Cristian Paul Ichim: „Nu mai putem accepta clientelismul și servilismul politic în educație”

Deputatul USR PLUS de Bacău Cristian Paul Ichim a subliniat, în plenul Parlamentului, necesitatea reformării cu adevărat a învățământului românesc, începând cu depolitizarea funcțiilor de conducere din Educație.

Textul integral al declarației susținute în plenul Camerei Deputaților:

 

„Depolitizarea Educației un pas esențial pentru reforma din învățământul românesc

 

Nu există nicio îndoială că pandemia de COVID-19 a adâncit criza din sistemul public de educație. Anul 2020 a schimbat profund felul în care se învață, se predă, se asimilează și se comunică în școală. Mult dorita digitalizare a Educației s-a instalat brusc, fără experiențe pilot sau analize de impact și fără o logistică adecvată în spate.

În ultimii 30 de ani, Educația în România s-a bazat pe un sistem de stat în care părinții nu au niciun cuvânt de spus, iar copiii sunt victime ale experimentelor nefericite ale guvernelor. Alianța USR PLUS își propune să reformeze cu adevărat învățământul românesc, vine cu o viziune pe termen lung, schimbăm abordarea educației centrate pe stat, ne axăm pe educația centrată pe elev. Știm cu toții problemele din Educație, inerția sistemului centrat pe profesori/evaluări, nu pe elev, ignorarea părinților, politizarea dusă la paroxism.

Planificarea orelor de curs prin intermediul platformelor online, elaborarea și mai ales implementarea procedurilor de monitorizare a cazurilor de COVID-19 în unitățile de învățământ, gestionarea crizelor de personal specializat, cauzată de decizia unor cadre didactice de a se pensiona chiar și anticipat de teama infectării cu COVID-19, implementarea tuturor măsurilor de siguranță sanitară, iată doar o mică parte dintre responsabilitățile managerilor din instituțiile de învățământ.

Am spus manageri pentru că de asta are nevoie sistemul de învățământ, de un management educațional coerent. Nu mai putem accepta clientelismul și servilismul politic în educație când avem date clare că suntem în criză. Depolitizare funcțiilor de conducere din Educație reprezintă o măsură prioritară pentru USR PLUS și începem să facem pași concreți în această direcție. Managerul unei școli trebuie să devină o persoană echipată cu un set complex de competențe în managementul organizațional, managementul resurselor umane, managementul timpului, al resurselor financiare și logistice, comunicare organizațională și gestionarea conflictelor.

Depolitizarea funcțiilor de conducere, de îndrumare și de control din cadrul unităților de învățământ și inspectoratelor va genera o serie de beneficii în ceea ce privește transparența decizională (promovăm meritocrația și integritatea), descentralizarea (promovăm libertatea școlii de a decide), dar și creșterea gradului de profesionalizare a managementului didactic (creșterea responsabilității decizionale, grad sporit de profesionalizare).

Fără politică în școală!”

Alte stiri

Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru asigurarea accesului la propriul cazier juridic
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care vizează asigurarea accesului ...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru accesul neîngrădit al șoferilor la propriul cazier rutier
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus azi o inițiativă legislativă care să permită accesul poseso...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru reducerea birocrației pentru arhivari
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care simplifică procedurile de aut...
Vezi mai mult
Facturile la căldură nu trebuie să fie încărcate pe nedrept! Există interes pentru investiții private în căldura din Bucureşti
Parlamentarii USR Cristina Prună şi Claudiu Năsui au organizat o dezbatere la Parlament cu lideri...
Vezi mai mult
Cătălin Drulă și Vlad Voiculescu critică administrația Boc: Întârzieri, rezilieri de contracte și pierderi de fonduri europene
Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, și Vlad Voiculescu, președintele USR București, au ...
Vezi mai mult
Proiect de lege USR privind transparența utilizării bazelor sportive publice
Deputatul USR Brian Cristian a depus un proiect de modificare a Legii Educației fizice și sportul...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR pentru digitalizarea serviciilor consulare
Parlamentarii USR de Diaspora, senatorul Radu Mihail și deputatul Iulian Lorincz, au depus o iniț...
Vezi mai mult
Coaliția PSD-PNL-UDMR respinge inițiativele USR din domeniul educației pe care, apoi, le copiază în hotărâri de guvern
Coaliția PSD-PNL-UDMR a respins mai multe inițiative legislative depuse de USR și care ar fi cond...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR care elimină unele inechități din sistemul de pensii pentru cei care au lucrat în condiții grele de muncă
Mai mulți parlamentari USR au depus o inițiativă legislativă care repară unele inechități între p...
Vezi mai mult
Coaliția sărăciei nu dorește ca românii să știe ce alimente pun pe masă și nici ca sistemul de sănătate să primească mai mulți bani
Senatorii PNL, PSD și UDMR au votat împotriva a două inițiative legislative ale deputatului USR d...
Vezi mai mult