Criza prețului gazului la Timișoara: Colterm solicită triplarea prețului gigacaloriei. Primăria a cheltuit 700 de milioane de lei pe subvenție, în mai puțin de 6 ani

Dominic Fritz și Ruben Lațcău, primarul, respectiv viceprimarul USR al Timișoarei, trag un semnal de alarmă în privința situației critice în care se află orașul pe care îl administrează, în condițiile în care compania Colterm a propus triplarea tarifului de termoficare, ca urmare a creșterii masive a prețului la gaze naturale și a lipsei sprijinului guvernamental pentru municipii.

Dominic Fritz va solicita Consiliului Local să limiteze propunerea Colterm la o dublare a tarifului, pentru a reduce astfel impactul pe care această măsură îl va avea asupra timișorenilor. Creșterea prețului este însă necesară, fiind singura soluție responsabilă care poate fi adoptată în contextul dat.

„Solidaritatea timișorenilor, prin subvenționarea termoficării din bugetul local, este limitată nu doar de lege (subvenția fiind plafonată), ci și de realitatea matematică. Am ajuns la un punct în care, chiar dacă am da toți banii din bugetul local la Colterm pentru subvenție, tot nu ar ajunge să acopere prețul gazului”, a transmis Dominic Fritz.

El atrage atenția că în trecut, în condițiile unor prețuri de producție mult mai mici, diferența dintre tarife și costul real al termoficării a fost acoperită prin acumularea de datorii la furnizor, ca urmare a absenței fondurilor necesare în bugetul local. Fosta administrație a Timișoarei a lăsat în urma sa datorii de 70 de milioane de lei către E.On și 230 de milioane către alți furnizori și către stat.

Ruben Lațcău, viceprimarul USR al Timișoarei, atrage atenția că, din 2015 și până în prezent, în 5 ani și 10 luni, Primăria Timișoara a plătit 700 de milioane de lei pentru subvenționarea termoficării. Din acești bani se puteau construi 10 poduri peste Bega ori 20 de campusuri școlare sau un spital municipal nou.

El acuză fostele administrațiile PNL pentru zece ani de management dezastruos și de datorii rostogolite, prin amânarea investițiilor și mărirea subvențiilor mascate.

„De la an la an, numărul de abonați a scăzut, cu ei scăzând și încasările societății. Colterm a ajuns de la încasări de 150 de milioane de lei de la consumatori, în 2012, la încasări de 78 de milioane anul trecut. De la an la an, pierderile tehnologice, din cauza lipsei de investiții în rețele, a crescut, vorbim de pierderi de peste 200 de milioane, bani ce s-au scurs literalmente în pământ. Soluția liberală a colegilor din vechea administrație? Mărirea subvențiilor mascate, amânarea investițiilor, îndatorarea orașului. Din 2015 și până azi au fost luate credite de peste 185 de milioane și s-au dat garanții municipale pe alte 70 de milioane, facturi restante la gaz”, a afirmat viceprimarul USR.

Dominic Fritz și Ruben Lațcău consideră că singura soluție pentru depășirea acestei crize este, pe de-o parte, împărțirea costului termoficării cu consumatorii și, pe de alta, elaborarea de către Guvern sau de Parlament a unor programe de sprijin la nivel național, deoarece costurile legate de termoficare au devenit atât de mari, încât nu mai pot fi suportate doar de subvențiile din bugetul local.

Alte stiri

Facturile la căldură nu trebuie să fie încărcate pe nedrept! Există interes pentru investiții private în căldura din Bucureşti
Parlamentarii USR Cristina Prună şi Claudiu Năsui au organizat o dezbatere la Parlament cu lideri...
Vezi mai mult
Cătălin Drulă și Vlad Voiculescu critică administrația Boc: Întârzieri, rezilieri de contracte și pierderi de fonduri europene
Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, și Vlad Voiculescu, președintele USR București, au ...
Vezi mai mult
Proiect de lege USR privind transparența utilizării bazelor sportive publice
Deputatul USR Brian Cristian a depus un proiect de modificare a Legii Educației fizice și sportul...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR pentru digitalizarea serviciilor consulare
Parlamentarii USR de Diaspora, senatorul Radu Mihail și deputatul Iulian Lorincz, au depus o iniț...
Vezi mai mult
Coaliția PSD-PNL-UDMR respinge inițiativele USR din domeniul educației pe care, apoi, le copiază în hotărâri de guvern
Coaliția PSD-PNL-UDMR a respins mai multe inițiative legislative depuse de USR și care ar fi cond...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR care elimină unele inechități din sistemul de pensii pentru cei care au lucrat în condiții grele de muncă
Mai mulți parlamentari USR au depus o inițiativă legislativă care repară unele inechități între p...
Vezi mai mult
Coaliția sărăciei nu dorește ca românii să știe ce alimente pun pe masă și nici ca sistemul de sănătate să primească mai mulți bani
Senatorii PNL, PSD și UDMR au votat împotriva a două inițiative legislative ale deputatului USR d...
Vezi mai mult
Locuinţe sociale şi de necesitate pentru victimele violenței domestice
Proiectul legislativ depus de deputatele USR Oana Țoiu şi Oana Cambera, care acordă victimelor vi...
Vezi mai mult