Cristina Prună: Ministrul Virgil Popescu a pregătit lamentabil procesul de liberalizare a pieței de gaze și energie electrică

În contextul majorării prețurilor la energie, ministrul Virgil Popescu a participat luni, în plenul Camerei Deputaților, la o dezbatere pe această temă, prilej pentru ca parlamentarii USR PLUS să încerce să afle de la ministrul Energiei cauzele pentru care România a ajuns în această situație, dar și soluțiile propuse.

Cristina Prună, vicepreședinte al Comisiei pentru industrii și servicii și vicepreședinte al Camerei Deputaților, l-a întrebat pe ministrul Virgil Popescu despre modul în care a pregătit liberalizarea pieței de gaze și energie electrică, despre modernizarea sistemului energetic, dar și despre declarațiile de susținere a Nord Stream 2.

Discursul integral al deputatei USR PLUS Cristina Prună:

 

„Stimate domnule ministru,

 

Suntem într-un moment dificil pentru România și pentru consumatorii români. Creșterea prețurilor la energie împovărează dramatic facturile românilor și lovește puternic în antreprenorii și în industria românească.

De ce se întâmplă lucrul acesta?

Cert, ne aflăm într-un context european de creștere a prețurilor la energie și din cauza scumpirii prețurilor certificatelor de carbon, adică al poluării. Și să nu spuneți că e vreo surpriză pentru trendul e cunoscut de ceva vreme.

Dar, haideți să vedem ce am fi putut face noi, aici în România ca să preîntâmpinăm lucrurile acestea.

În primul rând, liberalizarea pieței de gaze și energie electrică era o măsură necesară, menită să asigure transparență în relația cu consumatorii și să contribuie la stimularea investițiilor.

Însă, ați pregătit lamentabil acest proces de liberalizare. Anul trecut prețul gazului natural era foarte jos și oamenii nu au simțit vreo diferență la factură. Însă, dvs. ați generat false așteptări oamenilor atunci când ați legat contextul economic deosebit de ideea ca prețurile se vor reduce doar prin simpla trecere de la piața reglementată la cea liberalizată.

Dar, erați în campanie electorală. Și nu ați spus că prețurile mici la gaze erau un efect al pandemiei pentru că trebuia să aveți cu ce defila.

Am susținut atunci să adoptăm legea consumatorului vulnerabil la 1 iulie 2020. Ați decis să nu luați în seamă, ba mai mult ați decis iresponsabil să spuneți Parlamentului că ea trebuie aplicată de la 1 septembrie 2022.

În al doilea rând, ați avut o șansă extraordinară în ultimii aproape 2 ani să începeți modernizarea sectorului energetic. Din păcate, deși au existat așteptări mari de la dvs., lucrurile nu au început să se schimbe consistent.

Ați fi putut să începeți o modernizare profundă a sistemului energetic astfel încât să avem deja proiecte începute sau chiar finalizate de producere a energiei electrice, cum ar fi centrala pe gaze de la Iernut. Și vă rog să răspundeți, domnule ministru, câți mW au început să se construiască în ultimii 2 ani de zile și câți au fost scoși din uz?

Și ați mai luat o măsură a cărei costuri o vedem zilele acestea. Fără studiu de impact, fără a evalua scenariile posibile, exact așa cum ne spun și regulamentele europene, ați eliminat obligația pentru furnizori de a constitui stocuri de gaze naturale.

Iar, acum, ați ajuns să ne spuneți că Nord Stream 2 este o soluție pentru a ieși din acest impas al prețurilor ridicate la gaze. Și că Europa nu mai avea de suferit de pe urma unui eventual deficit de gaze naturale, odată ce Nord Stream 2 va fi operațional.

Serios? Vă întreb și eu, cum a ajuns un reprezentant al guvernului României, al doilea producător de gaze naturale din UE, să își lege speranțele de un proiect rusesc pe care România nu l-a susținut?!

Un proiect care divizează UE și față de care România s-a luptat când a deținut președinția Consiliului UE ca acesta să respecte normele europene!

