Coaliția PSD-PNL-UDMR își bate joc de români împânzind instituții cheie în stat cu sinecuriști

USR dezaprobă cu fermitate modul rușinos în care coaliția PSD-PNL-UDMR înțelege să guverneze, cu acapararea tuturor instituțiilor cheie din statul român și cu instalarea în posturi importante a unor persoane a căror principală calitate este doar apartenența la partidele la putere. USR nu va gira prin votul său astfel de numiri care reprezintă o sfidare la adresa tuturor românilor de bună credință.

După ce au instalat la șefia Secretariatului General al Guvernului un condamnat penal, PSD, PNL și UDMR vor să pună în comitetul de reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei pe Alexandru Stănescu, fratele baronului PSD de Olt Paul Stănescu.

Faptul că acesta nu are nicio legătură cu domeniul pe care se presupune că îl va reglementa contează prea puțin pentru noua coaliție la putere. Lucru transmis, de altfel, cu nonșalanță, chiar de către președintele PSD, care a explicat românilor că a contat în nominalizarea lui Alexandru Stănescu faptul că „este unul dintre foștii parlamentari care nu au mai avut locuri pe listele parlamentare”.

Propunerea PSD este o rușine și o bătaie de joc la adresa românilor. Vedem tot mai des cum foști parlamentari care nu au mai prins un nou mandat sunt numiți în fruntea unor instituții cheie ale statului. Dacă ne uităm la CV-ul domnului Stănescu nu îl recomandă absolut nimic pentru această funcție. Are experiență în Agricultură, nicio legătură cu piața de energie. Reamintesc că vorbim de ANRE, instituție care gestionează o piață de miliarde de euro, piața de energie, și care ar trebui să vegheze la servicii de calitate pentru consumatorii români. Vedem doar ce treabă a făcut ANRE în ultimul an cu liberalizarea pieței de energie. În plus, nu vor fi nici măcar audieri ale celor care candidează pentru posturi în comitetul de reglementare. USR a cerut audieri, dar PSD, PNL, UDMR nu au vrut. Probabil nu vor să se facă de rușine”, declară deputata USR Cristina Prună, vicepreședinte al Comisiei pentru industrii și servicii din Camera Deputaților.

Tocmai pentru că recunoaște importanța deosebită a ANRE, USR a depus, la începutul lunii noiembrie, la inițiativa Cristinei Prună, un proiect de lege care stabilește nu doar obligația desfășurării de audieri în Parlament în cazul celor care vizează un post de conducere în Autoritate, dar prevede și că șefii ANRE răspund în fața Parlamentului. Concret, mandatele acestora ar înceta de drept dacă raportul de activitate al instituției primește un vot negativ în plenul Parlamentului. Totodată, dacă nu pun în aplicare deciziile relevante, cu caracter juridic obligatoriu, ale Comisiei Europene și ale Agenției pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniul Energiei, șefii ANRE ar putea fi revocați din funcție.

În contextul nominalizării lui Alexandru Stănescu pentru comitetul de reglementare al ANRE, USR a solicitat, luni, în ședința Biroului Permanent al Camerei Deputaților, ca proiectul depus de Cristina Prună să fie pus pe ordinea de zi a plenului spre a fi adoptat în regim de urgență, iar noile numiri la ANRE să respecte condiția audierilor parlamentare.

Solicitarea USR a fost respinsă, pentru că noua coaliție la guvernare nu vrea nici criterii clare și proceduri transparente de numire în funcții publice, nici răspundere reală pentru cei care, contra unor remunerații și de peste 10.000 de euro pe lună, conduc instituții cheie nu în beneficiul românilor, ci în beneficiu propriu ori de partid.

Încep să se vadă rezultatele coaliției hoției!

Alte stiri

Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru asigurarea accesului la propriul cazier juridic
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care vizează asigurarea accesului ...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru accesul neîngrădit al șoferilor la propriul cazier rutier
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus azi o inițiativă legislativă care să permită accesul poseso...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru reducerea birocrației pentru arhivari
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care simplifică procedurile de aut...
Vezi mai mult
Facturile la căldură nu trebuie să fie încărcate pe nedrept! Există interes pentru investiții private în căldura din Bucureşti
Parlamentarii USR Cristina Prună şi Claudiu Năsui au organizat o dezbatere la Parlament cu lideri...
Vezi mai mult
Cătălin Drulă și Vlad Voiculescu critică administrația Boc: Întârzieri, rezilieri de contracte și pierderi de fonduri europene
Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, și Vlad Voiculescu, președintele USR București, au ...
Vezi mai mult
Proiect de lege USR privind transparența utilizării bazelor sportive publice
Deputatul USR Brian Cristian a depus un proiect de modificare a Legii Educației fizice și sportul...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR pentru digitalizarea serviciilor consulare
Parlamentarii USR de Diaspora, senatorul Radu Mihail și deputatul Iulian Lorincz, au depus o iniț...
Vezi mai mult
Coaliția PSD-PNL-UDMR respinge inițiativele USR din domeniul educației pe care, apoi, le copiază în hotărâri de guvern
Coaliția PSD-PNL-UDMR a respins mai multe inițiative legislative depuse de USR și care ar fi cond...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR care elimină unele inechități din sistemul de pensii pentru cei care au lucrat în condiții grele de muncă
Mai mulți parlamentari USR au depus o inițiativă legislativă care repară unele inechități între p...
Vezi mai mult
Coaliția sărăciei nu dorește ca românii să știe ce alimente pun pe masă și nici ca sistemul de sănătate să primească mai mulți bani
Senatorii PNL, PSD și UDMR au votat împotriva a două inițiative legislative ale deputatului USR d...
Vezi mai mult