Dacian Cioloș, pentru L’Opinion: „Plan de relansare – fără echivoc asupra condiționalităților”

„Nu ar trebui să existe nicio îndoială cu privire la respectarea statului de drept în Europa. Dacă un stat membru dorește să întoarcă spatele la ceea ce stă la baza valorilor noastre europene, nu mai poate face acest lucru fiind sponsorizat de Uniune. Trebuie să fim de neclintit și să ne asigurăm că mecanismele de condiționalitate sunt gata să fie declanșate în mod efectiv”, afirmă președintele Renew Europe, Dacian Cioloș, copreședinte USRPLUS, în cadrul unui editorial pentru publicația franceză L’Opinion, în care vorbește despre mecanismul privind condiționarea fondurilor europene de respectarea statului de drept, în contextul în care negocierile privind viitorul bugetului european au început săptămâna trecută.

Poziția liderului Renew Europe vine la doar câteva zile distanță de la scrisoarea inițiată și transmisă atât cancelarului german, Angela Merkel, cât și președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, prin care solicita, cu sprijinul celor mai mari grupuri politice din Parlamentul European, introducerea mecanismului privind condiționarea fondurilor europene de statul de drept în viitorul Cadru Financiar Multianual 2021-2027.

Mai multe detalii, AICI

„Negocierile dintre Parlamentul European și Consiliu privind viitorul bugetului european au început săptămâna trecută. Un eveniment cu siguranță mai puțin mediatizat decât adunările șefilor de stat și de guvern, dar extrem de important pentru democrația europeană și pentru care grupul Renew Europe, împreună cu întregul Parlament European, este hotărât să își exercite întreaga influență politică.
Să o recunoaștem: acordul din iulie la care au ajuns cele 27 de state membre este fără precedent. Trebuie să punem lucrurile în mișcare în profunzime cu un plan de relansare unic prin ambiția sa și metoda sa de finanțare. Un împrumut mare comun pentru a face față unei provocări unice.

Este un pas concret către această „solidaritate de facto”. În perioada 2021 – 2023, planul va permite injectarea investițiilor necesare în economiile noastre, pentru a vindeca rănile lăsate de COVID. Va implica reconstrucție, dar nu în același mod, ci cu proiecte pentru viitor, având o valoare adăugată europeană ridicată.

Argumentele populiștilor și ale extremei drepte, care toată ziua denigrează Europa și laudă egoismul național și Brexitul, se prăbușesc precum un castel de nisip. Desigur, Europa nu este perfectă! De aceea, Conferința pentru Viitorul Europei trebuie să permită îmbunătățirea funcționării sale. Însă Europa, când poate să acționeze rapid și să pună cooperarea înaintea concurenței, oferă răspunsuri unice și decisive pentru a-și proteja cetățenii. Forța sa de combatere este incomparabilă în înfruntarea crizelor care copleșesc statele noastre, luate separat. Această experiență ar trebui să ne permită să construim și să consolidăm în continuare suveranitatea europeană și eficiența instituțiilor noastre. Nici China, nici Rusia, nici Statele Unite nu vor veni în ajutorul acestei sau acelei țări de pe continentul nostru. De data aceasta, Europa își finanțează ea însăși Planul său Marshall.

Dar acest acord poate și trebuie să fie îmbunătățit în continuare, acesta fiind rolul Parlamentului atunci când vine vorba de bugetul regulat al Uniunii pentru următorii șapte ani. Este ușor de înțeles dorința președinției germane de a se mișca rapid în negocierea sa și de a atinge cât mai puțin posibil un edificiu negociat cu fermitate. Dar nu vom putea ignora cerințele clare și susținute de o majoritate largă a eurodeputaților, care își vor asuma pe deplin responsabilitățile.

Nu ar trebui să existe nicio îndoială cu privire la respectarea statului de drept în Europa. Dacă un stat membru dorește să întoarcă spatele la ceea ce stă la baza valorilor noastre europene, nu mai poate face acest lucru fiind sponsorizat de Uniune. Trebuie să fim de neclintit și să ne asigurăm că mecanismele de condiționalitate sunt gata să fie declanșate în mod efectiv.

În plus, trebuie să conferim claritate absolută asupra modalităților de rambursare a planului de relansare, cu un principiu simplu: acesta va fi finanțat din resurse proprii și nu de către cetățenii europeni.

De acum înainte, niciunui politician din România nu va mai putea să-i treacă prin cap că poate ridiculiza valorile statului de drept, ale justiției independente câtă vreme românii vor în Europa. Vremea erei Năstase pesediste în care „spunem ca ei și facem ca noi” a trecut. Justiția trebuie construită în interesul românilor, iar UE va ajuta în acest sens.

Prin modul în care voi negocia în Parlament, mă voi asigura că oricine va fi la guvernare în România va putea folosi acei bani pentru a investi într-o economie și o societate românească ancorată în Europa, prin valoarea adăugată dată resurselor locale (resurse naturale, mediu, agricultură) și prin noile tehnologii și digitalizarea care, împreună, să scoată din sărăcie locurile uitate de politicienii din România și, mai ales, să dea o nouă perspectivă noii generații care vrea să construiască acasă”, a scris Dacian Cioloș.

Alte stiri

Senatul aprobă în unanimitate inițiativa USR care deschide copiilor curțile școlilor pentru sport în afara orelor de program
Senatul a adoptat cu unanimitate de voturi inițiativa legislativă a deputaților USR Tudor Pop și ...
Vezi mai mult
Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă prin care Poliția de Frontieră să poată verifica în timp real cazierul judiciar în ROCRIS
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă prin care ​Poliția de Frontieră Ro...
Vezi mai mult
Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru asigurarea accesului la propriul cazier juridic
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care vizează asigurarea accesului ...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru accesul neîngrădit al șoferilor la propriul cazier rutier
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus azi o inițiativă legislativă care să permită accesul poseso...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru reducerea birocrației pentru arhivari
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care simplifică procedurile de aut...
Vezi mai mult
Facturile la căldură nu trebuie să fie încărcate pe nedrept! Există interes pentru investiții private în căldura din Bucureşti
Parlamentarii USR Cristina Prună şi Claudiu Năsui au organizat o dezbatere la Parlament cu lideri...
Vezi mai mult
Cătălin Drulă și Vlad Voiculescu critică administrația Boc: Întârzieri, rezilieri de contracte și pierderi de fonduri europene
Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, și Vlad Voiculescu, președintele USR București, au ...
Vezi mai mult
Proiect de lege USR privind transparența utilizării bazelor sportive publice
Deputatul USR Brian Cristian a depus un proiect de modificare a Legii Educației fizice și sportul...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR pentru digitalizarea serviciilor consulare
Parlamentarii USR de Diaspora, senatorul Radu Mihail și deputatul Iulian Lorincz, au depus o iniț...
Vezi mai mult
Coaliția PSD-PNL-UDMR respinge inițiativele USR din domeniul educației pe care, apoi, le copiază în hotărâri de guvern
Coaliția PSD-PNL-UDMR a respins mai multe inițiative legislative depuse de USR și care ar fi cond...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR care elimină unele inechități din sistemul de pensii pentru cei care au lucrat în condiții grele de muncă
Mai mulți parlamentari USR au depus o inițiativă legislativă care repară unele inechități între p...
Vezi mai mult