Cristian Ghinea demontează trei fake news-uri legate de PNRR, inclusiv unul referitor la majorarea pensiilor

Fostul ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene Cristian Ghinea demontează trei fake news-uri vehiculate în ultima perioadă în contextul negocierilor dintre PNL, PSD și UDMR pentru formarea noului guvern.

Primul fake news se referă la existența unei anexe secrete la PNRR. „Totul e public, documentul legal este la Comisie (tabel de jaloane si ținte pe 700 de pagini) și la MIPE (același tabel spart pe 15 componente plus narativele la fiecare). Plus anexele publicate anterior - toate. E în limba română totul. PSD, nu mai inventați anexe secrete, totul e acolo, puneți mâna și citiți”, declară Cristian Ghinea.

Al doilea fake news se referă la consultanța pe care o tot invocă PSD ca motiv de modificare a PNRR. „Consultanță nu e, e asistență tehnică acolo unde au cerut ministerele că nu se pricep și Comisia a acceptat. De pildă, Ministerul Energiei a cerut pentru strategia pentru hidrogen și pentru legislația ulterioară. Dacă Marcel Ciolacu zice că nu e nevoie și că face Ministerul Energiei singur, ok, sa facă și banii ăia se vor reloca la jumătatea implementării. Eu am scos multe cereri de asistență tehnică, au rămas doar cele argumentate și unde chiar nu există expertiză în ministere. Poate are PSD experți în hidrogen și facem economie”, precizează fostul ministru.

Cât privește intenția de limitare a consultanței la 3% vehiculată de PSD, Cristian Ghinea arată că, pe forma aprobată, toate liniile de asistență tehnică nu se apropie nici măcar de 1%.

Al treilea fake news privește pensiile. „Evident că se pot mări pensiile și cu PNRR. Se face un algoritm statistic la nivel de lege. Crește punctul de pensie. Ce punem în formulă e decizia noastră: inflație, creștere economică, alți indicatori, ponderea dintre ei. Românii trebuie sa știe pe această formulă cât crește punctul de pensie. La dată fixă și pe baza statistică. Avem o marjă maximă de 9,4% din PIB. E loc de creștere. Nu e loc de creștere din burtă. Aici e problema și de asta se zvârcolesc la negocieri. A zis Marcel Ciolacu acum o săptămână că trebuie să crească cu 30%. Apoi, s-au mai calmat, vor 11%. PNL le explică că nu e loc de atât. Și are dreptate. Dar și PNL vine cu procent din burtă, mai mic. Domnilor, nu știu cum să vă explic asta delicat, așa că o zic direct: bateți câmpii! Nu e de dreapta sau de stânga în funcție de procent. Nu e de dreapta sau de stânga să puteți decide din burtă sau nu. E despre responsabilitate versus minciună populistă. Pensiile românilor nu mai trebuie să depindă de negocierile dintre voi. Ce faceți voi acum este exact mecanismul care ne-a adus aici: creșteri incerte, când și când, scoase din burtă, pe calcule politice. Și este fix ce nu mai trebuie să se întâmple, după PNRR. Pensiile trebuie să crească predictibil, pe formulă statistică. În lege: crește punctul de pensie pe formula X. La dată fixă, anual sau bianual. Românii să știe cum le este punctul de pensie. Deci, negociați formula statistică, vedeți ce loc aveți în buget și măriți punctul de pensie. Da, trebuie să faceți niște alegeri. Așa e la putere, resursele sunt finite”, declară Cristian Ghinea.

Fostul ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene reamintește și faptul că România a reușit să negocieze PNRR astfel încât să nu presupună creșterea vârstei de pensionare. „Guvernul spaniol nu a reușit să evite creșterea vârstei obligatorii de pensionare în PNRR. Eu am reușit. Nu este în PNRR. Dacă se duce Marcel Ciolacu la Bruxelles și redeschide capitolul pensii din PNRR, poate se întoarce cu surprize”, mai afirmă Cristian Ghinea.

Alte stiri

Dominic Fritz, scrisoare deschisă pentru premierul Nicolae Ciucă: Urgentați găsirea unor soluții la problema costurilor energiei termice
Dominic Fritz, primarul USR al Timișoarei, i-a trimis o scrisoare deschisă premierului Nicolae Ci...
Vezi mai mult
USR solicită miniștrilor Virgil Popescu și Lucian Bode să-și prezinte de urgență demisia
În contextul crizei energetice și al incapacității ministrului Energiei girat de PSD și PNL de a ...
Vezi mai mult
Deputat Radu Miruță: Cum abordăm criza energetică după martie 2022
În contextul crizei energetice și al lipsei de soluții din partea guvernării PSD-PNL, deputatul U...
Vezi mai mult
Spitalul Municipal Câmpulung are o nouă secție de Oncologie, la standarde europene
Primarul USR Elena Lasconi a recepționat ieri clădirea noii secții de Oncologie a Spitalului Muni...
Vezi mai mult
Primul „tun imobiliar” al ministrului Familiei: preluarea BTT cu întreg patrimoniul
Deputata USR Denisa Neagu atrage atenția asupra primului „tun imobiliar” dat de ministrul Familie...
Vezi mai mult
Cu șefi numiți politic, fără pregătire și experiență, ANRE împarte cu Ministerul Energiei răspunderea pentru criza facturilor
În timp ce criza de pe piața energetică se adâncește, iar românii văd în facturile uriașe pe care...
Vezi mai mult
Primarii USR se implică în atragerea de fonduri pentru școlile din localitățile pe care le administrează
Primarii USR din mai multe localități din țară s-au asigurat că școlile din comunitățile pe care ...
Vezi mai mult
USR Agigea anunță validarea semnăturilor necesare pentru organizarea referendumului de demitere a primarului PSD Maricel Cîrjaliu
Autoritatea Electorală Permanentă şi Direcţia de Evidență a Persoanelor au validat semnăturile ad...
Vezi mai mult
Oana Țoiu: „Lucian Bode cumpără brățări electronice doar pentru unu din patru agresori. Pentru trei din patru victime, cum le-o fi norocul”
În contextul în care Guvernul a demarat procedurile pentru achiziționarea de brățări electronice ...
Vezi mai mult
Radu Miruță: Drumul expres Tg. Jiu – Craiova nu este o prioritate pentru Guvernul PSD-PNL
Deputatul USR de Gorj Radu Miruță arată cum guvernarea PSD-PNL a eliminat drumul expres Tg. Jiu –...
Vezi mai mult
Primăria Timișoara lansează primul program de bugetare participativă din istoria orașului
Dominic Fritz, primarul USR al Timișoarei, anunță lansarea primului program de bugetare participa...
Vezi mai mult
Primăria Timișoara spune stop risipei, prin centralizarea tuturor achizițiilor publice
La Timișoara, oraș administrat de primarul USR Dominic Fritz, se înființează prima Unitate Centra...
Vezi mai mult
Parlamentarii USR Oana Cambera si Dragoș Popescu, inițiativă legislativă de instituire a Cazierului de mediu
Parlamentarii USR Oana Cambera și Dragoș Popescu au depus o inițiativă legislativă privind instit...
Vezi mai mult