Cu șefi numiți politic, fără pregătire și experiență, ANRE împarte cu Ministerul Energiei răspunderea pentru criza facturilor

În timp ce criza de pe piața energetică se adâncește, iar românii văd în facturile uriașe pe care le primesc eșecul legii de compensare și plafonare impuse de PSD și PNL, ministrul Energiei și-a amintit că Autoritatea Națională de Reglementare în Energie ar trebui să joace un rol decisiv și o acuză că ar favoriza furnizorii de energie. Ce nu spune, în mod intenționat, ministrul Virgil Popescu este că atât PNL, partidul pe care îl reprezintă, cât și PSD au avut grijă, ca toate celelalte partide aparținând vechii clase politice, să pună pe butuci această instituție prin numirea la conducerea ei a unor persoane fără experiență și legătură cu domeniul, recomandate exclusiv de carnetul de partid.

Mai țineți minte pe cine vota luna trecută majoritatea PSD-PNL-UDMR din Parlament în conducerea ANRE? Un absolvent de mecanică agricolă, Alexandru Stănescu, fratele lui Paul Stănescu, secretarul general al PSD. Ce ne spunea Virgil Popescu, ministrul Energiei, pe vremea aceea? Că nu trebuie să ai competențe în domeniul energiei pentru a conduce ANRE. Practic, e suficient să fi condus un tractor, ceva și restul vine de la sine. Acum același ministru ne spune că ANRE nu face ce trebuie. Nu verifică furnizorii, nu comunică coerent procedurile de contestare a facturilor. ANRE are un președinte pesedist care a încălcat cu bună știința legislația, a blocat investițiile în energie și ne-a făcut dependenți de importuri de gaze și energie electrică. Atât ANRE, cât și ministrul Energiei au o vină egală pentru ce se întâmplă astăzi”, declară Cristina Prună, vicepreședinte al Camerei Deputaților.

Pentru a restabili adevărul pe care PSD și PNL se străduiesc să-l îngroape, reamintim de cine este condusă instituția care ar trebui să gestioneze o piață de miliarde de euro și să vegheze la servicii de calitate pentru consumatorii români:

- Dumitru Chiriță, președinte ANRE. Deputat PSD cu patru mandate la activ, propulsat la conducerea ANRE în timpul regimului Dragnea. Electrician, a absolvit Dreptul la o universitate particulară și, deși nu îl recomanda nimic nici pentru această funcție, a fost plantat o vreme de PSD și în conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

- Mircea Man, vicepreședinte ANRE. Deputat PD, apoi PDL și PNL, cu cinci mandate la activ. A fost și președinte al CJ Maramureș, mandat care i-a adus un verdict definitiv de incompatibilitate. Este absolvent al Facultății de instalații din Cluj Napoca.

- Alexandru Stănescu, membru Comitetul de Reglementare. Deputat PSD timp de două mandate, este fratele baronului PSD de Olt Paul Stănescu. Absolvent de mecanică agricolă, l-a recomandat pentru o funcție la ANRE, potrivit șefului său de partid, faptul că „este unul dintre foștii parlamentari care nu au mai avut locuri pe listele de parlamentare”.

- Valeriu Steriu, membru Comitetul de Reglementare. Fost senator PSD, apoi deputat timp de trei mandate sub sigla PSD, UNPR și iar PSD. A fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii, președinte UNPR și membru PMP, actual membru PSD. Este politehnist (domeniul mașini-unelte), iar înainte de a intra în politică, a lucrat ca inginer la o fabrică de corpuri de iluminat, după care a condus o întreprindere din industria chimică.

- Gabriel Gheorghe, membru Comitetul de Reglementare. Fost candidat ALDE pentru Senat, a terminat o facultate de Drept la 27 de ani. În timpul Guvernului Tăriceanu, a ajuns șef al mecanismului de control al Ministerului Finanțelor, apoi a fost șef secție anticorupție la Ministerul Economiei, președinte Transelectrica, vicepreședinte Oficiul Național al Jocurilor de Noroc, secretar de stat în Ministerul Mediului de Afaceri și președinte CA al Romgaz. În această ultimă funcție, s-a remarcat la audierile din Parlament prin necunoașterea tarifelor de înmagazinare.

- Cornelia Sulger, membru Comitetul de Reglementare. Este președinta organizației de femei PSD Olt, a fost consilier județean PSD, iar în 2016 a candidat pe lista PSD pentru Camera Deputaților. În perioada 1998-2007, a fost inginer la Electrica Oltenia SA, apoi manager în cadrul CEZ.

