De 1 Decembrie, candidații USR PLUS din Transilvania la parlamentare și-au prezentat angajamentele lor pentru o Românie fără hoție

Dacian Cioloș, copreședinte USR PLUS, și candidații Alianței USR PLUS din regiunea Transilvaniei la alegerile parlamentare Claudiu Mureșan, Oana Murariu, George Cățean și Adrian Wiener au prezentat, vineri, de 1 Decembrie, în cadrul celei de-a treia dezbateri electorale online moderate de actorul Mihai Călin, angajamentele lor pentru o Românie fără hoție și obiectivele pe care doresc să le îndeplinească în Parlament.

Dacian Cioloș, propunerea de premier a Alianței USR PLUS: „Nu este întâmplător că avem discuția despre Transilvania astăzi. Transilvania e cea care a dat tonul schimbării de mai multe ori în istoria României. Ne uităm de multe ori cu jind la Transilvania pentru că acolo, în ultimii ani, din ’89 încoace, lucrurile au evoluat mai repede, dar am spus-o de mai multe ori: cred că transilvănenii în continuare ar trebui să fie cei care trag România spre vestul dezvoltat și deja vedem că se întâmplă lucrul acesta.

La alegerile locale, transilvănenii sunt cei care au avut curajul să dea orașe mari din țară pe mâna unor oameni necunoscuți publicului larg, gospodari, tineri, care au venit cu adevărate proiecte de schimbare și sunt convins că același lucru se va întâmpla și la alegerile parlamentare.

USR PLUS nu va cere niciodată posturi în administrația publică de împărțit pe sinecuri, dar nici nu o să accepte ca un partener de guvernare, oricare ar fi el, să facă lucrurile astea și atunci evident că este acolo o teamă. Gândiți-vă, oameni buni, că putem începe să facem niște lucruri normale într-o societate cu bun-simț. Gândiți-vă că 6 decembrie e momentul în care să dați o altă direcție României. Sunt lucruri pe care le-am început în 2016 și care trebuie continuate pentru ca românii să recâștige încrederea în stat. Va trebui în primul rând transparență, claritate și predibilitate în deciziile care se iau. Va trebui profesionalizată administrația publică, va trebui redusă birocrația drastic prin digitalizare și informatizare, va trebui dată o perspectivă clară mediului antreprenorial.

Nu avem nicio intenție să creștem taxe sau impozite, dimpotrivă. Unul dintre angajamentele noastre este să eliminăm taxele pe valoarea salariului minim, dar va trebui să colectăm banii mai bine la buget din TVA și să astupăm găurile astea negre prin care se risipesc banii”.

Adrian Wiener, candidat al Alianței USR PLUS în Arad la Camera Deputaților: „Avem nevoie de resposabilitate în politică, responsabilitatea este cea care ar trebui să determine deciziile și gesturile politicienilor. Este evident că România are nevoie de spitale noi. Acest mare proiect al construirii de spitale noi în România trebuie să înceapă cu elaborarea acestui fond național pentru marea infrastructură din sănătate. Cred că e esențial să avem o coloană bugetară dedicată acestor proiecte. Unul din două decese în România este prematur și evitabil. Una din cinci gravide din mediul rural este văzută de un ginecolog în momentul nașterii, avea cea mai mare mortalitate infantilă din Europa, sunt lucruri care ne afectează societatea, speranța de viață. Sunt foarte multe lucruri de făcut: descentralizarea fiscală și decizională a sistemului: nu ne mai putem permite, atunci când este evident un lucru rău într-un spital, să avem reflexul domnului Tătaru - «îl trecem la minister». Sigur că trebuie făcută angrenarea bugetelor locale care, la rândul lor, trebuie încurajate prin creșterea cotelor defalcate care rămân acolo, dar cu dedicație specială pentru sistemul de sănătate. Trebuie crescută progresiv finanțarea medicinei de familie și trecerea de atribuții înspre medicul de familie din zona asta incertă a spitalului. Trebuie ca zona prespitalicească să fie dezvoltată în România”.

Oana Murariu, candidată a Alianței USR PLUS în Cluj la Camera Deputaților:
„Ca jurist de profesie și avocat de meserie, m-am lovit zi de zi de ce înseamnă sistemul judiciar. Proiectul meu este eficientizarea sistemului judiciar în România prin degrevarea instanțelor de judecată. Pentru că atunci când un judecător în Cluj-Napoca sau în majoritatea instanțelor din țară are 50 de cauze pe lista de ședințe și un judecător din Paris are două, putem să ne dăm seama cam cât de mult se pot apleca acei judecători asupra cauzelor, cam cât durează procesele, cum pot să apară erorile judiciare și atunci foarte mult vreau să mă concentrez în această zonă. Sunt mai multe proiecte concrete, însă aș vrea să amintesc unul. Mi-a plăcut foarte mult modelul francez: în Franța, sunt două cauze pe lista de ședință pentru că acum 20 de ani au introdus medierea în timpul procesului, nu anterior cum s-a încercat la noi. Adică, după ce începe procesul, se observă unde există diferențele între reclamant și pârât și judecătorul trimite la mediere, patru ședințe, și ușor, ușor părțile se apropie spre un numitor comun. În timp, văzând oamenii că mai mult merg la mediator decât la instanță, nu s-au mai dus deloc în instanță, ci direct la mediator. Trebuie să facem ceva să degrevăm instanțele de judecată”.

