Cristian Paul Ichim: Trebuie să găsim și pentru România cele mai eficiente soluții pentru dezvoltarea infrastructuri

Deputatul USR PLUS de Bacău a arătat, în plenul Parlamentului, de ce este vitală dezvoltarea infrastructurii de transport pentru România și cum bugetul pe 2021 asigură continuarea lucrărilor la marile drumuri naționale și, mai ales, pentru modernizarea infrastructurii feroviare.

Textul integral al declarației susținute în plenul Camerei Deputaților:

 

„Domnule președinte de ședință,

Stimați colegi,

Dragi români,

 

Declarația mea politică se numește Infrastructura, un drum spre viitor!

 

Măsura dezvoltării unei țări este dată și de calitatea infrastructurii. Fie că vorbim despre cea rutieră sau despre cea feroviară, în România, în privința infrastructurii, suntem într-o eternă stare de nemulțumire și frustrare.

 

În tot acest timp, calitatea vieții noastre este influențată în mod direct. Luarea unor decizii depinde uneori de calitatea sau existența unui drum care ar trebui să lege casa noastră de locul de muncă, de școala copiilor noștri și accesul spre destinațiile preferate pentru vacanță.

 

În privința dezvoltării societății, lipsa unei infrastructuri adecvate și coerente face ca multe oportunități pentru investiții să ne ocolească orașul în care trăim. Eu vin din Bacău și știu cât de importantă este centura unui oraș aglomerat. La noi în județ, ca în multe alte locuri din țară, micii întreprinzători de cele mai multe ori evaluează infrastructura ca fiind un factor de risc pentru dezvoltarea propriei afaceri.

 

Sunt țări în Uniunea Europeană care au făcut din infrastructură o prioritate națională și au direcționat în consecință cele mai mari sume din fonduri către dezvoltarea sau modernizarea drumurilor, căilor ferate și a metroului. Primul exemplu la care mă gândesc ca model de cea mai bună practică este Spania. În ultimii ani, Spania a beneficiat din plin de fondurile europene, fiind în prezent prima țară din Uniunea Europeană la numărul de kilometri de autostradă construiți din fonduri europene. În 1986 au intrat în UE cu numai 400 de km de autostradă și au reușit să construiască, din fonduri europene, încă 14.000 de km de autostradă. Cel mai mare beneficiu se simte de fapt, în calitatea vieții și în speranța de viață. Firește că toate măsurile din infrastructură au fost dublate de investițiile în serviciile sociale, de sănătate și de educație. Dar, au pornit de la grija responsabilă față de infrastructură.

 

În România, ne împotmolim constant în studii de fezabilitate care nu sunt elaborate profesionist, în caiete de sarcini făcute cu dedicație și în multe contestații.

 

Este timpul și pentru noi să ieșim din aceste mentalități și să ne preocupăm în mod real de infrastructură. În bugetul pentru acest an există sume considerabile alocate pentru continuarea lucrărilor la marile drumuri naționale și mai ales pentru modernizarea infrastructurii feroviare.

 

Din poziția mea de vicepreședinte al Comisie de transporturi îmi exprim toată disponibilitatea pentru a colabora și a găsi și pentru România soluțiile cele mai eficiente pentru dezvoltarea infrastructuri. Bune practici deja există. Nu este nevoie ca noi să inventăm acum roata, trebuie doar ca împreună să o punem în mișcare.

 

Vă mulțumesc.”

Alte stiri

Senatul aprobă în unanimitate inițiativa USR care deschide copiilor curțile școlilor pentru sport în afara orelor de program
Senatul a adoptat cu unanimitate de voturi inițiativa legislativă a deputaților USR Tudor Pop și ...
Vezi mai mult
Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă prin care Poliția de Frontieră să poată verifica în timp real cazierul judiciar în ROCRIS
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă prin care ​Poliția de Frontieră Ro...
Vezi mai mult
Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru asigurarea accesului la propriul cazier juridic
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care vizează asigurarea accesului ...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru accesul neîngrădit al șoferilor la propriul cazier rutier
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus azi o inițiativă legislativă care să permită accesul poseso...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru reducerea birocrației pentru arhivari
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care simplifică procedurile de aut...
Vezi mai mult
Facturile la căldură nu trebuie să fie încărcate pe nedrept! Există interes pentru investiții private în căldura din Bucureşti
Parlamentarii USR Cristina Prună şi Claudiu Năsui au organizat o dezbatere la Parlament cu lideri...
Vezi mai mult
Cătălin Drulă și Vlad Voiculescu critică administrația Boc: Întârzieri, rezilieri de contracte și pierderi de fonduri europene
Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, și Vlad Voiculescu, președintele USR București, au ...
Vezi mai mult
Proiect de lege USR privind transparența utilizării bazelor sportive publice
Deputatul USR Brian Cristian a depus un proiect de modificare a Legii Educației fizice și sportul...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR pentru digitalizarea serviciilor consulare
Parlamentarii USR de Diaspora, senatorul Radu Mihail și deputatul Iulian Lorincz, au depus o iniț...
Vezi mai mult
Coaliția PSD-PNL-UDMR respinge inițiativele USR din domeniul educației pe care, apoi, le copiază în hotărâri de guvern
Coaliția PSD-PNL-UDMR a respins mai multe inițiative legislative depuse de USR și care ar fi cond...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR care elimină unele inechități din sistemul de pensii pentru cei care au lucrat în condiții grele de muncă
Mai mulți parlamentari USR au depus o inițiativă legislativă care repară unele inechități între p...
Vezi mai mult