Iar până de curând, din conducerea ANRE a făcut parte și Marian Neacșu, actualul secretar general al Guvernului PSD-PNL-UDMR. Fost deputat PSD și secretar general al PSD, acesta a fost condamnat definitiv pentru conflict de interese după ce și-a angajat nelegal fiica la biroul parlamentar.

Toți aceștia și partidele care i-au susținut în funcții, deși știau foarte bine că nu aveau pregătirea și competența necesare pentru aceste funcții trebuie să răspundă, alături de ministrul Virgil Popescu, de criza facturilor care îi copleșește pe români.

În ceea ce privește soluțiile pentru ieșirea din criză, USR reiterează apelul formulat acum câteva zile de convocare a unei sesiuni extraordinare a Parlamentului pentru adoptarea de urgență a trei măsuri:

- Reducerea TVA de la 19% la 5% pentru energie electrică și gaze naturale pentru consumatorii casnici și non-casnici, pe o perioadă de 6 luni, și eliminarea accizei pe energie electrică.

- Credit fiscal pentru întreprinderi în cuantumul a jumătate din creșterea facturii la energie și gaze naturale.

- Exceptarea de la plata certificatelor verzi în factura consumatorului casnic.

Alte stiri

Guvernul PSD-PNL blochează legea USR pentru acces liber la terenurile de sport din școli
Legea USR care asigură autorităților locale cadrul pentru deschiderea curților școlilor, astfel î...
Vezi mai mult
USR: Greva profesorilor este justificată în condițiile în care, în ciuda declarațiilor PSD și PNL, educația suferă de subfinanțare
USR consideră că greva de astăzi a profesorilor din învățământul preuniversitar este pe deplin ju...
Vezi mai mult
Primarii USR susțin organizarea de evenimente culturale, pentru a crește calitatea vieții în comunitățile pe care le administrează
Primarii USR investesc în organizarea de evenimente culturale în localitățile pe care le administ...
Vezi mai mult
Sectorul Zero, tunul imobiliar pregătit de primarul PNL de la Mogoșoaia, ascunde interese imobiliare și încălcări grave ale legislației
USR Mogoșoaia trage un nou semnal de alarmă în privința încălcărilor grave ale legislației de căt...
Vezi mai mult
Cristina Prună: „Noile plafonări și compensări anunțate de Guvern nu fac decât să perpetueze haosul”
În contextul noilor plafoane și compensări la energia electrică și la gaze anunțate de premierul ...
Vezi mai mult
Dominic Fritz, scrisoare deschisă pentru premierul Nicolae Ciucă: Urgentați găsirea unor soluții la problema costurilor energiei termice
Dominic Fritz, primarul USR al Timișoarei, i-a trimis o scrisoare deschisă premierului Nicolae Ci...
Vezi mai mult
USR solicită miniștrilor Virgil Popescu și Lucian Bode să-și prezinte de urgență demisia
În contextul crizei energetice și al incapacității ministrului Energiei girat de PSD și PNL de a ...
Vezi mai mult
Deputat Radu Miruță: Cum abordăm criza energetică după martie 2022
În contextul crizei energetice și al lipsei de soluții din partea guvernării PSD-PNL, deputatul U...
Vezi mai mult
Spitalul Municipal Câmpulung are o nouă secție de Oncologie, la standarde europene
Primarul USR Elena Lasconi a recepționat ieri clădirea noii secții de Oncologie a Spitalului Muni...
Vezi mai mult
Primul „tun imobiliar” al ministrului Familiei: preluarea BTT cu întreg patrimoniul
Deputata USR Denisa Neagu atrage atenția asupra primului „tun imobiliar” dat de ministrul Familie...
Vezi mai mult
Primarii USR se implică în atragerea de fonduri pentru școlile din localitățile pe care le administrează
Primarii USR din mai multe localități din țară s-au asigurat că școlile din comunitățile pe care ...
Vezi mai mult
USR Agigea anunță validarea semnăturilor necesare pentru organizarea referendumului de demitere a primarului PSD Maricel Cîrjaliu
Autoritatea Electorală Permanentă şi Direcţia de Evidență a Persoanelor au validat semnăturile ad...
Vezi mai mult
Oana Țoiu: „Lucian Bode cumpără brățări electronice doar pentru unu din patru agresori. Pentru trei din patru victime, cum le-o fi norocul”
În contextul în care Guvernul a demarat procedurile pentru achiziționarea de brățări electronice ...
Vezi mai mult
Radu Miruță: Drumul expres Tg. Jiu – Craiova nu este o prioritate pentru Guvernul PSD-PNL
Deputatul USR de Gorj Radu Miruță arată cum guvernarea PSD-PNL a eliminat drumul expres Tg. Jiu –...
Vezi mai mult