Dacian Cioloș, pentru L’Opinion: „Plan de relansare – fără echivoc asupra condiționalităților”

„Nu ar trebui să existe nicio îndoială cu privire la respectarea statului de drept în Europa. Dacă un stat membru dorește să întoarcă spatele la ceea ce stă la baza valorilor noastre europene, nu mai poate face acest lucru fiind sponsorizat de Uniune. Trebuie să fim de neclintit și să ne asigurăm că mecanismele de condiționalitate sunt gata să fie declanșate în mod efectiv”, afirmă președintele Renew Europe, Dacian Cioloș, copreședinte USRPLUS, în cadrul unui editorial pentru publicația franceză L’Opinion, în care vorbește despre mecanismul privind condiționarea fondurilor europene de respectarea statului de drept, în contextul în care negocierile privind viitorul bugetului european au început săptămâna trecută.

Poziția liderului Renew Europe vine la doar câteva zile distanță de la scrisoarea inițiată și transmisă atât cancelarului german, Angela Merkel, cât și președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, prin care solicita, cu sprijinul celor mai mari grupuri politice din Parlamentul European, introducerea mecanismului privind condiționarea fondurilor europene de statul de drept în viitorul Cadru Financiar Multianual 2021-2027.

Mai multe detalii, AICI

„Negocierile dintre Parlamentul European și Consiliu privind viitorul bugetului european au început săptămâna trecută. Un eveniment cu siguranță mai puțin mediatizat decât adunările șefilor de stat și de guvern, dar extrem de important pentru democrația europeană și pentru care grupul Renew Europe, împreună cu întregul Parlament European, este hotărât să își exercite întreaga influență politică.
Să o recunoaștem: acordul din iulie la care au ajuns cele 27 de state membre este fără precedent. Trebuie să punem lucrurile în mișcare în profunzime cu un plan de relansare unic prin ambiția sa și metoda sa de finanțare. Un împrumut mare comun pentru a face față unei provocări unice.

Este un pas concret către această „solidaritate de facto”. În perioada 2021 – 2023, planul va permite injectarea investițiilor necesare în economiile noastre, pentru a vindeca rănile lăsate de COVID. Va implica reconstrucție, dar nu în același mod, ci cu proiecte pentru viitor, având o valoare adăugată europeană ridicată.

Argumentele populiștilor și ale extremei drepte, care toată ziua denigrează Europa și laudă egoismul național și Brexitul, se prăbușesc precum un castel de nisip. Desigur, Europa nu este perfectă! De aceea, Conferința pentru Viitorul Europei trebuie să permită îmbunătățirea funcționării sale. Însă Europa, când poate să acționeze rapid și să pună cooperarea înaintea concurenței, oferă răspunsuri unice și decisive pentru a-și proteja cetățenii. Forța sa de combatere este incomparabilă în înfruntarea crizelor care copleșesc statele noastre, luate separat. Această experiență ar trebui să ne permită să construim și să consolidăm în continuare suveranitatea europeană și eficiența instituțiilor noastre. Nici China, nici Rusia, nici Statele Unite nu vor veni în ajutorul acestei sau acelei țări de pe continentul nostru. De data aceasta, Europa își finanțează ea însăși Planul său Marshall.

Dar acest acord poate și trebuie să fie îmbunătățit în continuare, acesta fiind rolul Parlamentului atunci când vine vorba de bugetul regulat al Uniunii pentru următorii șapte ani. Este ușor de înțeles dorința președinției germane de a se mișca rapid în negocierea sa și de a atinge cât mai puțin posibil un edificiu negociat cu fermitate. Dar nu vom putea ignora cerințele clare și susținute de o majoritate largă a eurodeputaților, care își vor asuma pe deplin responsabilitățile.

Nu ar trebui să existe nicio îndoială cu privire la respectarea statului de drept în Europa. Dacă un stat membru dorește să întoarcă spatele la ceea ce stă la baza valorilor noastre europene, nu mai poate face acest lucru fiind sponsorizat de Uniune. Trebuie să fim de neclintit și să ne asigurăm că mecanismele de condiționalitate sunt gata să fie declanșate în mod efectiv.

În plus, trebuie să conferim claritate absolută asupra modalităților de rambursare a planului de relansare, cu un principiu simplu: acesta va fi finanțat din resurse proprii și nu de către cetățenii europeni.

De acum înainte, niciunui politician din România nu va mai putea să-i treacă prin cap că poate ridiculiza valorile statului de drept, ale justiției independente câtă vreme românii vor în Europa. Vremea erei Năstase pesediste în care „spunem ca ei și facem ca noi” a trecut. Justiția trebuie construită în interesul românilor, iar UE va ajuta în acest sens.

Prin modul în care voi negocia în Parlament, mă voi asigura că oricine va fi la guvernare în România va putea folosi acei bani pentru a investi într-o economie și o societate românească ancorată în Europa, prin valoarea adăugată dată resurselor locale (resurse naturale, mediu, agricultură) și prin noile tehnologii și digitalizarea care, împreună, să scoată din sărăcie locurile uitate de politicienii din România și, mai ales, să dea o nouă perspectivă noii generații care vrea să construiască acasă”, a scris Dacian Cioloș.

Alte stiri

Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2, a depus jurământul

La o lună de la alegerile locale, Radu Mihaiu, primarul Sector...

Vezi mai mult
Copreședinții USR PLUS București au prezentat listele de candidați la Camera Deputaților și la Senat din Capitală

Copreședinții USR PLUS București, Claudiu Năsui și Vlad Voiculescu, au prezentat, vineri...

Vezi mai mult
Alianța USRPLUS Buzău și-a desemnat candidații pentru alegerile parlamentare. Emanuel Ungureanu deschide lista la Camera Deputaților

Alianța USRPLUS Buzău a finalizat vineri, 16.10.2020, listele de candidați pentru alegerile pa...

Vezi mai mult
Dan Barna și Claudiu Mureșan deschid listele de candidați USR PLUS pentru Parlamentul României la Sibiu

Alianța USR PLUS Sibiu a avut astăzi alegeri interne și au fost votați de membri ai ambelor pa...

Vezi mai mult
Alianța USR PLUS București și-a desemnat candidații pentru Parlamentul României

Sâmbătă, 10 octombrie 2020, în cadrul Conferinței Municipale USR PLUS București organizate în ...

Vezi mai mult
Primarii USR PLUS se pregătesc să atragă fonduri europene

Primarii USR PLUS aleși la alegerile locale din 27 septembrie ...

Vezi mai mult
USR PLUS a depus lista candidaților din Diaspora pentru alegerile parlamentare

USR PLUS a depus, astăzi, la Biroul Electoral al secției 43 lista candida...

Vezi mai mult

Susține-ne

Mulțumim pentru suport.
Hai să continuăm să transformăm România împreună!