Cristian Ghinea, ministru desemnat al Investițiilor și Proiectelor Europene: Am reușit să scoatem la capăt un proiect de țară apreciat cu calificativ maxim de Comisia Europeană

“La audierile de anul trecut, am folosit o metaforă care încă este valabilă: suntem într-un moment astral al fondurilor europene în care sunt trei direcții din care curg bani și dacă facem ceea ce trebuie, se va ajunge la un adevărat fluviu al dezvoltării României cu fonduri europene”, a declarat Cristin Ghinea, ministru desemnat al Investițiilor și Proiectelor Europene, marți, în debutul audierii sale în comisiile de specialitate din Parlament.

Cele trei direcții la care Cristian Ghinea face referire sunt:

 1. închiderea bugetului actual european 2014-2020, din care România poate să tragă bani până în 2023;
 2. deschiderea programelor operaționale viitoare pentru bugetul de coeziune 2020 -2027;
 3. PNRR.

Cristian Ghinea a prezentat ce își propune să facă pentru fiecare dintre aceste fluxuri de fonduri:

“Pe închiderea actualului buget, la 1 septembrie, sumele rambursate de Comisia Europeană României, în 2021, au fost de 1miliard 32 de milioane pentru autoritățile de management, gestionate de ministerul pe care l-am condus. La asta se adaugă 300 de milioane pentru cele două programe operaționale. Deci un total de 1,3 miliarde de euro bani efectivi intrați în țară în acest an.

La asta se adaugă 438 de milioane plăți făcute către beneficiari. Suntem la o rată de absorbție de 46,5%, ceea ce ce e o creștere de 8 puncte procentuale față de momentul în care mi-am preluat mandatul. Suntem la o rată de contractare de aproape peste 50% față de fondurile pe care le avem la dispoziție. Dacă muncim cum trebuie, anul viitor pot să intre în țară 3,6 miliarde de euro doar din autoritățile de management pe care le gestionează ministerul.

Al doilea râu este deschiderea: trebuie să pregătim demararea programelor operaționale viitoare, ceea ce am făcut în acest an și am pus în programul de guvernare, pentru prima oară în spațiul public, momentul în care vom trimite programele operaționale către Comisie în a doua formă și sper eu definitivă, respectiv 15 decembrie acest an pentru Programul Operaționale Incluziune și Demnitate Socială, pentru Programul Operațional Educație și Ocupare, pentru Programele Operaționale Regionale, Programul Operațional Asistență Tehnică și Programul Operațional Transport – acestea sunt cele mai avansate.

Al treilea râu este PNRR. Am vorbit și s-a vorbit atât de mult în spațiul public despre acest program, încât v-aș da niște cifre, altele decât cele despre care se vorbește de obicei. Se vorbește foarte mult despre autostrăzi, despre căi ferate, însă acest PNRR rezolvă și alte probleme istorice ale României și v-aș cita niște chestiuni despre care se vorbește mai puțin în spațiul public:

 • 88.400 de gospodarii vor fi conectate la rețele de apă și canalizare prin Programul Național “Prima Conectare la Apă”. E o gaură de finanțare pe care o rezolvăm prin PNRR pentru că aceste localități nu erau eligibile prin fondurile europene clasice. Pentru prima oară, aceste gospodării, 88.400 vor avea acces la canalizare și apă;
 • Când vine vorba de renovarea energetică, vorbim de 4,3 milioane de m2 de apartamente private si 2,3 milioane de m2 de clădiri publice renovate;
 • 8,5 milioane de cetățeni vor avea cărți de identitate finanțate prin PNRR în următorii ani;
 • 5.400 de IMM-uri vor primi granturi pentru digitalizare;
 • 280 de firme românești vor primi asistență pentru a se lista la bursa din București;
 • 4.142 de locuinte pentru tineri și 1.104 locuințe pentru specialiști, pentru medici, pentru profesori pentru a merge în sate și în orașele mici, toate aceste cifre pe care le-am spus în ultima propoziție fac parte din Fonduri pentru UAT, care știți foarte bine că ne-am bătut, suntem singura țară care avem în Programul Național de Reziliență un asemenea instrument cu bani care merg direct la autoritățile locale;
 • 1.091 de km de piste urbante și 3.000 de km de piste velo naționale turistice vor fi, din nou, finanțate prin PNRR.
 • 110 creșe înființate și operaționalizate;
 • 57 de licee și școli agricole dotate cu ceea ce e necesar". 

