Dan Barna și Dacian Cioloș prezintă cele trei angajamente pentru primele 100 de zile de mandat ale aleșilor locali USR PLUS

Copreședinții Alianței USR PLUS, Dan Barna și Dacian Cioloș, au prezentat, vineri, în cadrul ultimei conferințe de presă din campania electorală pentru alegerile locale din 27 septembrie, cele trei angajamente principale pe care aleșii locali USR PLUS le vor aplica în primele 100 de zile de mandat.

„Ne asumăm - și până acum candidații noștri au comunicat deseori acest lucru - trei angajamente principale care vor fi în primele 100 de zile susținute de consilierii noștri peste tot în țară. Sunt trei direcții pe care România le așteaptă de 30 de ani, sunt trei direcții foarte importante pentru ceea ce înseamnă acel viitor mai bun despre care am vorbit constant în campanie și pe care românii îl așteaptă. Aceste trei direcții sunt: transparentizarea, digitalizarea și pregătirea pentru absorbția fondurilor europene, care este o oportunitate uriașă pe care România o are, dar pe care prea mult timp a ignorat-o.

Când vorbim de transparentizare, vorbim de fapt de responsabilitate și de răspundere. În mult prea multe primării ale României, banii publici dispar într-o gaură neagră, despre care nu știe nimeni nimic. Și când vorbim de transparentizare, vreau să vă spun, spre exemplu, că în 2020 veniturile autorităților locale au fost la nivelul de 80 de miliarde de lei, aproape 7% din PIB. Când vorbim de bugetul prognozat al Bucureștiului, vorbim de 10 miliarde de lei. Cu un astfel de buget, faptul că acum doamna Firea are neobrăzarea să solicite un nou mandat, prezentând ca rezultat un miliard datorie și faliment este un lucru care trebuie să îi dea de gândit fiecărui bucureștean care nu e încă convins că ar trebui să meargă la vot și, de fapt, fiecărui om din această țară care nu e încă convins că ar trebui să meargă la vot și să eliberăm România de acest PSD-ism otrăvitor. În mod concret, ce înseamnă transparentizare: înseamnă publicarea pe site-urile primăriilor a tuturor contractelor de achiziții pe care primăria le desfășoară cu furnizorii din localitățile respective. Înseamnă prezentarea pe site-urile instituțiilor a activității și a proiectelor pe care primăria le desfășoară. Transparentizare înseamnă și prezentarea cheltuielilor aparatului propriu al primăriei”, a declarat Dan Barna.
La rândul său, Dacian Cioloș a vorbit despre celelalte două priorități, digitalizarea și absorbția fondurilor europene: „E important de subliniat un lucru de la început, și anume că Alianța USR PLUS e singura forță politică relevantă din România la acest moment care nu are niciun primar, și niciun consilier local în țară. Sunt doar câțiva consilieri locali în București ai USR. Pornim practic din start de la zero și noi considerăm că e și pentru România momentul unui restart în administrația publică locală.

Fondurile europene sunt cele care pot cu adevărat moderniza orașele și satele din România, dar, din păcate, în foarte multe locuri fondurile europene sunt doar o himeră pentru că primarii noștri, mai ales în mediul rural, dar și în multe orașe nu s-au atins de fonduri europene sau atunci când s-au atins, s-au ars pentru că aplicând metodele pe care le-au învățat la partid de a drena o parte din banul public și spre partid, s-au ars și atunci au preferat tot felul de programe din bugetul național, buget care acum e în deficit major și el va crește după această criză. Noi am spus de la început că ne vom focaliza atenția pentru a ne pune în aplicare proiectele pe fonduri europene. Mulți dintre noi, în 2016, când ne-am asumat guvernarea, am avut de încheiat un ciclu bugetar european și a fost anul în care au intrat cei mai mulți bani de la UE în România, peste șapte miliarde de euro. Știm despre ce vorbim, știm cum se atrag fondurile. Angajamentul pe care ni-l luăm este că, cei opt europarlamentari USR PLUS, cu toate echipele pe care le avem vom lucra împreună cu aleșii noștri locali ca să îi ajutăm să pregătească proiecte și să folosească fondurile.

O altă prioritate a noastră, care face legătura între ceea ce facem în Parlamentul European și ceea ce vor face aleșii noștri locali, este digitalizarea administrației publice. Transparentizarea nu poate fi dusă la bun sfârșit fără o digitalizare a administrației publice. Ne angajăm ca toate website-urile primăriilor, unde vom avea primari, să aibă atașate și un ghișeu online unic, care să cuprindă toate formularele și cererile pe care trebuie să le completeze cetățenii. De asemenea, intenționăm să punem în aplicare în primăriile unde vom avea primari și să cerem acolo unde vom avea consilieri locali să fie pusă în aplicare Ordonanța 41/2016 prin care o autoritate publică nu mai are dreptul să ceară cetățeanului date pe care statul român le deține deja la o altă autoritate publică”.

Alte stiri

Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2, a depus jurământul

La o lună de la alegerile locale, Radu Mihaiu, primarul Sector...

Vezi mai mult
Copreședinții USR PLUS București au prezentat listele de candidați la Camera Deputaților și la Senat din Capitală

Copreședinții USR PLUS București, Claudiu Năsui și Vlad Voiculescu, au prezentat, vineri...

Vezi mai mult
Alianța USRPLUS Buzău și-a desemnat candidații pentru alegerile parlamentare. Emanuel Ungureanu deschide lista la Camera Deputaților

Alianța USRPLUS Buzău a finalizat vineri, 16.10.2020, listele de candidați pentru alegerile pa...

Vezi mai mult
Dan Barna și Claudiu Mureșan deschid listele de candidați USR PLUS pentru Parlamentul României la Sibiu

Alianța USR PLUS Sibiu a avut astăzi alegeri interne și au fost votați de membri ai ambelor pa...

Vezi mai mult
Alianța USR PLUS București și-a desemnat candidații pentru Parlamentul României

Sâmbătă, 10 octombrie 2020, în cadrul Conferinței Municipale USR PLUS București organizate în ...

Vezi mai mult
Primarii USR PLUS se pregătesc să atragă fonduri europene

Primarii USR PLUS aleși la alegerile locale din 27 septembrie ...

Vezi mai mult
USR PLUS a depus lista candidaților din Diaspora pentru alegerile parlamentare

USR PLUS a depus, astăzi, la Biroul Electoral al secției 43 lista candida...

Vezi mai mult
Alianța USR PLUS dă startul strângerii de semnături pentru alegerile parlamentare

Alianța USR PLUS a dat startul, luni, 5 octombrie, campaniei de strângere de semnături pentru ...

Vezi mai mult
USR PLUS solicită autorităților ieșene să implementeze măsuri eficiente împotriva infecțiilor cu noul coronavirus

De săptămâni bune, municipiul și județul Iași se situează în top 3 regiuni cu cel ma...

Vezi mai mult

Susține-ne

Mulțumim pentru suport.
Hai să continuăm să transformăm România împreună!