Dacian Cioloș solicită Angelei Merkel și Ursulei von der Leyen adoptarea mecanismului privind condiționarea fondurilor europene de respectarea statului de drept

Președintele Renew Europe, Dacian Cioloș, copreședinte USR PLUS, a inițiat și transmis o scrisoare comună cancelarului german, Angela Merkel, și președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, prin care solicită, cu sprijinul celor mai mari grupuri politice din Parlamentul European, introducerea mecanismului privind condiționarea fondurilor europene de statul de drept în viitorul Cadru Financiar Multianual 2021-2027.

Scrisoarea, care vine cu doar o zi înainte de debutul negocierilor finale asupra bugetului european, reamintește Comisiei Europene și Consiliului European că adoptarea finală a acestuia necesită acordul Parlamentului European.

„Parlamentul European a susținut întotdeauna cu fermitate un astfel de mecanism de condiționalitate, deoarece nu putem permite ca valorile UE să fie amenințate sistematic sau încălcate de oricare dintre cele 27 de state membre, în timp ce fondurile UE continuă să fie primite de guvernele responsabile. În același timp, este evident că instrumentele de bază aflate la dispoziția UE pentru protejarea acestor valori sunt limitate, inadecvate și insuficiente. Poziția noastră este următoarea: Comisia, în calitate de gardian al tratatelor UE, trebuie să fie împuternicită pentru a se asigura că statele membre își respectă angajamentele cu privire la aceste valori. În acest context, regretăm faptul că, în ultima sa întrunire, Consiliul European a slăbit semnificativ eforturile Comisiei și ale Parlamentului de introducere a respectării statului de drept, a drepturilor fundamentale și a democrației în cadrul financiar multianual 2021-2027. Este convingerea noastră deplină că nu putem face în niciun fel rabat de la valorile europene.

Prin urmare, solicităm Președinției Germane a Consiliului să reia întâlnirile politice și tehnice în strânsă cooperare cu raportorii Parlamentului fără nicio întârziere.

A sosit momentul să accelerăm lupta împotriva degradării democrației, a statului de drept și a drepturilor fundamentale în inima UE și să subliniem că victoriile electorale nu constituie un mandat pentru îndepărtarea de valorile Europene.

Crearea unui astfel de mecanism de condiționalitate, care se bazează în principal pe Raportul anual al Comisiei de monitorizare a respectării valorilor Uniunii, reprezintă răspunsul cel mai eficient și proporțional la provocările existente.

Prin urmare, solicităm Președinției Germane a Consiliului să se alăture eforturilor Parlamentului de a susține democrația, statul de drept și drepturile fundamentale prin finalizarea adoptării acestei propuneri fără întârziere“_, se arată în scrisoarea comună semnată de:

Dacian Cioloș, președintele Renew Europe, 

Manfred Weber, președintele Grupului Partidului Popular European, 

Iratxe García Pérez, președintele Grupului Socialiștilor și Democraților, 

Ska Keller și Philippe Lamberts, copreședinți ai Grupului Verzilor

Alte stiri

Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2, a depus jurământul

La o lună de la alegerile locale, Radu Mihaiu, primarul Sector...

Vezi mai mult
Copreședinții USR PLUS București au prezentat listele de candidați la Camera Deputaților și la Senat din Capitală

Copreședinții USR PLUS București, Claudiu Năsui și Vlad Voiculescu, au prezentat, vineri...

Vezi mai mult
Alianța USRPLUS Buzău și-a desemnat candidații pentru alegerile parlamentare. Emanuel Ungureanu deschide lista la Camera Deputaților

Alianța USRPLUS Buzău a finalizat vineri, 16.10.2020, listele de candidați pentru alegerile pa...

Vezi mai mult
Dan Barna și Claudiu Mureșan deschid listele de candidați USR PLUS pentru Parlamentul României la Sibiu

Alianța USR PLUS Sibiu a avut astăzi alegeri interne și au fost votați de membri ai ambelor pa...

Vezi mai mult
Alianța USR PLUS București și-a desemnat candidații pentru Parlamentul României

Sâmbătă, 10 octombrie 2020, în cadrul Conferinței Municipale USR PLUS București organizate în ...

Vezi mai mult
Primarii USR PLUS se pregătesc să atragă fonduri europene

Primarii USR PLUS aleși la alegerile locale din 27 septembrie ...

Vezi mai mult
USR PLUS a depus lista candidaților din Diaspora pentru alegerile parlamentare

USR PLUS a depus, astăzi, la Biroul Electoral al secției 43 lista candida...

Vezi mai mult

Susține-ne

Mulțumim pentru suport.
Hai să continuăm să transformăm România împreună!