Cu șefi numiți politic, fără pregătire și experiență, ANRE împarte cu Ministerul Energiei răspunderea pentru criza facturilor

În timp ce criza de pe piața energetică se adâncește, iar românii văd în facturile uriașe pe care le primesc eșecul legii de compensare și plafonare impuse de PSD și PNL, ministrul Energiei și-a amintit că Autoritatea Națională de Reglementare în Energie ar trebui să joace un rol decisiv și o acuză că ar favoriza furnizorii de energie. Ce nu spune, în mod intenționat, ministrul Virgil Popescu este că atât PNL, partidul pe care îl reprezintă, cât și PSD au avut grijă, ca toate celelalte partide aparținând vechii clase politice, să pună pe butuci această instituție prin numirea la conducerea ei a unor persoane fără experiență și legătură cu domeniul, recomandate exclusiv de carnetul de partid.

Mai țineți minte pe cine vota luna trecută majoritatea PSD-PNL-UDMR din Parlament în conducerea ANRE? Un absolvent de mecanică agricolă, Alexandru Stănescu, fratele lui Paul Stănescu, secretarul general al PSD. Ce ne spunea Virgil Popescu, ministrul Energiei, pe vremea aceea? Că nu trebuie să ai competențe în domeniul energiei pentru a conduce ANRE. Practic, e suficient să fi condus un tractor, ceva și restul vine de la sine. Acum același ministru ne spune că ANRE nu face ce trebuie. Nu verifică furnizorii, nu comunică coerent procedurile de contestare a facturilor. ANRE are un președinte pesedist care a încălcat cu bună știința legislația, a blocat investițiile în energie și ne-a făcut dependenți de importuri de gaze și energie electrică. Atât ANRE, cât și ministrul Energiei au o vină egală pentru ce se întâmplă astăzi”, declară Cristina Prună, vicepreședinte al Camerei Deputaților.

Pentru a restabili adevărul pe care PSD și PNL se străduiesc să-l îngroape, reamintim de cine este condusă instituția care ar trebui să gestioneze o piață de miliarde de euro și să vegheze la servicii de calitate pentru consumatorii români:

- Dumitru Chiriță, președinte ANRE. Deputat PSD cu patru mandate la activ, propulsat la conducerea ANRE în timpul regimului Dragnea. Electrician, a absolvit Dreptul la o universitate particulară și, deși nu îl recomanda nimic nici pentru această funcție, a fost plantat o vreme de PSD și în conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

- Mircea Man, vicepreședinte ANRE. Deputat PD, apoi PDL și PNL, cu cinci mandate la activ. A fost și președinte al CJ Maramureș, mandat care i-a adus un verdict definitiv de incompatibilitate. Este absolvent al Facultății de instalații din Cluj Napoca.

- Alexandru Stănescu, membru Comitetul de Reglementare. Deputat PSD timp de două mandate, este fratele baronului PSD de Olt Paul Stănescu. Absolvent de mecanică agricolă, l-a recomandat pentru o funcție la ANRE, potrivit șefului său de partid, faptul că „este unul dintre foștii parlamentari care nu au mai avut locuri pe listele de parlamentare”.

- Valeriu Steriu, membru Comitetul de Reglementare. Fost senator PSD, apoi deputat timp de trei mandate sub sigla PSD, UNPR și iar PSD. A fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii, președinte UNPR și membru PMP, actual membru PSD. Este politehnist (domeniul mașini-unelte), iar înainte de a intra în politică, a lucrat ca inginer la o fabrică de corpuri de iluminat, după care a condus o întreprindere din industria chimică.

- Gabriel Gheorghe, membru Comitetul de Reglementare. Fost candidat ALDE pentru Senat, a terminat o facultate de Drept la 27 de ani. În timpul Guvernului Tăriceanu, a ajuns șef al mecanismului de control al Ministerului Finanțelor, apoi a fost șef secție anticorupție la Ministerul Economiei, președinte Transelectrica, vicepreședinte Oficiul Național al Jocurilor de Noroc, secretar de stat în Ministerul Mediului de Afaceri și președinte CA al Romgaz. În această ultimă funcție, s-a remarcat la audierile din Parlament prin necunoașterea tarifelor de înmagazinare.

- Cornelia Sulger, membru Comitetul de Reglementare. Este președinta organizației de femei PSD Olt, a fost consilier județean PSD, iar în 2016 a candidat pe lista PSD pentru Camera Deputaților. În perioada 1998-2007, a fost inginer la Electrica Oltenia SA, apoi manager în cadrul CEZ.