Claudiu Mureșan, candidat al Alianței USR PLUS în Sibiu la Senat:
„Am intrat în politică pentru că vreau o Românie în care respectul reciproc să primeze, vreau o Românie a competenței, să văd în conducerea țării și oameni care vin din mediul privat. În primul rând, o să doresc să îmi ajut colegii din localitățile județului să își implementeze măsurile propuse în programul de guvernare locală. Pe de altă parte, îmi doresc foarte mult să pun umărul la realizarea marilor proiecte județene – noul spital județean. Aș vrea să propun un nou proiect care să însemne metropolizarea zonei de nord a județului pentru că și această zonă, care până acum a fost oarecum vitregită din anumite puncte de vedere, are nevoie de dezvoltare. Și noi avem nevoie de bani europeni, de un spital nou, de infrastructură foarte bună. Dincolo de aceste proiecte generale, aș vrea foarte mult să mă alătur echipei USR PLUS din Senat și să pun umărul la realizarea celor 40 de angajamente, dintre care cel pe care eu l-am preluat în programul meu politic, care se numește România de calitate, se referă tot la sănătate – la partea de infrastructură”.

George Cățean, candidat al Alianței USR PLUS în Brașov la Senat:
„Îmi doresc și mi-am asumat să duc vocea satului în Parlament pentru că, din păcate, pe de o parte sunt foarte puțini cei care pleacă să facă acest lucru direct de la firul ierbii și, pe de altă parte, sunt foarte puțini tineri care încă se mai orientează către zona rurală.
În primul rând, îmi doresc să fiu cel mai tânăr senator în Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală și de aici aș pleca cu viziunea pe care o am pentru mediul rural de a dezvolta și pune în valoare potențialul pe care îl are, inclusiv modul în care noi facem în momentul de față agricultură. Primul proiect pe care îl voi aduce în dezbatere vor fi centrele de dezvoltare rurală - sunt centre care pe de o parte vor oferi servicii integrate pentru fermieri, pentru oameni care vor să dezvoltate afaceri în mediul rural - pentru a putea vorbi de o dezvoltarea a antreprenoriatului în mediul rural. Trebuie să lăsăm fermierii să facă ce știu ei cel mai bine, adică să producă, iar în paralel să venim cu servicii integrate care țin de contabilitate, fiscalitate, de marketing. O altă componentă a acestor centre de dezvoltare rurală este partea de facilitare, de mutare la țară, un welcome office, aș putea spune virtual, pentru că sunt tot mai mulți cei care își doresc să se mute la sat, dar nu știu de unde să o apuce și atunci ar fi foarte bine să încercăm să mapăm această ofertă pe care fiecare sat o are astfel încât să putem vorbi despre un import de resursă umană în sate și să venim și cu o soluție pentru ceea ce înseamnă depopularea satelor”.

Mai multe detalii despre angajamentele USR PLUS aici: https://www.usrplus.ro/ce_ne_propunem

Alte stiri

Senatul aprobă în unanimitate inițiativa USR care deschide copiilor curțile școlilor pentru sport în afara orelor de program
Senatul a adoptat cu unanimitate de voturi inițiativa legislativă a deputaților USR Tudor Pop și ...
Vezi mai mult
Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă prin care Poliția de Frontieră să poată verifica în timp real cazierul judiciar în ROCRIS
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă prin care ​Poliția de Frontieră Ro...
Vezi mai mult
Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru asigurarea accesului la propriul cazier juridic
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care vizează asigurarea accesului ...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru accesul neîngrădit al șoferilor la propriul cazier rutier
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus azi o inițiativă legislativă care să permită accesul poseso...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru reducerea birocrației pentru arhivari
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care simplifică procedurile de aut...
Vezi mai mult
Facturile la căldură nu trebuie să fie încărcate pe nedrept! Există interes pentru investiții private în căldura din Bucureşti
Parlamentarii USR Cristina Prună şi Claudiu Năsui au organizat o dezbatere la Parlament cu lideri...
Vezi mai mult
Cătălin Drulă și Vlad Voiculescu critică administrația Boc: Întârzieri, rezilieri de contracte și pierderi de fonduri europene
Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, și Vlad Voiculescu, președintele USR București, au ...
Vezi mai mult
Proiect de lege USR privind transparența utilizării bazelor sportive publice
Deputatul USR Brian Cristian a depus un proiect de modificare a Legii Educației fizice și sportul...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR pentru digitalizarea serviciilor consulare
Parlamentarii USR de Diaspora, senatorul Radu Mihail și deputatul Iulian Lorincz, au depus o iniț...
Vezi mai mult
Coaliția PSD-PNL-UDMR respinge inițiativele USR din domeniul educației pe care, apoi, le copiază în hotărâri de guvern
Coaliția PSD-PNL-UDMR a respins mai multe inițiative legislative depuse de USR și care ar fi cond...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR care elimină unele inechități din sistemul de pensii pentru cei care au lucrat în condiții grele de muncă
Mai mulți parlamentari USR au depus o inițiativă legislativă care repară unele inechități între p...
Vezi mai mult