Dacian Cioloș: PNL trebuie să decidă cât mai repede cu cine dorește să negocieze o majoritate

Depunerea mandatului de către premierul desemnat Nicolae Ciucă „e un lucru bun” și „o primă etapă pentru a putea construi o majoritate în Parlament”, însă PNL trebuie să decidă cât mai repede cu cine dorește să negocieze această majoritate.

A fost principalul mesaj transmis de președintele USR, Dacian Cioloș, marți dimineață, la RFI, după ce premierul desemnat Nicolae Ciucă a anunțat, luni seară, că își depune mandatul.

Dacian Cioloș a subliniat faptul că USR nu o să înceapă negocierile decât în momentul în care o să fie clar că PNL dorește să refacă coaliția cu USR.

„USR a fost foarte clar de la început: noi ne dorim un guvern funcțional.

Mandatul USR e acela de a contribui la modernizarea României, pentru asta ne-au votat alegătorii”, a declarat Dacian Cioloș.

 

Întrebat cum vede repoziționarea PNL, după anunțul făcut de Nicolae Ciucă, Dacian Cioloș a răspuns:

„Eu o sugestie pe care eu am făcut-o premierului desemnat Ciucă, încă de acum câteva zile, în ideea in care, din nostru de vedere, era clar ca nu vom vota un guvern minoritar, am văzut aceleași semnale și din partea PSD.

Noi susținem deja de săptămâni bune refacerea coaliției pentru a reforma cu adevărat România, dincolo de ieșirea din criză.

PNL a insistat cu un mandat pentru un guvern minoritar. I-am spus de atunci premierului Ciucă, că sugestia mea ar fi, dacă PNL-ul își dorește refacerea coaliției de centru dreapta, care să reformeze România, trebuie să discutăm de programul de guvernare, de reformele pe care le putem asuma, de felul în care putem implementa PNRR și i-am sugerat, de atunci, să își depună mandatul și să găsim formula prin care, după o peroadă de câteva zile în care să ne așezăm și să negociem un program de guvernare, să fie din nou desemnat.

Am înțeles atunci că lucrul acesta nu era posibil, până la urmă văd că s-a ajuns la aceeași concluzie. E un lucru bun, o primă etapă pentru a putea construi o majoritate în Parlament”.

Dacian Cioloș a subliniat faptul că “PNL trebuie să decidă cât mai repede cu cine dorește să negocieze o majoritate”.

„Una e să negociezi o majoritate cu PSD, am văzut care sunt pretențiile PSD-ului, ce așteptări au, ce pretenții au cu impact bugetar masiv, știm “apetitul” PSD pentru reforme și modernizarea României.

Și există posibilitatea refacerii coaliției între PNL USR și UDMR, dar asta presupune să stabilim un program de reforme, să ne înțelegem pe niște măsuri imediate care trebuie luate pentru a scoate țara din criză.

Sentimentul meu, ieri, a fost că PNL încă nu e decis dacă intenționează să mergă cu PSD sau cu USR și sunt două lucruri total diferite”, a mai spus Dacian Cioloș.

Întrebat care va fi strategia USR în zilele următoare, Dacian Cioloș a răspuns că USR va putea merge la negocieri dacă există o intenție, în acest sens, din partea PNL:

„O să avem probabil o primă discuție, dar negocierile nu o sa le începem decât în momentul în care e clar că PNL dorește să refacă coaliția cu USR.

Aici e o alegere de făcut care merge dincolo de cine dă mai mult și cine cedează mai mult de o parte sau de alta, e chiar o orientare de principiu”.  

În acest context, Dacian Cioloș a subliniat că “de felul în care va alege PNL va depinde și direcția în care o va lua România în următorii ani” și a reamintit ce a însemnat PSD la guvernare, precum și propunerile recente pe care social democrații le-au avansat în spațiul public.

„Știm cum a lăsat PSD România după guvernarea Dragnea, cu justiția aruncată în aer, cu România dată înapoi câțiva ani buni în raport cu UE, cu situația economică, cu modul în care ne-a găsit apoi pandemia și criza pandemică, care s-a suprapus peste cea economică, deficitul era deja ridicat.

Acum vedem că propunerile PSD sunt din nou - creșteri de pensii, salarii, alocații când România are deficit bugetar mare și trebuie să investească în economie ca să creăm noi locuri de muncă.

Apoi avem reforme prevăzute in PNRR, deja convenite de statul român cu Comisia Europeană pentru a avea acces la bani. Sunt multe reforme acolo care sunt în totală contradicție cu viziunea PSD.

Dacă PSD va ajunge la guvernare, din câte am auzit, intenția lor va fi să ceară renegocierea cu Comisia a PNRR, asta înseamnă blocarea banilor. Deci sunt consecințe pentru predictibilitatea unor investiții de care am avea nevoie”, a explicat Dacian Cioloș.

