Cum sprijină Uniunea Europeană guvernele în criză de coronavirus

Comisia Europeană a propus un pachet de măsuri care să ajute statele membre în criza provocată de noul coronavirus. Delegația USR PLUS în Parlamentul European arată care sunt principalele linii de acțiune și finanțare pentru ca România să beneficieze la maximum de aceste măsuri.

Următoarele zile şi săptămâni sunt critice. Până la adoptarea pachetului de propuneri europene pentru a sprijini răspunsul urgent în fața crizei medicale, precum și pentru a evita o criză economică și socială, Guvernul României trebuie să:
 raporteze urgent şi corect necesarul de echipamente şi medicamente pentru a beneficia de noile rezerve medicale decise la nivel european;
 să se coordoneze rapid în procedura de achiziții deja lansată cu celelalte state membre;
 să negocieze mai mulți bani pentru România şi să acceseze lichidități pentru perioada imediat următoare.

Delegația USR PLUS va face acelaşi lucru de la nivel european. Susținem pachetul de măsuri şi suntem în legătură permanentă cu colegii din Renew Europe, din Parlamentul european şi din Comisia Europeană pentru a le operaționaliza rapid. Solidaritatea statelor membre este vitală acum.

🇪🇺 Uniunea Europeană pune pe primul loc viețile cetățenilor europeni, de aceea a demarat, cu 26 de state membre, o achiziție publică comună de echipamente și produse medicale pentru a acoperi nevoile statelor afectate de virus. Aceste echipamente ar putea fi disponibile de la începutul lunii aprilie.

Însă eficiența acestor măsuri va depinde de modul în care autoritățile române le vor accesa și aplica. Trebuie acționat rapid.

Cele mai importante măsuri adoptate de Comisia Europeană:

1️⃣ Inițiativa de investiții pentru a răspunde crizei create de Covid-19.

• Această inițiativă folosește în principal banii necheltuiți din fondurile de coeziune • România poate beneficia astfel de peste 3 miliarde de euro (dintr-un buget de 37 de miliarde de Euro, disponibil la nivel european).
• Banii pot fi mobilizați rapid pentru cheltuieli legate de lupta împotriva coronavirus, pentru sprijinirea sistemului medical (de exemplu achiziția de echipamente in spitale, măști, inhalatoare etc.)
• Totodată, din aceste fonduri, România poate finanța capitalul de lucru al IMMurilor sau crea scheme de ocupare profesională de scurta durata (adică poate acoperi costurile salariale pentru IMM-urile afectate de criză)

2️⃣ Flexibilizarea criteriilor pentru acordarea ajutoarelor de stat către companiile afectate de criza cauzată de COVID-19

• Regulile europene pentru acordarea ajutorului de stat au fost flexibilizate astfel încât statele membre să poată acorda asistență de urgență companiilor afectate.
• De vineri până azi, Danemarca a primit deja aprobarea Comisiei Europene pentru o schema de ajutor de stat. Alte cereri sunt în procesare.
• Guvernul României trebuie să fie în contact direct cu Comisia Europeană pentru a discuta care sunt modelele de scheme de ajutor de stat de care este nevoie și care pot fi aprobate rapid.

3️⃣ Un pachet de sprijin financiar pentru IMM-uri.

• La nivel european 1 miliard de euro vor fi redirecționați din bugetul UE ca garanție către Fondul European de Investiții, pentru a stimula băncile să furnizeze lichidități IMM-urilor și întreprinderilor intermediare
Acest lucru va ajuta cel puțin 100.000 de IMM-uri europene.
• Aceste garanții de risc vor mobiliza un capital de împrumuturi de aproximativ 8 miliarde de euro finanțare.
• Este esențial ca Guvernul României împreună cu băncile sa facă acest mecanism funcțional în următoarele zile

4️⃣ Bani din Fondul european de ajustare la globalizare prin care se pot sprijini lucrătorii concediați și pe cei care desfășoară activități independente. La nivel european sunt disponibili în 2020 aproape 180 de milioane de euro

5️⃣ Rezerve strategice medicale europene. Comisia Europeană a înaintat ieri Parlamentului decizia de a crea Rezerve Strategice medicale din Rezerva RescEU, care face parte din Protecția Civilă Europeană. Prin această măsură, bugetul UE va putea plăti pentru stocuri găzduite de Statele Membre în proporție de 90%.
Alianța USR PLUS consideră că și România ar trebui să fie unul din statele membre ale UE care vor găzdui și accesa astfel de rezerve strategice de material medical. Cerem oficial Guvernului României să sprijine decizia în comitetul european de protecție civilă din 17 martie. Decizia va intra în vigoare începând cu 20 martie.

Delegația USR PLUS în Parlamentul European: Nicu Ștefănuță, Ramona Strugariu, Cristian Ghinea, Vlad Botoș, Dragoș Tudorache, Clotilde Armand, Dragos Pislaru și Dacian Cioloş

Alte stiri

Alianța USRPLUS Buzău și-a desemnat candidații pentru alegerile parlamentare. Emanuel Ungureanu deschide lista la Camera Deputaților

Alianța USRPLUS Buzău a finalizat vineri, 16.10.2020, listele de candidați pentru alegerile pa...

Vezi mai mult
Dan Barna și Claudiu Mureșan deschid listele de candidați USR PLUS pentru Parlamentul României la Sibiu

Alianța USR PLUS Sibiu a avut astăzi alegeri interne și au fost votați de membri ai ambelor pa...

Vezi mai mult
Alianța USR PLUS București și-a desemnat candidații pentru Parlamentul României

Sâmbătă, 10 octombrie 2020, în cadrul Conferinței Municipale USR PLUS București organizate în ...

Vezi mai mult
Primarii USR PLUS se pregătesc să atragă fonduri europene

Primarii USR PLUS aleși la alegerile locale din 27 septembrie ...

Vezi mai mult
USR PLUS a depus lista candidaților din Diaspora pentru alegerile parlamentare

USR PLUS a depus, astăzi, la Biroul Electoral al secției 43 lista candida...

Vezi mai mult
Alianța USR PLUS dă startul strângerii de semnături pentru alegerile parlamentare

Alianța USR PLUS a dat startul, luni, 5 octombrie, campaniei de strângere de semnături pentru ...

Vezi mai mult
USR PLUS solicită autorităților ieșene să implementeze măsuri eficiente împotriva infecțiilor cu noul coronavirus

De săptămâni bune, municipiul și județul Iași se situează în top 3 regiuni cu cel ma...

Vezi mai mult
Primarii USR PLUS își prezintă prioritățile pentru următorii patru ani

Primarii proaspăt aleși ai Alianței USR PLUS, Dominic Fritz (Timișoara), Allen Coliban (Brașov...

Vezi mai mult
USR PLUS: Revoluția bunei guvernări începe cu aceste alegeri

Liderii USR PLUS Dan Barna, Dacian Cioloș, Vlad Voiculescu și Claudiu Năsui, alături de câștig...

Vezi mai mult

Susține-ne

Mulțumim pentru suport.
Hai să continuăm să transformăm România împreună!