Dacian Cioloș: Noi le spunem acum oamenilor ce vrem să facem. Cetățenii români care vor ieși la vot pe 6 decembrie vor decide cine va participa la guvernare

„Bătălia noastră e în primul rând cu indiferența unor oameni care au stat deoparte, care nu au votat și s-a perpetuat modelul ăsta în politică pe care îl avem. Eu nu mă cert cu Ludovic Orban sau cu președintele Iohannis sau cu altcineva. Eu vreau să îmi folosesc săptămânile, pe care le avem acum de campanie, ca să explic, împreună cu colegii din USR PLUS, ce vrem să facem cu România și să îi convingem că împreună chiar putem schimba România”, a subliniat liderul Renew Europe, Dacian Cioloș, copreședinte USR PLUS, joi seară, în cadrul emisiunii Romania9, la TVR1.

„Din păcate, s-a guvernat într-un an electoral, anul ăsta, și a guvernat un guvern susținut de un partid care participă la alegeri și care a făcut sau nu a făcut de multe ori decizii sau alegeri, pentru că e perspectiva asta electorală. Ăsta este unul din motivele pentru care și noi am insistat, în măsura în care lucrul acesta va fi posibil, să avem alegerile cât mai repede pentru că vedem în foarte multe decizii proaste sau indecizii atunci când e nevoie de decizii, vedem spectrul ăsta al alegerilor, stăm cu ochii pe sondaje mai degrabă decât să vedem cum trebuie rezolvate problemele. Noi vrem să ajungem la guvernare și nu am refuzat guvernarea nici până acum, a fost o legendă că fugim de guvernare pentru că au făcut unii sau alții declarații răspunzând la anumite întrebări”, a răspuns Dacian Cioloș, întrebat dacă este de părere că actuala guvernare este conștientă de faptul că ia decizii într-o perioadă de criză.

Întrebat dacă USR PLUS a fost invitat la guvernare, Dacian Cioloș a răspuns: „Nu ni s-a propus niciodată, dimpotrivă, noi am spus că vrem să intrăm și că suntem gata, PNL a decis că preferă să meargă singur, din motivele pe care ei le știu”.

„Treaba lor să vândă funcții pe care încă nu le-au obținut sunt, la fel, niște reflexe pentru că multe dintre partidele astea vechi au impresia că li se cuvin anumite voturi, că li se cuvin locuri în Parlamennt și ajungerea la guvernare. Noi ne adresăm acum oamenilor și le spunem ce vrem să facem. Cetățenii români care vor ieși la vot pe 6 decembrie ei vor decide cine va participa la guvernare”, a mai spus Dacian Cioloș.

Totodată, întrebat dacă alegerile parlamentare ar trebui să aibă loc cu orice preț, liderul USR PLUS a răspuns că „sănătatea oamenilor e pe primul loc”. „Evident, nu cu orice preț, dar în măsura în care lucrul acesta va fi posibil, nu avem decât de câștigat având cât mai repede un Parlament cu o majoritate clară și un Guvern care să vadă lucrurile pe o perspectivă de patru ani, nu de câteva luni, stând cu ochii tot timpul pe sondaje”, a punctat copreședintele USR PLUS.

Pe de altă parte, întrebat ce autoritate ar trebui să tranșeze subiectul alegerilor, Dacian Cioloș a răspuns: „Eu știu că există o comisie de experiți, epidemiologi, care alimentează cu date și cifre acea celulă de criză, președintele Iohannis, chiar dacă susține guvernul actual, e totuși președintele României. Mie mi s-a părut că în multe situații a avut o atitudine de om de stat și de președinte al României. Dacă spune domnul președinte, bazându-se pe informațiile pe care le dau oamenii de specialitate, prezentând cifre și date, da, am încredere că poate să ia deciziile corecte. Problema mare acum nu numai în România, ci peste tot e consecința numărului mare de cazuri. În unele țări, un număr mare de cazuri de infecții dă un număr de decese mai redus sau un număr de îmbolnăviri grave mai reduse, în alte țări dă un număr de îmbolnăviri grave mai ridicat cu un sistem de sănătate mai slăbit.

Dincolo de managementul pe care îl face statul cu toate tarele și slăbiciunile pe care le are, contează foarte mult și atitudinea noastră pentru că atâta vreme cât nu suntem într-o situație de urgență, fiind obligați să stăm acasă, atâta vreme cât ieșim în spațiul public și interacționăm cu ceilalți, într-o foarte mare măsură ceea ce ni se întâmplă depinde și de atitudinea noastră”.

În ceea ce privește declarația șefului statului Klaus Iohannis privind desemnarea lui Ludovic Orban ca premier și după alegerile din 6 decembrie, Dacian Cioloș a precizat că nu urmărește declarațiile electorale. „Președintele țării va decide în urma rezultatului alegerilor de pe 6 decembrie. Noi avem încredere în rațiunea cu care vor vota cetățenii români care înțeleg că România are nevoie acum de o schimbare profundă a modului de a guverna tocmai ca să oferim o direcție clară României și predictibilitatea de care oamenii au nevoie”, a adăugat Dacian Cioloș.

