Curtea Constituțională dă dreptate USR: fratele baronului PSD Paul Stănescu nu avea ce căuta în conducerea ANRE

La mai bine de trei luni de la depunerea sesizării de către USR, Curtea Constituțională a dat dreptate USR care a susținut că Alexandru Stănescu, fratele baronului PSD de Olt Paul Stănescu, nu se califica pentru a ocupa funcția de membru în Comitetul de reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei.

Astăzi, CCR a făcut dreptate milioanelor de români și a admis sesizarea făcută de USR pentru impostură. Numirile exclusiv pe criterii politice nu au ce să caute în conducerea ANRE.  Este nevoie de oameni competenți în fruntea ANRE care să vină cu propuneri concrete pentru ca românii să aibă acces la energie la prețuri corecte și pentru a încuraja investițiile în sectorul energetic. Vom lupta în continuare pentru ca această funcție să nu cadă în mâna unor personaje controversate care pot face mult rău sectorului energetic românesc”, declară Cristina Prună, deputat USR și vicepreședinte al Comisiei de industrii din Camera Deputaților.

USR a sesizat Curtea Constituțională pe 15 decembrie 2021, după ce coaliția PSD-PNL-UDMR s-a încăpățânat să numească în Comitetul de reglementare al ANRE pe Alexandru Stănescu, persoană care nu doar că nu îndeplinea condițiile prevăzute de lege, dar nici măcar nu avea vreo legătură cu domeniul energiei, pe care se presupunea că ar trebui să-l supravegheze.

Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 33/2007 privind organizarea și funcționarea Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei prevede la art. 4 alin. (12): „Membrii Comitetului de reglementare trebuie să fie cetățeni români, cu domiciliul stabil în România, cu o bună reputație, cu studii superioare și pregătire profesională în domeniul tehnic, economic sau juridic, având o vechime în muncă de minimum 10 ani, precum și experiență de minimum 5 ani în funcții de conducere în instituții publice centrale ori companii din domeniul energiei electrice, termice și al gazelor naturale”.

Or, după cum a putut vedea orice persoană care a consultat CV-ul fratelui baronului PSD de Olt, acesta nu îndeplinea criteriul experienței de minimum 5 ani, chiar dacă se lua în calcul perioada în care a ocupat funcția de vicepreședinte, respectiv președinte al Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților sau chiar perioada în care a condus un SRL ce se ocupă de cultivarea cerealelor.

Curtea Constituțională a avut nevoie de mai bine de trei luni ca să constate că numirea acestuia s-a făcut cu încălcarea legii. Întâmplător sau nu, cu două săptămâni înainte de ultimul termen anunțat de CCR pentru judecarea sesizării USR, fratele baronului PSD și-a amintit că are niște proiecte care îi solicită „întreaga implicare” și și-a înaintat demisia din conducerea ANRE.

USR își manifestă speranța ca, măcar acum, în ceasul al 12-lea, partidele la putere să accepte un proces transparent de selecție pentru funcția de membru în Comitetul de reglementare al ANRE. Iar dacă coaliția de guvernare insistă să facă numiri pe baza carnetului de partid, măcar să propună un om competent și integru, asupra căruia să nu planeze suspiciuni că ar periclita, așa cum spunea președintele României, „decizii asumate, în numele statului român, în baza parteneriatului strategic cu statele occidentale”.

Cu atât mai mult în actualul context, românii au nevoie de profesioniști în funcții cheie, de oameni care să ia decizii spre binele lor, nu de aceleași personaje sinistre care și-au demonstrat incompetența sau rea-voința timp de 30 de ani, sabotând constant economia și securitatea energetică a României.

Alte stiri

Senatul aprobă în unanimitate inițiativa USR care deschide copiilor curțile școlilor pentru sport în afara orelor de program
Senatul a adoptat cu unanimitate de voturi inițiativa legislativă a deputaților USR Tudor Pop și ...
Vezi mai mult
Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă prin care Poliția de Frontieră să poată verifica în timp real cazierul judiciar în ROCRIS
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă prin care ​Poliția de Frontieră Ro...
Vezi mai mult
Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru asigurarea accesului la propriul cazier juridic
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care vizează asigurarea accesului ...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru accesul neîngrădit al șoferilor la propriul cazier rutier
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus azi o inițiativă legislativă care să permită accesul poseso...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru reducerea birocrației pentru arhivari
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care simplifică procedurile de aut...
Vezi mai mult
Facturile la căldură nu trebuie să fie încărcate pe nedrept! Există interes pentru investiții private în căldura din Bucureşti
Parlamentarii USR Cristina Prună şi Claudiu Năsui au organizat o dezbatere la Parlament cu lideri...
Vezi mai mult
Cătălin Drulă și Vlad Voiculescu critică administrația Boc: Întârzieri, rezilieri de contracte și pierderi de fonduri europene
Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, și Vlad Voiculescu, președintele USR București, au ...
Vezi mai mult
Proiect de lege USR privind transparența utilizării bazelor sportive publice
Deputatul USR Brian Cristian a depus un proiect de modificare a Legii Educației fizice și sportul...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR pentru digitalizarea serviciilor consulare
Parlamentarii USR de Diaspora, senatorul Radu Mihail și deputatul Iulian Lorincz, au depus o iniț...
Vezi mai mult
Coaliția PSD-PNL-UDMR respinge inițiativele USR din domeniul educației pe care, apoi, le copiază în hotărâri de guvern
Coaliția PSD-PNL-UDMR a respins mai multe inițiative legislative depuse de USR și care ar fi cond...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR care elimină unele inechități din sistemul de pensii pentru cei care au lucrat în condiții grele de muncă
Mai mulți parlamentari USR au depus o inițiativă legislativă care repară unele inechități între p...
Vezi mai mult