Și vă mai întreb ceva. Ce eforturi depunem noi ca țară în regiune? Știți că ambasadorul SUA de la Sofia vorbește de problemele pe care le creează Rusia, dar că cel de la Atena ne spune că sunt forțe la Sofia care nu vor finalizarea interconectorului Grecia - Bulgaria, ceea ce ar duce la diversificarea surselor de aprovizionare pt România să nu mai stăm la mâna rușilor? Iar dumneavoastră le spuneți românilor că vă legați speranțele de Nord Stream 2?! România, al doilea producător al UE, cu rezerve de gaze neexploatate în Marea Neagră, a ajuns sa se roage pentru finalizarea Nord Stream 2?!

De Fondul de modernizare nici nu vă mai întreb - peste 10 mld euro fonduri europene care ar putea să modernizeze sectorul - ratăm și a doua sesiune de finanțare de la finalul anului, așa e? Cehia, Polonia, Ungaria au primit deja finanțări. Poate măcar proiectele individuale pe care le-ați trimis să aibă sorți de izbândă pentru că pe schemele de sprijin ați ratat toate obiectivele, cu încăpățânare.

Nu în ultimul rând, ne spuneți că ANRE se află sub control parlamentar. Așa este, însă când a fost vorba ca anul trecut să numim profesioniști la conducerea acestei instituții, v-ați înțeles pe sub masă cu PSD să numiți un vicepreședinte membru de partid fără experiență serioasă: domnul Mircea Man, care împreună cu domnul Chiriță face „treabă bună” acolo pe salarii de 12.000 de euro. I-ați auzit să spună sau să facă ceva serios? Pe bune, eu una nu. Iar atunci când USR a propus anul trecut un profesionist din piață - pe Dumitru Chisăliță -, în complicitate cu colegii dvs. pesediști nici nu ați dorit să îl audiem în comisii.

Poate domnul ministru Popescu reușește să îl convingă pe domnul parlamentar Popescu să obțină un consens pentru a numi profesioniști la conducerea ANRE. Am astăzi un proiect de lege prin care conducerea ANRE va veni și va răspunde cu adevărat în fața Parlamentului. În momentul de față, așa cum știți foarte bine, conducerea ANRE nu poate fi demisă. Ceea ce este halucinant! Așa că, dacă vreți cu adevărat să reformăm instituțiile statului, vă invit să semnați și să adoptăm legea în procedură de urgență. Haideți să numim acolo profesioniști, care să acționeze în interesul consumatorilor și al pieței.”

Alte stiri

Senatul aprobă în unanimitate inițiativa USR care deschide copiilor curțile școlilor pentru sport în afara orelor de program
Senatul a adoptat cu unanimitate de voturi inițiativa legislativă a deputaților USR Tudor Pop și ...
Vezi mai mult
Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă prin care Poliția de Frontieră să poată verifica în timp real cazierul judiciar în ROCRIS
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă prin care ​Poliția de Frontieră Ro...
Vezi mai mult
Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru asigurarea accesului la propriul cazier juridic
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care vizează asigurarea accesului ...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru accesul neîngrădit al șoferilor la propriul cazier rutier
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus azi o inițiativă legislativă care să permită accesul poseso...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru reducerea birocrației pentru arhivari
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care simplifică procedurile de aut...
Vezi mai mult
Facturile la căldură nu trebuie să fie încărcate pe nedrept! Există interes pentru investiții private în căldura din Bucureşti
Parlamentarii USR Cristina Prună şi Claudiu Năsui au organizat o dezbatere la Parlament cu lideri...
Vezi mai mult
Cătălin Drulă și Vlad Voiculescu critică administrația Boc: Întârzieri, rezilieri de contracte și pierderi de fonduri europene
Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, și Vlad Voiculescu, președintele USR București, au ...
Vezi mai mult
Proiect de lege USR privind transparența utilizării bazelor sportive publice
Deputatul USR Brian Cristian a depus un proiect de modificare a Legii Educației fizice și sportul...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR pentru digitalizarea serviciilor consulare
Parlamentarii USR de Diaspora, senatorul Radu Mihail și deputatul Iulian Lorincz, au depus o iniț...
Vezi mai mult
Coaliția PSD-PNL-UDMR respinge inițiativele USR din domeniul educației pe care, apoi, le copiază în hotărâri de guvern
Coaliția PSD-PNL-UDMR a respins mai multe inițiative legislative depuse de USR și care ar fi cond...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR care elimină unele inechități din sistemul de pensii pentru cei care au lucrat în condiții grele de muncă
Mai mulți parlamentari USR au depus o inițiativă legislativă care repară unele inechități între p...
Vezi mai mult