Coaliția sărăciei nu dorește ca românii să știe ce alimente pun pe masă și nici ca sistemul de sănătate să primească mai mulți bani

Senatorii PNL, PSD și UDMR au votat împotriva a două inițiative legislative ale deputatului USR de Arad, medicul Adrian Wiener, prima care prevedea introducerea etichetării voluntare a alimentelor tip Nutri-Score și cea de a doua, care prevedea ca taxa de viciu să fie colectată direct la Ministerul Sănătății.

Sistemul de etichetare Nutri-Score prevede semaforizarea cromatică a produselor, în funcție de conținutul de fibre, grăsimi, zaharuri și sare.

 

Luând cuvântul la dezbaterile din Plenul Senatului, senatorul USR Remus Negoi a argumentat, în cazul primei inițiative, că riscul nutrițional este cel mai mare risc la adresa sănătății publice, după cel infecțios, prin care tocmai am trecut, iar alimentația defectuoasă este responsabilă de boli cardiovasculare și dismetabolice, cancere sau obezitate.

 

Adrian Wiener: „Riscul nutrițional este cel mai mare risc la adresa sănătății publice. În țara cu cea mai mare prevalență a diabetului zaharat din Europa, în țara în care 60% dintre adulți sunt supraponderali și 20% dintre copiii între 7 și 9 ani sunt obezi, majoritatea PSD-PNL consideră că instrumentul semaforizării alimentare, informarea facilă și directă a românilor, nu este utilă; culmea cinismului este că motivul declarat prin Comisiile parlamentare ar fi că afectează negativ interesele producătorilor, punct de vedere exprimat direct chiar de către șeful Agenției Naționale pentru Protecția Consumatorilor.”

 

Inițiativa legislativă a primit un raport de respingere de la Comisia de sănătate din Senat, raport de respingere care a primit 46 de voturi „pentru”, 11 voturi „împotrivă” și 7 senatori s-au abținut. Senatul este prima cameră sesizată, proiectul urmează să intre în dezbatere și la vot final în Camera Deputaților.

 

În 2018, guvernul de atunci a adoptat OUG nr. 114, care strămuta „taxa pe viciu” din bugetul Ministerului Sănătății și colectarea ei la bugetul consolidat al statului, inițiativa deputatului Adrian Wiener aducea lucrurile la starea anterioară ordonanței, adică mai mulți bani pentru sănătatea românilor.

 

Luând cuvântul în cadrul dezbaterilor celei de a doua inițiative, senatorul USR Remus Negoi și-a exprimat stupoarea că Ministerul Sănătății, condus de PSD, nu este de acord ca sănătatea să primească mai mulți bani.

 

Remus Negoi: „Cu o alocare de sub 6% din PIB, la jumătatea mediei UE, sistemul public de sănătate din România este subfinanțat, iar rezultatele sunt dramatice. Infrastructura de sănătate este inadecvată, cu clădiri vechi, pe alocuri insalubre, cu circuite improprii, cu autorizații de funcționare temporare şi planuri de conformare perpetue; dotare precară, personal insuficient, materiale sanitare puţine și de slabă calitate.”

 

Și această inițiativă legislativă a avut raport de respingere de la Comisia de sănătate din Senat, raport de respingere care a primit 59 de voturi „pentru”, 21 voturi „împotrivă” și 7 senatori s-au abținut. Senatul este prima cameră sesizată, proiectul urmează să intre în dezbatere și la vot final în Camera Deputaților.

Alte stiri

Facturile la căldură nu trebuie să fie încărcate pe nedrept! Există interes pentru investiții private în căldura din Bucureşti
Parlamentarii USR Cristina Prună şi Claudiu Năsui au organizat o dezbatere la Parlament cu lideri...
Vezi mai mult
Cătălin Drulă și Vlad Voiculescu critică administrația Boc: Întârzieri, rezilieri de contracte și pierderi de fonduri europene
Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, și Vlad Voiculescu, președintele USR București, au ...
Vezi mai mult
Proiect de lege USR privind transparența utilizării bazelor sportive publice
Deputatul USR Brian Cristian a depus un proiect de modificare a Legii Educației fizice și sportul...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR pentru digitalizarea serviciilor consulare
Parlamentarii USR de Diaspora, senatorul Radu Mihail și deputatul Iulian Lorincz, au depus o iniț...
Vezi mai mult
Coaliția PSD-PNL-UDMR respinge inițiativele USR din domeniul educației pe care, apoi, le copiază în hotărâri de guvern
Coaliția PSD-PNL-UDMR a respins mai multe inițiative legislative depuse de USR și care ar fi cond...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR care elimină unele inechități din sistemul de pensii pentru cei care au lucrat în condiții grele de muncă
Mai mulți parlamentari USR au depus o inițiativă legislativă care repară unele inechități între p...
Vezi mai mult
Locuinţe sociale şi de necesitate pentru victimele violenței domestice
Proiectul legislativ depus de deputatele USR Oana Țoiu şi Oana Cambera, care acordă victimelor vi...
Vezi mai mult