Întrebat cum ar putea USR și PNL să guverneze împreună în condițiile în care între cele două partide nu mai există încredere, Dacian Cioloș a răspuns:

“Eu cred ca e mai bine să ai un partener sincer și direct, dar care spune exact ce vrea și ce nu vrea decât unul care te atrage într-o cursă. PSD a tot spus că își dorește alegeri anticipate, că își dorește o cearta permanentă între PNL si USR pe principiul divide et impera.

USR a fost foarte clar de la început: noi ne dorim un guvern funcțional.

Noi, dacă PNL va alege să meargă cu PSD, e evident, locul nostru va fi în opoziție și suntem pregătiți și pentru asta.

Mandatul USR e acela de a contribui la modernizarea României, pentru asta ne-au votat alegătorii”.

Pe de altă parte, întrebat la ce ministere USR nu ar fi dispus să renunțe, Dacian Cioloș a răspuns că astfel de lucruri nu se discută în presă.

“Sunt elemente de negociere pe care le discutăm cu partenerii. Dincolo de portofolii, important e să ne aliniem pe niște reforme de care România are nevoie în anii următori”, a completat liderul USR.  

În ceea ce privește demersul AUR privind strângerea de semnături pentru suspendarea președintelui Klaus Iohannis, Dacian Cioloș a declarat că “USR caută acum o soluție pentru rezolvarea crizei politice la guvernare” pentru că “de asta are nevoie România acum, nu de amplificarea sau crearea altor crize”.

„Noi facem exact ce discutam înainte: căutăm să contribuim la soluții ca să scoatem țara din criză, nu să o aruncăm într-o criză și mai profundă acum”, a mai spus Dacian Cioloș,

Alte stiri

Dominic Fritz, scrisoare deschisă pentru premierul Nicolae Ciucă: Urgentați găsirea unor soluții la problema costurilor energiei termice
Dominic Fritz, primarul USR al Timișoarei, i-a trimis o scrisoare deschisă premierului Nicolae Ci...
Vezi mai mult
USR solicită miniștrilor Virgil Popescu și Lucian Bode să-și prezinte de urgență demisia
În contextul crizei energetice și al incapacității ministrului Energiei girat de PSD și PNL de a ...
Vezi mai mult
Deputat Radu Miruță: Cum abordăm criza energetică după martie 2022
În contextul crizei energetice și al lipsei de soluții din partea guvernării PSD-PNL, deputatul U...
Vezi mai mult
Spitalul Municipal Câmpulung are o nouă secție de Oncologie, la standarde europene
Primarul USR Elena Lasconi a recepționat ieri clădirea noii secții de Oncologie a Spitalului Muni...
Vezi mai mult
Primul „tun imobiliar” al ministrului Familiei: preluarea BTT cu întreg patrimoniul
Deputata USR Denisa Neagu atrage atenția asupra primului „tun imobiliar” dat de ministrul Familie...
Vezi mai mult
Cu șefi numiți politic, fără pregătire și experiență, ANRE împarte cu Ministerul Energiei răspunderea pentru criza facturilor
În timp ce criza de pe piața energetică se adâncește, iar românii văd în facturile uriașe pe care...
Vezi mai mult
Primarii USR se implică în atragerea de fonduri pentru școlile din localitățile pe care le administrează
Primarii USR din mai multe localități din țară s-au asigurat că școlile din comunitățile pe care ...
Vezi mai mult
USR Agigea anunță validarea semnăturilor necesare pentru organizarea referendumului de demitere a primarului PSD Maricel Cîrjaliu
Autoritatea Electorală Permanentă şi Direcţia de Evidență a Persoanelor au validat semnăturile ad...
Vezi mai mult
Oana Țoiu: „Lucian Bode cumpără brățări electronice doar pentru unu din patru agresori. Pentru trei din patru victime, cum le-o fi norocul”
În contextul în care Guvernul a demarat procedurile pentru achiziționarea de brățări electronice ...
Vezi mai mult
Radu Miruță: Drumul expres Tg. Jiu – Craiova nu este o prioritate pentru Guvernul PSD-PNL
Deputatul USR de Gorj Radu Miruță arată cum guvernarea PSD-PNL a eliminat drumul expres Tg. Jiu –...
Vezi mai mult
Primăria Timișoara lansează primul program de bugetare participativă din istoria orașului
Dominic Fritz, primarul USR al Timișoarei, anunță lansarea primului program de bugetare participa...
Vezi mai mult
Primăria Timișoara spune stop risipei, prin centralizarea tuturor achizițiilor publice
La Timișoara, oraș administrat de primarul USR Dominic Fritz, se înființează prima Unitate Centra...
Vezi mai mult
Parlamentarii USR Oana Cambera si Dragoș Popescu, inițiativă legislativă de instituire a Cazierului de mediu
Parlamentarii USR Oana Cambera și Dragoș Popescu au depus o inițiativă legislativă privind instit...
Vezi mai mult