Cristian Bordei și Radu Molnar, pachet de inițative legislative pentru încurajarea antreprenoriatului social

Senatorul Cristian Bordei și deputatul Radu Molnar au depus un pachet de patru inițiative legislative care încurajează dezvoltarea întreprinderilor sociale și a întreprinderilor sociale de inserție.

Cristian Bordei: ”Am inițiat aceste proiecte de lege pentru că mi se pare extrem de importantă crearea unui cadru legislativ cât mai favorabil dezvoltării antreprenoriatului social și economiei sociale. Domeniul economiei sociale se află încă într-o fază incipientă în România și de aceea orice prevederi legislative care ajută la susținerea acestuia sunt foarte utile și asta am încercat să fac prin cele patru inițiative legislative. Întreprinderile sociale și întreprinderile sociale de inserție sunt instrumente foarte importante folosite în țările dezvoltate pentru a oferi un loc de muncă persoanelor din categoriile vulnerabile pentru care, altfel,  integrarea socială ar fi extrem de dificilă.”

Propunerile modifică Legea 219/2015 privind economia socială, Legea 78/2014 privind reglementarea activității de voluntariat, OUG 57/2019 privind Codul administrativ și Legea 227/2015 privind Codul fiscal și presupun:

  • Extinderea listei entităților care stabilesc dacă o persoană aparține unui grup vulnerabil în condițiile în care azi, doar instituțiile statului fac aceasta evaluare.
  • Extinderea conceptului de grup vulnerabill în condițiile în care ”sărăcia” singură nu este singurul criteriu care face o persoană să fie vulnerabilă
  • Includerea întreprinderilor sociale între persoane juridice care pot beneficia de voluntariat, alături de celelalte persoane juridice de drept public sau de drept privat fără scop lucrativ.
  • Includerea întreprinderilor sociale de inserție între organizațiile care pot beneficia de donarea celor 3,5% din impozit, alături de celelalte entități nonprofit care se înființează și funcționează în condițiile legii.
  • Includerea dreptului consiliilor locale și județene de a participa cu capital sau cu bunuri la înființarea, funcționarea și dezvoltarea întreprinderilor sociale de inserție.

”Conform statisticilor 23,8% dintre români trăiesc cu mai puțin de 900 lei/lună. Iar contextul pandemiei și al crizei economice nu fac decât să amplifice dificultățile cu care se confruntă categoriile vulnerabile. Aceștia sunt oamenii care au nevoie cel mai mult de sprijin. Reintegrarea acestora nu este doar o șansă la creșterea veniturilor, ci un beneficiu pentru întreaga comunitatea care este privată azi de aportul lor real. Vorbim de reorientarea profesională, reașezarea pe baze sănătoase în comunitate și perspective de creștere pentru viitor. Iar măsurile noastre vin către entitățile private care activează în zona economiei sociale și le oferă mecanismele coerente si pârghii pentru a-si desfasura mai bine activitatea” declară și deputatul USR Radu Molnar.

Alte stiri

Facturile la căldură nu trebuie să fie încărcate pe nedrept! Există interes pentru investiții private în căldura din Bucureşti
Parlamentarii USR Cristina Prună şi Claudiu Năsui au organizat o dezbatere la Parlament cu lideri...
Vezi mai mult
Cătălin Drulă și Vlad Voiculescu critică administrația Boc: Întârzieri, rezilieri de contracte și pierderi de fonduri europene
Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, și Vlad Voiculescu, președintele USR București, au ...
Vezi mai mult
Proiect de lege USR privind transparența utilizării bazelor sportive publice
Deputatul USR Brian Cristian a depus un proiect de modificare a Legii Educației fizice și sportul...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR pentru digitalizarea serviciilor consulare
Parlamentarii USR de Diaspora, senatorul Radu Mihail și deputatul Iulian Lorincz, au depus o iniț...
Vezi mai mult
Coaliția PSD-PNL-UDMR respinge inițiativele USR din domeniul educației pe care, apoi, le copiază în hotărâri de guvern
Coaliția PSD-PNL-UDMR a respins mai multe inițiative legislative depuse de USR și care ar fi cond...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR care elimină unele inechități din sistemul de pensii pentru cei care au lucrat în condiții grele de muncă
Mai mulți parlamentari USR au depus o inițiativă legislativă care repară unele inechități între p...
Vezi mai mult
Coaliția sărăciei nu dorește ca românii să știe ce alimente pun pe masă și nici ca sistemul de sănătate să primească mai mulți bani
Senatorii PNL, PSD și UDMR au votat împotriva a două inițiative legislative ale deputatului USR d...
Vezi mai mult
Locuinţe sociale şi de necesitate pentru victimele violenței domestice
Proiectul legislativ depus de deputatele USR Oana Țoiu şi Oana Cambera, care acordă victimelor vi...
Vezi mai mult