Suceava trebuie izolat de urgență!

Alianța USR PLUS cere autorităților să ia urgent decizia de a izola județul Suceava, care a de...

Vezi mai mult
Alianța USR PLUS propune măsuri de compensare pentru sectorul HORECA

Alianța USR PLUS propune o serie de măsuri de protecție pentru angajații ...

Vezi mai mult
Cum sprijină Uniunea Europeană guvernele în criză de coronavirus

Comisia Europeană a propus un pachet de măsuri care să ajute statele membre în criza pro...

Vezi mai mult

Susține-ne

Mulțumim pentru suport.
Hai să continuăm să transformăm România împreună!