Dacian Cioloș, întâlnire alături de primari ai USR cu Ciucă: „Am vrut să transmitem clar mesajul că cetățenii nu trebuie să fie penalizați pentru felul în care ar putea să fie interpretată relația politică între partide”

Președintele USR, Dacian Cioloș, împreună cu o delegație formată din șase primari USR (Radu Mihaiu – Sectorul 2 București, Dominic Fritz – Timișoara, Lucian Stanciu-Viziteu – Bacău, Horia Bugarin – Dumbrăvița, Timotei Păcurar – Micăsasa și Silviu Zinică – Smârdan), a avut astăzi o întâlnire cu premierul Nicolae Ciucă, la sediul Guvernului, pentru a discuta despre nevoia de alocare a investițiilor la nivel local în mod transparent și pe criterii obiective.

Întâlnirea a avut loc la solicitarea USR în contextul în care există discrepanțe semnificative la nivel regional, în ceea ce privește alocarea acestor resurse, între localitățile care sunt conduse de primari din opoziție și localitățile care sunt conduse de primari din coaliția de guvernare.

Mesajul USR a fost unul simplu și clar: fondurile pentru investiții trebuie alocate în funcție de realitățile de pe teren și de nevoile cetățenilor, și nu în funcție de apartenența politică.

Cu acest prilej, delegația de primari, în frunte cu Dacian Cioloș, i-a înmânat premierului Ciucă un Memorandum prin care sunt propuse soluții care ar putea duce la o mai bună organizare în modul de alocare a resurselor.

 

„Am avut o întâlnire cu domnul prim-ministru Ciucă, la care a participat și domnul ministru Cseke, la solicitarea noastră pentru că am vrut să transmitem clar mesajul că cetățenii României și, în particular, cetățenii din localitățile conduse de primari din opoziție nu trebuie să fie penalizați pentru felul în care ar putea să fie interpretată relația politică între partide, atunci când vorbim de finanțări de proiecte de investiții, de proiecte dezvoltare în general.
Asta a fost abordarea USR dintotdeauna: România trebuie să treacă acum într-o nouă etapă, să avem investiții pe criterii obiective și transparente.

Avem nevoie de valoarea proiectelor și înainte de a fi executate, și după ce ele sunt executate și o dimensionare a investițiilor care se fac în funcție de realitățile de pe teren și de nevoile cetățenilor, și nu de apartenența politică.
Noi, cât am fost în guvern, am lucrat și la PNRR și la alte programe exact în direcția aceasta, să mergem pe o abordare obiectivă și transparentă și ăsta e mesajul pe care am vrut să îl transmitem cu o delegație de primari ai USR: că așteptăm de la acest guvern, în interesul cetățenilor României și nu din alte motive, să vedem această abordare obiectivă, mai ales că România se angajează să investească multe fonduri în anii care vin.

Inclusiv Programul Anghel Saligny, unde știți că noi am avut o rezervă nu de principiu, ci de mod de implementare a acestui program, i-am transmis domnului premier aceste așteptări pe care le avem”, a declarat Dacian Cioloș.

Concret, soluțiile propuse de USR în cadrul Memorandumului, care ar putea duce la o mai bună organizare în modul de alocare a resurselor, precum și deblocarea unor situații întâlnite în teren sunt următoarele:

1. Finanțarea echitabilă a primăriilor – în baza documentelor prezentate și în acord cu strategia națională de dezvoltare.
2. Prioritizarea nevoilor de finanțare – printr-o evaluare justă, care să nu țină seama de criteriul politic.
3. Abordarea cu prioritate a proiectelor de infrastructură, având în vedere că acestea atrag după sine investiții în regiunea respectivă, contribuind la dezvoltarea economică orizontală și la creșterea nivelului de trai.
4. Abordarea la nivel central a situației create de deciziile instanțelor de recuperare a unor prejudicii decurgând din operațiuni cu fonduri europene nerambursabile. Aceste decizii grevează pe de-o parte bugetele de investiții, iar pe de altă parte împiedică accesul respectivelor comunități la alte proiecte finanțate din fonduri nerambursabile.
5. Asigurarea reprezentativității aleșilor locali USR în grupurile de lucru organizate la nivel de minister, grupuri de lucru care au ca scop organizarea metodologiilor de finanțare și alocare bugetară pe diferite programe. Solicităm ca la aceste întâlniri să fie prezent și un reprezentant desemnat din partea USR.
6. Modificarea Statutului Funcționarului Public astfel încât să răspundă la nevoile unei administrații moderne.
7. Transparentizarea alocărilor făcute din fondul de rezervă aflat la dispoziția guvernului.

La nivel local, liderii USR administrează 41 de primării:
• 2 primării de sector: Sector 1 și Sector 2 București;
• 4 primării în municipii reședință de județ (Alba Iulia, Bacău, Brașov și Timișoara);
• 1 primărie în municipiul Câmpulung;
• 4 primării la nivel de orașe (Breaza, Întorsura Buzăului, Milișăuți, Victoria);
• 30 de primării de comune.

 

Alte stiri

Senatul aprobă în unanimitate inițiativa USR care deschide copiilor curțile școlilor pentru sport în afara orelor de program
Senatul a adoptat cu unanimitate de voturi inițiativa legislativă a deputaților USR Tudor Pop și ...
Vezi mai mult
Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă prin care Poliția de Frontieră să poată verifica în timp real cazierul judiciar în ROCRIS
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă prin care ​Poliția de Frontieră Ro...
Vezi mai mult
Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru asigurarea accesului la propriul cazier juridic
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care vizează asigurarea accesului ...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru accesul neîngrădit al șoferilor la propriul cazier rutier
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus azi o inițiativă legislativă care să permită accesul poseso...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru reducerea birocrației pentru arhivari
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care simplifică procedurile de aut...
Vezi mai mult
Facturile la căldură nu trebuie să fie încărcate pe nedrept! Există interes pentru investiții private în căldura din Bucureşti
Parlamentarii USR Cristina Prună şi Claudiu Năsui au organizat o dezbatere la Parlament cu lideri...
Vezi mai mult
Cătălin Drulă și Vlad Voiculescu critică administrația Boc: Întârzieri, rezilieri de contracte și pierderi de fonduri europene
Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, și Vlad Voiculescu, președintele USR București, au ...
Vezi mai mult
Proiect de lege USR privind transparența utilizării bazelor sportive publice
Deputatul USR Brian Cristian a depus un proiect de modificare a Legii Educației fizice și sportul...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR pentru digitalizarea serviciilor consulare
Parlamentarii USR de Diaspora, senatorul Radu Mihail și deputatul Iulian Lorincz, au depus o iniț...
Vezi mai mult
Coaliția PSD-PNL-UDMR respinge inițiativele USR din domeniul educației pe care, apoi, le copiază în hotărâri de guvern
Coaliția PSD-PNL-UDMR a respins mai multe inițiative legislative depuse de USR și care ar fi cond...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR care elimină unele inechități din sistemul de pensii pentru cei care au lucrat în condiții grele de muncă
Mai mulți parlamentari USR au depus o inițiativă legislativă care repară unele inechități între p...
Vezi mai mult