Întrebat dacă ar intra la guvernare într-un guvern condus de Ludovic Orban, copreședintele USR PLUS a replicat: „Am intra la guvernare într-un guvern care să aibă un program de guvernare care să includă obiectivele noastre cu prioritate și oameni valoroși care să poată să pună în aplicare programul respectiv. Eu cred că și PNL are resurse multe mai bune decât arată astăzi la guvernare, dar e decizia lor unde și pe cine trimit”.

În acest context, întrebat dacă ar guverna vreodată alături de PSD, dacă liderul partidului, Marcel Ciolacu, ar prelua toate cele 40 de angajamente ale USR PLUS pentru a le pune în practică și l-ar desemna premier, Dacian Cioloș a răspuns: „Liviu Dragnea nu ne-a spus verzi și uscate în campania din 2016, când a promis o grămadă de lucruri și nu s-a ținut aproape de nimic la guvernare? Noi, la USR PLUS, suntem departe de a crede PSD în această fază, orice ar spune, și oricine ar spune din partea PSD. Eu cred că românii au văzut astfel de metamorfozări, lupul care se face oaie în campanie și redevine lup după ce s-a văzut la putere și se comportă ca un lup care rupe tot și care atacă orice. Eu cred că și votanții români sunt din ce în ce mai puțini cei care mai cred poveștile astea și mai cred poleiala asta. Păi ce să crezi când vezi pe aceeași listă, cap de listă un medic care militează de atâtea luni pentru respectarea unor măsuri de reducere a răspândirii virusului și pe aceeași listă vezi candidați care spun exact contrariul. Păi cum să crezi că un astfel de partid e capabil să promită ceva coerent și să se și țină de ceea ce promite?

Bătălia noastră e în primul rând cu indiferența unor oameni care au stat deoparte, care nu au votat și s-a perpetuat modelul ăsta în politică pe care îl avem. Eu nu mă cert cu Ludovic Orban sau cu președintele Iohannis sau cu altcineva. Eu vreau să îmi folosesc săptămânile, pe care le avem acum de campanie, ca să explic, împreună cu colegii din USR PLUS, ce vrem să facem cu România și să îi convingem că împreună chiar putem schimba România, pornind de la refacerea fundației pe bază de onestitate, stârpind corupția. De acolo începând putem vorbi de investiții în sănătate, în educație și avem planuri foarte concrete”.

Cele 40 de angajamente ale USR PLUS pot fi vizualizate aici: https://www.usrplus.ro/ce_ne_propunem

Alte stiri

Senatul aprobă în unanimitate inițiativa USR care deschide copiilor curțile școlilor pentru sport în afara orelor de program
Senatul a adoptat cu unanimitate de voturi inițiativa legislativă a deputaților USR Tudor Pop și ...
Vezi mai mult
Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă prin care Poliția de Frontieră să poată verifica în timp real cazierul judiciar în ROCRIS
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă prin care ​Poliția de Frontieră Ro...
Vezi mai mult
Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru asigurarea accesului la propriul cazier juridic
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care vizează asigurarea accesului ...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru accesul neîngrădit al șoferilor la propriul cazier rutier
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus azi o inițiativă legislativă care să permită accesul poseso...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru reducerea birocrației pentru arhivari
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care simplifică procedurile de aut...
Vezi mai mult
Facturile la căldură nu trebuie să fie încărcate pe nedrept! Există interes pentru investiții private în căldura din Bucureşti
Parlamentarii USR Cristina Prună şi Claudiu Năsui au organizat o dezbatere la Parlament cu lideri...
Vezi mai mult
Cătălin Drulă și Vlad Voiculescu critică administrația Boc: Întârzieri, rezilieri de contracte și pierderi de fonduri europene
Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, și Vlad Voiculescu, președintele USR București, au ...
Vezi mai mult
Proiect de lege USR privind transparența utilizării bazelor sportive publice
Deputatul USR Brian Cristian a depus un proiect de modificare a Legii Educației fizice și sportul...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR pentru digitalizarea serviciilor consulare
Parlamentarii USR de Diaspora, senatorul Radu Mihail și deputatul Iulian Lorincz, au depus o iniț...
Vezi mai mult
Coaliția PSD-PNL-UDMR respinge inițiativele USR din domeniul educației pe care, apoi, le copiază în hotărâri de guvern
Coaliția PSD-PNL-UDMR a respins mai multe inițiative legislative depuse de USR și care ar fi cond...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR care elimină unele inechități din sistemul de pensii pentru cei care au lucrat în condiții grele de muncă
Mai mulți parlamentari USR au depus o inițiativă legislativă care repară unele inechități între p...
Vezi mai mult