 

Cristian Ghinea a reamintit faptul că PNRR este un instrument de finanțare a reformelor și că Parlamentul are de votat un pachet de legi importante, care reprezintă “niște jaloane mininale pe care noi ca țară trebuie să le îndeplinim”.

“Vă propun să avem un pact național pentru legislația din PNRR, care să permită o dezbatere rapidă în Parlamentul României”, a declarat Cristian Ghinea.

Întrebat care sunt garanțiile pe care le oferă românilor că PNRR va reuși să atingă țintele propuse de UE, Cristian Ghinea a răspuns:

“Am reușit să scoatem la capăt un proiect de țară apreciat cu calificativ maxim de Comisia Europeană. Sunt 0 șanse ca România să nu primească prefinanțarea. E procesul normal de aprobare, PNRR-ul României a fost aprobat în Comisia Europeană la 27 septembrie, sunt trei structuri de decizie în Consiliu prin care trebuie să treacă (…) În 28 octombrie, având și aprobarea ECOFIN, România poată să facă prima cerere de plată pentru întreaga cofinanțare”.

În timpul fostului său mandat în fruntea Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, încheiat în septembrie 2021, Cristian Ghinea a finalizat Planul Național de Redresare și Reziliență, cel mai mare program de dezvoltare de care a beneficiat România în ultimii 30 de ani. 

Audierea integrală a ministrului desemnat al Investițiilor și Proiectelor Europene, aici: https://www.youtube.com/watch?v=9Qw-D2G6a_Y

Pe larg, toate măsurile din programul de guvernare, aici: https://bit.ly/3jaaUmk

(Foto: Inquam Photos/George Călin). 

Alte stiri

Dezbatere organizată de USR pe tema degrevării instanțelor de judecată
La inițiativa deputaților USR Oana Murariu și Mihai Badea, Camera Deputaților a organizat, marți,...
Vezi mai mult
Victorie USR pentru debirocratizare. Declarația anuală de beneficiar real, eliminată din nou
USR face un nou pas în lupta pentru eliminarea birocrației infernale și inutile care îi împovărea...
Vezi mai mult
Primarii USR lansează programe de bugetare participativă prin care cetățenii pot decide ce proiecte vor fi implementate
Primarii USR au lansat programe de bugetare participativă prin care cetățenii localităților pe ca...
Vezi mai mult
Deputat USR Pollyanna Hangan: Din banii pentru pensiile speciale ale primarilor ar avea o masă caldă la școală aproape 850.000 de elevi
Deputații USR au votat astăzi pentru continuarea Programului-pilot „Masă caldă în școli”, argumen...
Vezi mai mult
Coaliția PSD-PNL-UDMR încurajează sinecurile și refuză numirea unor profesioniști la conducerea instituțiilor publice
Pentru că, de 30 de ani încoace, s-au obișnuit să controleze funcționarea tuturor instituțiilor p...
Vezi mai mult
Brașovul devine primul municipiu din România care folosește 100% energie verde
Brașovul, administrat de primarul USR Allen Coliban, a devenit primul oraș din România care folos...
Vezi mai mult
Proiect USR pentru profesionalizarea conducerii regiilor autonome și companiilor naționale
Deputata USR Cristina Rizea a depus o inițiativă legislativă care limitează interimatele la condu...
Vezi mai mult
Lege USR: Studenții vor avea acces gratuit la toate bibliotecile universitare
Senatul a aprobat cu unanimitate de voturi inițiativa legislativă semnată de mai mulți parlamenta...
Vezi mai mult
Claudiu Năsui: “În loc să reducă numărul de bugetari, PNL îi sporește și îi consolidează prin concursuri aranjate”
La Ministerul Economiei continuă marea împărțeală.   În loc să reducă numărul de bugetari, PNL nu...
Vezi mai mult
Radu Mihail: ”Oamenii sistemului vor să schimbe iar Constituția, astfel încât președintele să nu mai fie ales de români, ci de ei!”
Senatorul USR Radu Mihail, liderul grupului USR din Senat, avertizerază că sub masca revizuirii C...
Vezi mai mult
România, campioană în UE la evaziunea fiscală. USR cere adoptarea de urgență a proiectului privind înăsprirea pedepselor pentru evazioniști
România este campioană în Uniunea Europeană în ceea ce privește evaziunea fiscală, înregistrând c...
Vezi mai mult
Grup de lucru în USR pentru sprijinirea persoanelor cu dizabilități
În USR sunt numeroși membri cu diferite dizabilități. Unii au candidat la alegerile locale și par...
Vezi mai mult