Criza prețului gazului la Timișoara: Colterm solicită triplarea prețului gigacaloriei. Primăria a cheltuit 700 de milioane de lei pe subvenție, în mai puțin de 6 ani

Dominic Fritz și Ruben Lațcău, primarul, respectiv viceprimarul USR al Timișoarei, trag un semnal de alarmă în privința situației critice în care se află orașul pe care îl administrează, în condițiile în care compania Colterm a propus triplarea tarifului de termoficare, ca urmare a creșterii masive a prețului la gaze naturale și a lipsei sprijinului guvernamental pentru municipii.

Dominic Fritz va solicita Consiliului Local să limiteze propunerea Colterm la o dublare a tarifului, pentru a reduce astfel impactul pe care această măsură îl va avea asupra timișorenilor. Creșterea prețului este însă necesară, fiind singura soluție responsabilă care poate fi adoptată în contextul dat.

„Solidaritatea timișorenilor, prin subvenționarea termoficării din bugetul local, este limitată nu doar de lege (subvenția fiind plafonată), ci și de realitatea matematică. Am ajuns la un punct în care, chiar dacă am da toți banii din bugetul local la Colterm pentru subvenție, tot nu ar ajunge să acopere prețul gazului”, a transmis Dominic Fritz.

El atrage atenția că în trecut, în condițiile unor prețuri de producție mult mai mici, diferența dintre tarife și costul real al termoficării a fost acoperită prin acumularea de datorii la furnizor, ca urmare a absenței fondurilor necesare în bugetul local. Fosta administrație a Timișoarei a lăsat în urma sa datorii de 70 de milioane de lei către E.On și 230 de milioane către alți furnizori și către stat.

Ruben Lațcău, viceprimarul USR al Timișoarei, atrage atenția că, din 2015 și până în prezent, în 5 ani și 10 luni, Primăria Timișoara a plătit 700 de milioane de lei pentru subvenționarea termoficării. Din acești bani se puteau construi 10 poduri peste Bega ori 20 de campusuri școlare sau un spital municipal nou.

El acuză fostele administrațiile PNL pentru zece ani de management dezastruos și de datorii rostogolite, prin amânarea investițiilor și mărirea subvențiilor mascate.

„De la an la an, numărul de abonați a scăzut, cu ei scăzând și încasările societății. Colterm a ajuns de la încasări de 150 de milioane de lei de la consumatori, în 2012, la încasări de 78 de milioane anul trecut. De la an la an, pierderile tehnologice, din cauza lipsei de investiții în rețele, a crescut, vorbim de pierderi de peste 200 de milioane, bani ce s-au scurs literalmente în pământ. Soluția liberală a colegilor din vechea administrație? Mărirea subvențiilor mascate, amânarea investițiilor, îndatorarea orașului. Din 2015 și până azi au fost luate credite de peste 185 de milioane și s-au dat garanții municipale pe alte 70 de milioane, facturi restante la gaz”, a afirmat viceprimarul USR.

Dominic Fritz și Ruben Lațcău consideră că singura soluție pentru depășirea acestei crize este, pe de-o parte, împărțirea costului termoficării cu consumatorii și, pe de alta, elaborarea de către Guvern sau de Parlament a unor programe de sprijin la nivel național, deoarece costurile legate de termoficare au devenit atât de mari, încât nu mai pot fi suportate doar de subvențiile din bugetul local.

Alte stiri

Dominic Fritz, scrisoare deschisă pentru premierul Nicolae Ciucă: Urgentați găsirea unor soluții la problema costurilor energiei termice
Dominic Fritz, primarul USR al Timișoarei, i-a trimis o scrisoare deschisă premierului Nicolae Ci...
Vezi mai mult
USR solicită miniștrilor Virgil Popescu și Lucian Bode să-și prezinte de urgență demisia
În contextul crizei energetice și al incapacității ministrului Energiei girat de PSD și PNL de a ...
Vezi mai mult
Deputat Radu Miruță: Cum abordăm criza energetică după martie 2022
În contextul crizei energetice și al lipsei de soluții din partea guvernării PSD-PNL, deputatul U...
Vezi mai mult
Spitalul Municipal Câmpulung are o nouă secție de Oncologie, la standarde europene
Primarul USR Elena Lasconi a recepționat ieri clădirea noii secții de Oncologie a Spitalului Muni...
Vezi mai mult
Primul „tun imobiliar” al ministrului Familiei: preluarea BTT cu întreg patrimoniul
Deputata USR Denisa Neagu atrage atenția asupra primului „tun imobiliar” dat de ministrul Familie...
Vezi mai mult
Cu șefi numiți politic, fără pregătire și experiență, ANRE împarte cu Ministerul Energiei răspunderea pentru criza facturilor
În timp ce criza de pe piața energetică se adâncește, iar românii văd în facturile uriașe pe care...
Vezi mai mult
Primarii USR se implică în atragerea de fonduri pentru școlile din localitățile pe care le administrează
Primarii USR din mai multe localități din țară s-au asigurat că școlile din comunitățile pe care ...
Vezi mai mult
USR Agigea anunță validarea semnăturilor necesare pentru organizarea referendumului de demitere a primarului PSD Maricel Cîrjaliu
Autoritatea Electorală Permanentă şi Direcţia de Evidență a Persoanelor au validat semnăturile ad...
Vezi mai mult
Oana Țoiu: „Lucian Bode cumpără brățări electronice doar pentru unu din patru agresori. Pentru trei din patru victime, cum le-o fi norocul”
În contextul în care Guvernul a demarat procedurile pentru achiziționarea de brățări electronice ...
Vezi mai mult
Radu Miruță: Drumul expres Tg. Jiu – Craiova nu este o prioritate pentru Guvernul PSD-PNL
Deputatul USR de Gorj Radu Miruță arată cum guvernarea PSD-PNL a eliminat drumul expres Tg. Jiu –...
Vezi mai mult
Primăria Timișoara lansează primul program de bugetare participativă din istoria orașului
Dominic Fritz, primarul USR al Timișoarei, anunță lansarea primului program de bugetare participa...
Vezi mai mult
Primăria Timișoara spune stop risipei, prin centralizarea tuturor achizițiilor publice
La Timișoara, oraș administrat de primarul USR Dominic Fritz, se înființează prima Unitate Centra...
Vezi mai mult
Parlamentarii USR Oana Cambera si Dragoș Popescu, inițiativă legislativă de instituire a Cazierului de mediu
Parlamentarii USR Oana Cambera și Dragoș Popescu au depus o inițiativă legislativă privind instit...
Vezi mai mult