Iar până de curând, din conducerea ANRE a făcut parte și Marian Neacșu, actualul secretar general al Guvernului PSD-PNL-UDMR. Fost deputat PSD și secretar general al PSD, acesta a fost condamnat definitiv pentru conflict de interese după ce și-a angajat nelegal fiica la biroul parlamentar.

Toți aceștia și partidele care i-au susținut în funcții, deși știau foarte bine că nu aveau pregătirea și competența necesare pentru aceste funcții trebuie să răspundă, alături de ministrul Virgil Popescu, de criza facturilor care îi copleșește pe români.

În ceea ce privește soluțiile pentru ieșirea din criză, USR reiterează apelul formulat acum câteva zile de convocare a unei sesiuni extraordinare a Parlamentului pentru adoptarea de urgență a trei măsuri:

- Reducerea TVA de la 19% la 5% pentru energie electrică și gaze naturale pentru consumatorii casnici și non-casnici, pe o perioadă de 6 luni, și eliminarea accizei pe energie electrică.

- Credit fiscal pentru întreprinderi în cuantumul a jumătate din creșterea facturii la energie și gaze naturale.

- Exceptarea de la plata certificatelor verzi în factura consumatorului casnic.

Alte stiri

Coaliția de guvernare respinge reducerea de la 19% la 5% a TVA pentru carburanți, propusă de USR
Coaliția Sărăciei PSD-PNL-UDMR a respins propunerea USR de reducere de la 19% la 5% a TVA pentru ...
Vezi mai mult
Inițiativă USR pentru combaterea traficului de persoane: victimele nu trebuie sancționate, ci protejate
Parlamentarii USR Silvia Dinică, Iulian Lorincz și Radu Mihail au depus o inițiativă legislativă ...
Vezi mai mult
USR: Prioritatea PSD-PNL - împărțirea funcțiilor din Educație, nu organizarea admiterii la liceu
Milioane de elevi și părinții lor sunt bulversați deoarece Ministerul Educației și inspectoratele...
Vezi mai mult
USR sesizează Curtea Constituțională cu privire la numirea lui Bogdan Licu drept judecător la CCR
Deputații USR sesizează Curtea Constituțională cu privire la hotărârea Camerei Deputaților prin c...
Vezi mai mult
Claudiu Năsui: Cu fiecare leu tipărit de BNR ca să finanțeze statul scade puterea banilor din buzunarele românilor
În contextul inflației tot mai mari și al mult trâmbițatei intenții a Guvernului sărăciei de a-i ...
Vezi mai mult
Pensiile speciale ale aleșilor locali, apărate, din nou, de PSD-PNL-UDMR
USR a reiterat, în cadrul dezbaterilor pe modificările PSD-PNL-UDMR la Codul administrativ, propu...
Vezi mai mult
Proiect USR pentru construirea de noi spitale în România
USR a depus, la inițiativa deputatului Radu Miruță, un proiect de lege care prevede întoarcerea a...
Vezi mai mult
USR: Incapacitatea de a livra o strategie reală pentru turismul românesc, acoperită de ministrul Cadariu cu frunza Elenei Udrea
Decizia ministrului Turismului de a obliga pensiunile și hotelurile să afișeze frunza Elenei Udre...
Vezi mai mult
Proiectul prin care PSD și PNL vor să-l scape de închisoare pe șeful AEP rămâne pe agenda plenului Camerei Deputaților
Astăzi, PSD și PNL au vrut să-l scape de închisoare pe șeful Autorității Electorale Permanente, C...
Vezi mai mult
Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, invitat în Parlament, la propunerea USR
La propunerea senatorului USR Sebastian Cernic, Secretar al Comisiei pentru Agricultură din Senat...
Vezi mai mult
Proiectul USR prin care angajații primesc acces neîngrădit la istoricul muncii lor, adoptat de Parlament
Fără birocrație inutilă, fără proceduri greoaie și consumatoare de timp, angajații din România vo...
Vezi mai mult
USR: Ministrul Lucian Bode patronează o rețea de protecție a ofițerilor abuzivi
Un soldat disciplinat care servește orbește interesele de partid și pe cele ale sistemelor cu epo...
Vezi mai mult
Senatorul USR Cristian Bordei, 5 întrebări pentru ministrul Turismului privind Târgul de la New York
Senatorul USR Cristian Bordei i-a cerut ministrului Antreprenoriatului și Turismului, Constantin ...
Vezi mai mult