Coaliția PSD-PNL-UDMR încurajează sinecurile și refuză numirea unor profesioniști la conducerea instituțiilor publice

Pentru că, de 30 de ani încoace, s-au obișnuit să controleze funcționarea tuturor instituțiilor publice prin instalarea sinecuriștilor și a clientelei de partid în funcții cheie, bine remunerate, PSD, PNL și UDMR au votat astăzi, în plenul Camerei Deputaților, pentru continuarea acestui mod de lucru, atât de păgubos pentru români. Concret, au refuzat propunerea USR de profesionalizare a conducerii ANCOM și au modificat Legea CNA special pentru ca Monica Gubernat, demisă recent din funcția de președinte al CNA, să poată fi din nou numită în funcție.

Plenul Camerei Deputaților a votat astăzi, în calitate de primă Cameră sesizată, proiectul de lege pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul comunicațiilor electronice și pentru stabilirea unor măsuri de facilitare a dezvoltării rețelelor de comunicații electronice. Adică, așa-numitul Cod al comunicațiilor, la care deputata USR Monica Berescu a depus un amendament prin care conducerea ANCOM să fie aleasă, în urma unei proceduri de selecție deschise și transparente, din rândul unor persoane cu autoritate recunoscută și experiență de minimum 9 ani în domeniul comunicațiilor, juridic sau economic.

Cu alte cuvinte, USR a propus să nu mai fie posibil, pe viitor, ca la șefia instituției care reglementează sectorul comunicațiilor în România să ajungă sinecuriști precum Sorin Grindeanu sau Vlad Stoica, ultimul – fost șef al Cancelariei premierului Victor Ponta și martor în dosarul de corupție al ex-baronului PSD de Mehedinți Adrian Duicu – fiind instalat pe ultima sută de metri înainte de alegerile parlamentare din decembrie anul trecut.

Plecând de la importanța ANCOM, singura instituție strategică pe care o avem în România de reglementare a comunicațiilor, am formulat un amendament prin care să ne asigurăm că în rândul președintelui și vicepreședinților ANCOM avem persoane cu o experiență profesională recunoscută, selectate pe bază de merit și competențe. Este esențial ca în acest moment, în care ANCOM are un rol definitoriu pe piața comunicațiilor, să avem o instituție condusă de profesioniști, aleși transparent, nu de sinecuriști”, declară deputata USR Monica Berescu.

Din păcate, amendamentul USR a fost respins de majoritatea PSD, PNL, UDMR, dar facem un apel către toate partidele parlamentare ca modificarea să fie acceptată la Senat.

Tot astăzi, plenul Camerei Deputaților a dezbătut proiectul care modifică Legea audiovizualului și OG 39/2005 privind cinematografia, în sensul transpunerii unei directive europene. Doar că, pe lângă modificările impuse de transpunerea directivei, PSD a avut grijă să introducă - iar partenerii de guvernare au fost de acord – o modificare în beneficiul direct al fostei președinte al CNA, Monica Gubernat, demisă de Parlament în urmă cu doar câteva luni.

Este trist că în această transpunere absolut necesară au strecurat o modificare astfel încât fosta doamnă președinte al CNA, de la PSD, să poată fi din nou președinte. Noi am susținut transpunerea directivei, dar ne-am opus modificării dorite de PSD, gândită exclusiv în beneficiul unei persoane”, declară deputatul USR Iulian Bulai, președintele Comisiei de cultură din Camera Deputaților.

Și acest proiect va primi votul final în Senat, iar USR nu va renunța să lupte pentru ca legile adoptate de Parlament să fie în beneficiul tuturor românilor, nu doar al partidelor la putere și al clientelei care gravitează în jurul lor de 30 de ani încoace.

Alte stiri

Senatul aprobă în unanimitate inițiativa USR care deschide copiilor curțile școlilor pentru sport în afara orelor de program
Senatul a adoptat cu unanimitate de voturi inițiativa legislativă a deputaților USR Tudor Pop și ...
Vezi mai mult
Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă prin care Poliția de Frontieră să poată verifica în timp real cazierul judiciar în ROCRIS
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă prin care ​Poliția de Frontieră Ro...
Vezi mai mult
Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru asigurarea accesului la propriul cazier juridic
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care vizează asigurarea accesului ...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru accesul neîngrădit al șoferilor la propriul cazier rutier
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus azi o inițiativă legislativă care să permită accesul poseso...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru reducerea birocrației pentru arhivari
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care simplifică procedurile de aut...
Vezi mai mult
Facturile la căldură nu trebuie să fie încărcate pe nedrept! Există interes pentru investiții private în căldura din Bucureşti
Parlamentarii USR Cristina Prună şi Claudiu Năsui au organizat o dezbatere la Parlament cu lideri...
Vezi mai mult
Cătălin Drulă și Vlad Voiculescu critică administrația Boc: Întârzieri, rezilieri de contracte și pierderi de fonduri europene
Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, și Vlad Voiculescu, președintele USR București, au ...
Vezi mai mult
Proiect de lege USR privind transparența utilizării bazelor sportive publice
Deputatul USR Brian Cristian a depus un proiect de modificare a Legii Educației fizice și sportul...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR pentru digitalizarea serviciilor consulare
Parlamentarii USR de Diaspora, senatorul Radu Mihail și deputatul Iulian Lorincz, au depus o iniț...
Vezi mai mult
Coaliția PSD-PNL-UDMR respinge inițiativele USR din domeniul educației pe care, apoi, le copiază în hotărâri de guvern
Coaliția PSD-PNL-UDMR a respins mai multe inițiative legislative depuse de USR și care ar fi cond...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR care elimină unele inechități din sistemul de pensii pentru cei care au lucrat în condiții grele de muncă
Mai mulți parlamentari USR au depus o inițiativă legislativă care repară unele inechități între p...
Vezi mai mult