Dan Barna: "Președintele României este nașul colaborării care se naște astăzi. E a patra șansă dată de domnia sa PSD"

“Azi, în 25 noiembrie 2021, penelismul s-a separat oficial de liberalism. Penelismul, vă spuneam, a mers unde îi e locul, în buzunarul domnului Ciolacu. Dar liberalismul trebuie să continue să aibă un rol major în viața acestei țări. Iar acest rol este îndeplinit azi de Uniunea Salvați România”, a declarat vicepreședintele USR, Dan Barna, astăzi, în cadrul discursului susținut în plenul de învestire a Guvernului Monstroasei Coaliții PNL-PSD-UDMR.

În cadrul declarațiilor făcute de la tribuna Parlamentului, Dan Barna a acuzat PNL că a abandonat “o guvernare refomistă în favoarea uneia retrograde”, arătând cum PNL a inventat un minister pentru Gabriela Firea, după ce acum acum un an de zile o considera incapabilă să administreze fonduri publice și l-a adus înapoi în guvern pe semnatarul Ordonanței 13, prin care a scos în stradă sute de mii de români.

“De ce nu l-ați chemat direct pe Liviu Dragnea să îi oferiți ministerul justiției? Nu mai era nevoie de tot teatrul ăsta absurd”, a adăugat Dan Barna.

În același timp, Dan Barna a subliniat faptul că președintele Klaus Iohannis “este nașul colaborării care se naște astăzi” și a reamintit că este a patra șansă pe care șeful statului o dă PSD la guvernare.

"Sunt convins că o va da și pe a cincea sau a șasea dacă va fi nevoie. Nu e o greșeală, nu e un accident. E doar cinism, nepăsare și ghinionul nostru de a nu fi văzut mai devreme semnele pe care trebuia să le vedem: că România este pentru președintele Iohannis doar o bucată de material didactic, o bucată de plastilină pe care oricum o modelează iese tot PSD la guvernare", a mai spus vicepreședintele USR.

 

Redăm integral discursul vicepreședintelui USR Dan Barna:

 

"Domnule vicepreședintă a Senatului,

Domnule premier desemnat,

Doamnelor și domnilor,

 

Domnule Marcel Ciolacu, președinte al Camerei și președinte al PSD... o să încep prin a vă felicita pentru achiziție.

Nu e puțin lucru să scoți PNL dintr-o guvernare în care era vioara întâi și să îl bagi înapoi ca anexă a PSD.

Nu e chiar de colo, să convingi #EchipaCâștigătoare că trebuie să smulgă înfrâgerea din ghearele victoriei. Pentru că asta au făcut colegii de la PNL, au aruncat senini pe geam rezultatul alegerilor de anul trecut și s-au încolonat cuminți în spatele dumneavoastră.

Ați reușit, domnule Ciolacu, ceva ce n-a reușit nici Ion Iliescu. Ați scos PNL din istorie și l-ați pus în buzunarul de la piept al PSD.

E adevărat, nu e prima oară când partidele dumneavoastră își descoperă brusc afinități, dar e prima oară când PNL predă, de bună voie și nesilit de nimeni, guvernarea și, odată cu ea, și urma de demnitate pe care o mai aveau..

Un scenariu ideal ar fi fost acela în care dumneavoastră și partidul dumneavoastră descopereați lumina liberalismului. Ați fi devenit brusc preocupați de o guvernare responsabilă și curajoasă. De justiție liberă și de transparență. De reforme și investiții.

Din păcate, pentru dumneavoastră și pentru țară, n-ați descoperit decât disperarea penelismului.

Iar penelismul înseamnă ambiție fără rațiune, mult orgoliu fără bază și un salt absurd în afara realității acestei țări.

Penelism e atunci când abandonezi o guvernare refomistă în favoarea uneia retrograde.

Penelism e și atunci când inventezi un minister pentru doamna Firea, după ce acum acum un an de zile o considerai incapabilă să administreze fonduri publice.

Tot penelism e când îl aduci înapoi în guvern pe semnatarul ordonanței 13, cea care a scos în stradă sute de mii de români.

De ce nu l-ați chemat direct pe Liviu Dragnea să îi oferiți ministerul justiției? Nu mai era nevoie de tot teatrul ăsta absurd.

Ați făcut acest guvern spunând că va fi unul al stabilității. Dar am văzut în ultimele zile cum deja nu vă înțelegeți pe funcții. Am văzut cum vă ștergeți pantofii cu principiile proprii și speranțele oamenilor. Și n-am văzut doar eu.  A văzut o țară întreagă.

Așteptăm cu maximum de interes să văd cum se vor vedea toate promisiunile din programul de guvernare în bugetul care ar fi trebuit să fie deja pe masa parlamentului.

