Dacian Cioloș, întâlnire alături de primari ai USR cu Ciucă: „Am vrut să transmitem clar mesajul că cetățenii nu trebuie să fie penalizați pentru felul în care ar putea să fie interpretată relația politică între partide”

Președintele USR, Dacian Cioloș, împreună cu o delegație formată din șase primari USR (Radu Mihaiu – Sectorul 2 București, Dominic Fritz – Timișoara, Lucian Stanciu-Viziteu – Bacău, Horia Bugarin – Dumbrăvița, Timotei Păcurar – Micăsasa și Silviu Zinică – Smârdan), a avut astăzi o întâlnire cu premierul Nicolae Ciucă, la sediul Guvernului, pentru a discuta despre nevoia de alocare a investițiilor la nivel local în mod transparent și pe criterii obiective.

Întâlnirea a avut loc la solicitarea USR în contextul în care există discrepanțe semnificative la nivel regional, în ceea ce privește alocarea acestor resurse, între localitățile care sunt conduse de primari din opoziție și localitățile care sunt conduse de primari din coaliția de guvernare.

Mesajul USR a fost unul simplu și clar: fondurile pentru investiții trebuie alocate în funcție de realitățile de pe teren și de nevoile cetățenilor, și nu în funcție de apartenența politică.

Cu acest prilej, delegația de primari, în frunte cu Dacian Cioloș, i-a înmânat premierului Ciucă un Memorandum prin care sunt propuse soluții care ar putea duce la o mai bună organizare în modul de alocare a resurselor.

 

„Am avut o întâlnire cu domnul prim-ministru Ciucă, la care a participat și domnul ministru Cseke, la solicitarea noastră pentru că am vrut să transmitem clar mesajul că cetățenii României și, în particular, cetățenii din localitățile conduse de primari din opoziție nu trebuie să fie penalizați pentru felul în care ar putea să fie interpretată relația politică între partide, atunci când vorbim de finanțări de proiecte de investiții, de proiecte dezvoltare în general.
Asta a fost abordarea USR dintotdeauna: România trebuie să treacă acum într-o nouă etapă, să avem investiții pe criterii obiective și transparente.

Avem nevoie de valoarea proiectelor și înainte de a fi executate, și după ce ele sunt executate și o dimensionare a investițiilor care se fac în funcție de realitățile de pe teren și de nevoile cetățenilor, și nu de apartenența politică.
Noi, cât am fost în guvern, am lucrat și la PNRR și la alte programe exact în direcția aceasta, să mergem pe o abordare obiectivă și transparentă și ăsta e mesajul pe care am vrut să îl transmitem cu o delegație de primari ai USR: că așteptăm de la acest guvern, în interesul cetățenilor României și nu din alte motive, să vedem această abordare obiectivă, mai ales că România se angajează să investească multe fonduri în anii care vin.

Inclusiv Programul Anghel Saligny, unde știți că noi am avut o rezervă nu de principiu, ci de mod de implementare a acestui program, i-am transmis domnului premier aceste așteptări pe care le avem”, a declarat Dacian Cioloș.

Concret, soluțiile propuse de USR în cadrul Memorandumului, care ar putea duce la o mai bună organizare în modul de alocare a resurselor, precum și deblocarea unor situații întâlnite în teren sunt următoarele:

1. Finanțarea echitabilă a primăriilor – în baza documentelor prezentate și în acord cu strategia națională de dezvoltare.
2. Prioritizarea nevoilor de finanțare – printr-o evaluare justă, care să nu țină seama de criteriul politic.
3. Abordarea cu prioritate a proiectelor de infrastructură, având în vedere că acestea atrag după sine investiții în regiunea respectivă, contribuind la dezvoltarea economică orizontală și la creșterea nivelului de trai.
4. Abordarea la nivel central a situației create de deciziile instanțelor de recuperare a unor prejudicii decurgând din operațiuni cu fonduri europene nerambursabile. Aceste decizii grevează pe de-o parte bugetele de investiții, iar pe de altă parte împiedică accesul respectivelor comunități la alte proiecte finanțate din fonduri nerambursabile.
5. Asigurarea reprezentativității aleșilor locali USR în grupurile de lucru organizate la nivel de minister, grupuri de lucru care au ca scop organizarea metodologiilor de finanțare și alocare bugetară pe diferite programe. Solicităm ca la aceste întâlniri să fie prezent și un reprezentant desemnat din partea USR.
6. Modificarea Statutului Funcționarului Public astfel încât să răspundă la nevoile unei administrații moderne.
7. Transparentizarea alocărilor făcute din fondul de rezervă aflat la dispoziția guvernului.

