Coaliția PSD-PNL nu vrea nici desființarea pseudo-academiilor, nici decuplarea acestor sinecuri de la bugetul de stat

Românii vor plăti în continuare din buzunarul lor indemnizațiile frumoase a sute de așa-ziși „academicieni” și a altor sute de salariați ai Academiei Oamenilor de Știință din România, Academiei de Științe Tehnice și Academiei de Științe Medicale, trei fabrici de sinecuri pentru politicieni și apropiații acestora. Prin votul majorității PSD-PNL-UDMR, Camera Deputaților a respins, astăzi, în calitate de Cameră decizională, trei proiecte USR prin care aceste trei așa-zise academii erau desființate sau decuplate de la banul public. USR nu va renunța și va lupta în continuare pentru desființarea pseudo-academiilor și pentru stoparea risipirii banilor românilor.

De fiecare dată când avem o sinecură de felul acesta, voturile în Parlament merg înspre susținerea ei. Când este vorba de reduceri fiscale nu sunt bani, dar când e vorba să susținem academii fictive - apărute ca ciupercile după ploaie, care nu fac în mod real nimic, doar plătesc indemnizații și salarii și deschid tot felul de filiale, inclusiv la New York - atunci sunt bani. USR a propus să mai desființăm din aceste mii de structuri – academii, agenții, etc. -, să stopăm risipa. Coaliția la putere nu vrea însă”, declară deputatul USR Claudiu Năsui.

Președintele Academiei Române, domnul academician Ioan-Aurel Pop, nu s-a ferit să vorbească despre lipsa de legitimitate a așa-numitei Academii a Oamenilor de Știință din România, pe care a catalogat-o ca fiind o creație artificială, generatoare de confuzie, care dublează structura Academiei Române și care a diluat mult ideea de savant, de erudit. USR a propus desființarea acestei sinecuri sau, măcar, decuplarea ei de la banul public, alături de alte pseudo-academii, gen Academia de Științe Tehnice din România și Academia de Științe Medicale. USR consideră că România nu are nevoie nici de false academii, nici de sinecuri care drenează banul public în buzunarele clientelei de partid. Din păcate, PSD și PNL au altă opinie”, afirmă și deputatul USR Brian Cristian.

Academia de Științe Medicale, pe care USR a vrut să o decupleze de la bugetul de stat, este tot o căpușă. Găsim acolo vreo 160 de titulari, mulți dintre ei politicieni, care nu au niciun fel de activitate științifică. Să ne uităm doar la faptul că, în timpul celor aproape doi ani de pandemie, această pseudo-academie nu a creat nimic. Noi când cerem desființarea acestor așa-zise academii, care nu fac știință, ci sunt doar fabrici de sinecuri, venim în sprijinul adevăratei Academii Române. Aceste clone trebuie să dispară, fac de rușine România și la nivel european”, precizează deputatul USR Emanuel Ungureanu.

După ce a reușit, prin amendament la legea bugetului de stat, să taie finanțarea Academiei Oamenilor de Știință din România în anul 2020, USR a depus două proiecte de lege pentru a rezolva problema acestei fabrici de sinecuri. Pe de o parte, prin proiectul inițiat de deputatul USR Iulian Bulai, USR a încercat decuplarea definitivă a AOSR de la bugetul de stat, propunând ca așa-zisa academie să funcționeze doar din resurse proprii. Pe de altă parte, după ce AOSR și-a recăpatat finanțarea în 2021 cu ajutorul Curții Constituționale, USR a depus, la inițiativa deputatei Denisa Neagu și a senatorului Cristi Berea, proiect de desființare a AOSR.

Amândouă proiectele au ajuns astăzi la votul plenului Camerei Deputaților și au fost respinse de majoritatea PSD-PNL-UDMR.

Tot astăzi, coaliția la putere a respins proiectul USR de decuplare de la bugetul de stat a Academiei de Științe Tehnice din România și a Academiei de Științe Medicale.

USR și-a asumat prin programul de guvernare propus românilor reformarea celor circa 1.300 de agenții, instituții, autorități și alte diferite structuri care toacă banii publici fără a oferi în schimb vreo activitate și rezultate demne de notat.

USR va continua, așadar, să lupte pentru desființarea sau măcar decuplarea de la banul public a acestor pseudo-academii, considerând că banii risipiți de acestea pot și trebuie să fie folosiți pentru atât de importantul domeniu al cercetării.

Alte stiri

Senatul aprobă în unanimitate inițiativa USR care deschide copiilor curțile școlilor pentru sport în afara orelor de program
Senatul a adoptat cu unanimitate de voturi inițiativa legislativă a deputaților USR Tudor Pop și ...
Vezi mai mult
Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă prin care Poliția de Frontieră să poată verifica în timp real cazierul judiciar în ROCRIS
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă prin care ​Poliția de Frontieră Ro...
Vezi mai mult
Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru asigurarea accesului la propriul cazier juridic
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care vizează asigurarea accesului ...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru accesul neîngrădit al șoferilor la propriul cazier rutier
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus azi o inițiativă legislativă care să permită accesul poseso...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru reducerea birocrației pentru arhivari
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care simplifică procedurile de aut...
Vezi mai mult
Facturile la căldură nu trebuie să fie încărcate pe nedrept! Există interes pentru investiții private în căldura din Bucureşti
Parlamentarii USR Cristina Prună şi Claudiu Năsui au organizat o dezbatere la Parlament cu lideri...
Vezi mai mult
Cătălin Drulă și Vlad Voiculescu critică administrația Boc: Întârzieri, rezilieri de contracte și pierderi de fonduri europene
Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, și Vlad Voiculescu, președintele USR București, au ...
Vezi mai mult
Proiect de lege USR privind transparența utilizării bazelor sportive publice
Deputatul USR Brian Cristian a depus un proiect de modificare a Legii Educației fizice și sportul...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR pentru digitalizarea serviciilor consulare
Parlamentarii USR de Diaspora, senatorul Radu Mihail și deputatul Iulian Lorincz, au depus o iniț...
Vezi mai mult
Coaliția PSD-PNL-UDMR respinge inițiativele USR din domeniul educației pe care, apoi, le copiază în hotărâri de guvern
Coaliția PSD-PNL-UDMR a respins mai multe inițiative legislative depuse de USR și care ar fi cond...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR care elimină unele inechități din sistemul de pensii pentru cei care au lucrat în condiții grele de muncă
Mai mulți parlamentari USR au depus o inițiativă legislativă care repară unele inechități între p...
Vezi mai mult