Nu, nu e un guvern al stabilității. Dacă România are noroc, va fi un guvern al stagnării. Însă, cunoscându-vă bine deja, știu că nu avem nici măcar norocul ăsta. Va fi un guvern al pașilor înapoi. Pas cu pas, către marginea prăpastiei.

 

Domnule premier desemnat,

Ați întrat recent în politică și veți primi o responsabilitate mare azi. Aveți de gestionat o pandemie, aveți de rezolvat o criză economică și aveți răspunsuri concrete de dat cu privire la mersul justiției.

N-am să vă cer să controlați ce fac partidele din coaliție. Știu că asta va fi imposibil. Dar o să vă cer să fiți cinstit cu românii și să le spuneți privindu-i în ochi cine ia deciziile în guvernul dumneavoastră. Românii chiar au dreptul să știe cine e responsabil pentru ceea ce va urma.

Vă cer același lucru pe care noi, cei de la USR, l-am cerut și președintelui Klaus Iohannis. Curajul de a da explicații pentru propriile fapte și decizii.

Pentru că președintele României este nașul colaborării care se naște astăzi și sunt surprins să văd că lipsește de la această cumetrie tristă. Am înțeles ieri că marcarea unei zile naționale nu a avut loc pe agenda domniei sale, dar la un eveniment de familie așa cum e azi botezul noului FSN în parlament, nu mă așteptam să lipsească.

E a patra șansă dată de domnia sa PSD și sunt convins că o va da și pe a cincea sau a șasea dacă va fi nevoie. Nu e o greșeală, nu e un accident. E doar cinism, nepăsare și ghinionul nostru de a nu fi văzut mai devreme semnele pe care trebuia să le vedem: că România este pentru președintele Iohannis doar o bucată de material didactic, o bucată de plastilină pe care oricum o modelează iese tot PSD la guvernare.

 

Doamnelor și domnilor,

Azi, în 25 noiembrie 2021, penelismul s-a separat oficial de liberalism.

Penelismul, vă spuneam, a mers unde îi e locul, în buzunarul domnului Ciolacu. Dar liberalismul trebuie să continue să aibă un rol major în viața acestei țări. Iar acest rol este îndeplinit azi de Uniunea Salvați România. Îi chem pe toți aceia care privesc spre viitor, care știu că avem nevoie de reforme, cei care știu că banii publici pot fi administrați corect, cei care cred în meritocrație și decență să vină alături de USR.

Coaliții absurde am mai văzut.

S-au făcut praf rapid și apoi a trebuit să vină cineva să repare după ele. Așa se va întâmpla și acum. Și când acel moment va veni, vom fi aici, gata să ne facem datoria". 

Alte stiri

Senatul aprobă în unanimitate inițiativa USR care deschide copiilor curțile școlilor pentru sport în afara orelor de program
Senatul a adoptat cu unanimitate de voturi inițiativa legislativă a deputaților USR Tudor Pop și ...
Vezi mai mult
Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă prin care Poliția de Frontieră să poată verifica în timp real cazierul judiciar în ROCRIS
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă prin care ​Poliția de Frontieră Ro...
Vezi mai mult
Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru asigurarea accesului la propriul cazier juridic
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care vizează asigurarea accesului ...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru accesul neîngrădit al șoferilor la propriul cazier rutier
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus azi o inițiativă legislativă care să permită accesul poseso...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru reducerea birocrației pentru arhivari
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care simplifică procedurile de aut...
Vezi mai mult
Facturile la căldură nu trebuie să fie încărcate pe nedrept! Există interes pentru investiții private în căldura din Bucureşti
Parlamentarii USR Cristina Prună şi Claudiu Năsui au organizat o dezbatere la Parlament cu lideri...
Vezi mai mult
Cătălin Drulă și Vlad Voiculescu critică administrația Boc: Întârzieri, rezilieri de contracte și pierderi de fonduri europene
Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, și Vlad Voiculescu, președintele USR București, au ...
Vezi mai mult
Proiect de lege USR privind transparența utilizării bazelor sportive publice
Deputatul USR Brian Cristian a depus un proiect de modificare a Legii Educației fizice și sportul...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR pentru digitalizarea serviciilor consulare
Parlamentarii USR de Diaspora, senatorul Radu Mihail și deputatul Iulian Lorincz, au depus o iniț...
Vezi mai mult
Coaliția PSD-PNL-UDMR respinge inițiativele USR din domeniul educației pe care, apoi, le copiază în hotărâri de guvern
Coaliția PSD-PNL-UDMR a respins mai multe inițiative legislative depuse de USR și care ar fi cond...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR care elimină unele inechități din sistemul de pensii pentru cei care au lucrat în condiții grele de muncă
Mai mulți parlamentari USR au depus o inițiativă legislativă care repară unele inechități între p...
Vezi mai mult