La nivel local, liderii USR administrează 41 de primării:
• 2 primării de sector: Sector 1 și Sector 2 București;
• 4 primării în municipii reședință de județ (Alba Iulia, Bacău, Brașov și Timișoara);
• 1 primărie în municipiul Câmpulung;
• 4 primării la nivel de orașe (Breaza, Întorsura Buzăului, Milișăuți, Victoria);
• 30 de primării de comune.

 

Alte stiri

Guvernul PSD-PNL blochează legea USR pentru acces liber la terenurile de sport din școli
Legea USR care asigură autorităților locale cadrul pentru deschiderea curților școlilor, astfel î...
Vezi mai mult
USR: Greva profesorilor este justificată în condițiile în care, în ciuda declarațiilor PSD și PNL, educația suferă de subfinanțare
USR consideră că greva de astăzi a profesorilor din învățământul preuniversitar este pe deplin ju...
Vezi mai mult
Primarii USR susțin organizarea de evenimente culturale, pentru a crește calitatea vieții în comunitățile pe care le administrează
Primarii USR investesc în organizarea de evenimente culturale în localitățile pe care le administ...
Vezi mai mult
Sectorul Zero, tunul imobiliar pregătit de primarul PNL de la Mogoșoaia, ascunde interese imobiliare și încălcări grave ale legislației
USR Mogoșoaia trage un nou semnal de alarmă în privința încălcărilor grave ale legislației de căt...
Vezi mai mult
Cristina Prună: „Noile plafonări și compensări anunțate de Guvern nu fac decât să perpetueze haosul”
În contextul noilor plafoane și compensări la energia electrică și la gaze anunțate de premierul ...
Vezi mai mult
Dominic Fritz, scrisoare deschisă pentru premierul Nicolae Ciucă: Urgentați găsirea unor soluții la problema costurilor energiei termice
Dominic Fritz, primarul USR al Timișoarei, i-a trimis o scrisoare deschisă premierului Nicolae Ci...
Vezi mai mult
USR solicită miniștrilor Virgil Popescu și Lucian Bode să-și prezinte de urgență demisia
În contextul crizei energetice și al incapacității ministrului Energiei girat de PSD și PNL de a ...
Vezi mai mult
Deputat Radu Miruță: Cum abordăm criza energetică după martie 2022
În contextul crizei energetice și al lipsei de soluții din partea guvernării PSD-PNL, deputatul U...
Vezi mai mult
Spitalul Municipal Câmpulung are o nouă secție de Oncologie, la standarde europene
Primarul USR Elena Lasconi a recepționat ieri clădirea noii secții de Oncologie a Spitalului Muni...
Vezi mai mult
Primul „tun imobiliar” al ministrului Familiei: preluarea BTT cu întreg patrimoniul
Deputata USR Denisa Neagu atrage atenția asupra primului „tun imobiliar” dat de ministrul Familie...
Vezi mai mult
Cu șefi numiți politic, fără pregătire și experiență, ANRE împarte cu Ministerul Energiei răspunderea pentru criza facturilor
În timp ce criza de pe piața energetică se adâncește, iar românii văd în facturile uriașe pe care...
Vezi mai mult
Primarii USR se implică în atragerea de fonduri pentru școlile din localitățile pe care le administrează
Primarii USR din mai multe localități din țară s-au asigurat că școlile din comunitățile pe care ...
Vezi mai mult
USR Agigea anunță validarea semnăturilor necesare pentru organizarea referendumului de demitere a primarului PSD Maricel Cîrjaliu
Autoritatea Electorală Permanentă şi Direcţia de Evidență a Persoanelor au validat semnăturile ad...
Vezi mai mult
Oana Țoiu: „Lucian Bode cumpără brățări electronice doar pentru unu din patru agresori. Pentru trei din patru victime, cum le-o fi norocul”
În contextul în care Guvernul a demarat procedurile pentru achiziționarea de brățări electronice ...
Vezi mai mult
Radu Miruță: Drumul expres Tg. Jiu – Craiova nu este o prioritate pentru Guvernul PSD-PNL
Deputatul USR de Gorj Radu Miruță arată cum guvernarea PSD-PNL a eliminat drumul expres Tg. Jiu –...
Vezi mai mult