Delegația USR PLUS a cerut UE un plan împotriva coronavirusului

Delegația USR PLUS în Parlamentul European a înaintat Comisiei Europene o interpelare comună prin care cere un plan de acțiune integrat împotriva coronavirusului. Câteva măsuri propuse de europarlamentarii USR PLUS sunt:

- Oprirea potențialului de panică în rândul populației prin desfășurarea de către Comitetul UE pentru Securitate Sanitară (Health Security Committee) și Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a unor campanii de informare și conștientizare privind răspândirea, măsurile de prevenire și combatere a virusului. Agenția Europeană pentru Siguranță a Aviației ar trebui să desfășoare o campanie de informare și să promoveze aplicarea unor proceduri comune de triere a pasagerilor în toate aeroporturile din UE.

-Introducerea de proceduri unitare la nivel european de dezinfecție în aeroporturi (autobuze, aeronave, filtre de securitate), în transportul public urban, interurban și internațional.

- Evaluarea de către Comitetul UE pentru Securitate Sanitară a posibilității angajării unei proceduri comune de achiziții publice în vederea cumpărării și distribuirii de echipamente, antivirale sau vaccinuri, atunci când acestea vor fi disponibile

- Activarea Mecanismului de Protecție Civilă al UE (ECPM) de comun acord cu Statele Membre pentru coordonarea eforturilor de achizitie, stocare și distribuire a medicamentelor, echipamentelor de protecție pentru personal, truselor de diagnostic etc. Mobilizarea în cadrul acestui mecanism a experților epidemiologi ECDC si desfășurarea lor in statele membre cele mai afectate.

- Folosirea Centrului de Urgentă pentru Răspuns si Coordonare (Emergency Response and Coordination Centre) al Comisiei Europene pentru monitorizarea si coordonarea desfășurării personalului medical si auxiliar din diferite State Membre precum si pentru mobilizarea si desfășurarea resurselor necesare pentru a limita răspândirea virusului în regiunile cele mai afectate.

- Folosirea Mecanismului european de Protectie Civilă pentru intensificarea măsurilor de prevenție si pregătire la nivelul statelor membre. Suplimentarea finanțării europene pentru operațiunile de evacuare și carantina desfășurate de statele membre si creștere ratei de co-finantare pana la 100% (condiții similare cu cele din cadrul capacităților rescEU). Explorarea tuturor surselor posibile de asistenta financiară în caz de nevoie (de genul European Solidarity Fund).

- Actualizarea permanentă prin intermediul ECDC a listei spitalelor pregătite sa primească si sa trateze cazurile de pacienți cu Coronavirus in fiecare stat membru precum si promovarea unor proceduri comune de intervenție la nivel european (Standard Operating Procedures)

- Suplimentarea urgentă a finanțării de către Comisia Europeană a proiectelor în curs pentru realizarea unui vaccin împotriva coronavirusului, prin intermediul Agenției Europene a Medicamentului și a altor proiecte publice sau private.

- În situația în care răspândirea coronavirusului nu se va ameliora, analizarea soluției reintroducerii de controale temporare la frontierele interne în zonele din statele membre grav afectate.

Nicu Ștefanuță, raportor Renew Europe pe Mecanismul european de protecție civilă explică: “În fața răspândirii virusului COVID-19 răspunsul nu este panica, ci o organizare temeinică. Statele membre trebuie să beneficieze, în caz de nevoie, de medicamente, de echipamente de protecție pentru personal și de personal medical în regiunile cele mai afectate, sub egida Mecanismului european de protecție civilă.”

Dragoș Tudorache, membru în Comisia pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne în Parlamentul European spune că “dincolo de efectele asupra sănătății populației, coronavirusul are potențialul de a provoca panică, iar acest lucru trebuie evitat. De aceea, răspunsul la această epidemie trebuie să fie treptat, începând cu măsuri de informare și de igienă și, dacă va fi cazul, de trecere la măsuri mai stricte. În orice situație însă, Uniunea Europeană trebuie să fie pregatită printr-un plan de acțiune integrat care să ia în considerare toate instrumentele avute la dispoziție pentru izolarea și combaterea coronavirusului.”

Alte stiri

Senatul aprobă în unanimitate inițiativa USR care deschide copiilor curțile școlilor pentru sport în afara orelor de program
Senatul a adoptat cu unanimitate de voturi inițiativa legislativă a deputaților USR Tudor Pop și ...
Vezi mai mult
Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă prin care Poliția de Frontieră să poată verifica în timp real cazierul judiciar în ROCRIS
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă prin care ​Poliția de Frontieră Ro...
Vezi mai mult
Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru asigurarea accesului la propriul cazier juridic
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care vizează asigurarea accesului ...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru accesul neîngrădit al șoferilor la propriul cazier rutier
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus azi o inițiativă legislativă care să permită accesul poseso...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru reducerea birocrației pentru arhivari
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care simplifică procedurile de aut...
Vezi mai mult
Facturile la căldură nu trebuie să fie încărcate pe nedrept! Există interes pentru investiții private în căldura din Bucureşti
Parlamentarii USR Cristina Prună şi Claudiu Năsui au organizat o dezbatere la Parlament cu lideri...
Vezi mai mult
Cătălin Drulă și Vlad Voiculescu critică administrația Boc: Întârzieri, rezilieri de contracte și pierderi de fonduri europene
Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, și Vlad Voiculescu, președintele USR București, au ...
Vezi mai mult
Proiect de lege USR privind transparența utilizării bazelor sportive publice
Deputatul USR Brian Cristian a depus un proiect de modificare a Legii Educației fizice și sportul...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR pentru digitalizarea serviciilor consulare
Parlamentarii USR de Diaspora, senatorul Radu Mihail și deputatul Iulian Lorincz, au depus o iniț...
Vezi mai mult
Coaliția PSD-PNL-UDMR respinge inițiativele USR din domeniul educației pe care, apoi, le copiază în hotărâri de guvern
Coaliția PSD-PNL-UDMR a respins mai multe inițiative legislative depuse de USR și care ar fi cond...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR care elimină unele inechități din sistemul de pensii pentru cei care au lucrat în condiții grele de muncă
Mai mulți parlamentari USR au depus o inițiativă legislativă care repară unele inechități între p...
Vezi mai mult