Claudiu Năsui: Un combinat pe care am avut presiune mare să-l naționalizez, cât am fost ministru, și-a găsit cumpărător privat. Iată că se poate

Claudiu Năsui, vicepreședinte USR și fost ministru al Economiei, anunță cumpărarea Combinatului de Oteluri Speciale Targoviste de către un investitor privat, care are reputație și experiență în domeniul oțelului. 

Asta în condițiile în care, spune Claudiu Năsui, una dintre cele mai mari presiuni pe care le-a avut ca ministru a fost să naționalizeze COS Târgoviște și să șteargă datoriile proprietarilor săi la bugetul de stat de 40 de milioane de euro.

În acest context, fostul ministru al Economiei semnalează faptul că "statul are sute de astfel de companii" care pierd foarte mulți bani anual, "după care vine un ministru <<deștept>> și le șterge datoriile din banii contribuabililor”. 

 

 

"Un combinat pe care am avut presiune mare să-l naționalizez cât am fost ministru, și-a găsit cumpărător privat. Iată că se poate. Acum are o șansă să devină un combinat de succes și nu încă o gaură neagră.

Una dintre cele mai mari presiuni pe care le-am avut ca ministru a fost să naționalizez COS Târgoviște și să șterg datoriile proprietarilor săi la stat de ~40 de milioane de euro.

Ce este COS Târgoviște? Pe scurt, un combinat privatizat pe vremea lui Adrian Năstase, unde proprietarii ruși n-au mai vrut să plătească impozite, așa că l-au încărcat cu datorii și l-au închis. ANAF, care altfel calcă orice firmă privată pentru cea mai mică datorie, a închis ochii la mega datoria de la COS, făcută în timp de peste 12 ani. E o treaba care frizează penalul. 

Management prost, combinat cu autorități absurd de incompetente, foarte probabil corupte, au dus la dezastru. Aceasta fiind situația, PSD-PNL au venit cu ideea să-l naționalizeze cumpărându-l de la proprietarii ruși, ștergându-le astfel datoria de 40 de milioane de euro la bugetul de stat.

Ce afacere bună! Nu doar că prelua statul un combinat în care mai trebuia să bage o tonă de bani, dar dădea și un tun de 40 de milioane de euro. Ministrul Economiei de dinaintea mea, actualul ministru precar al Energiei, în mod tacticos, pregătise toate actele pentru naționalizare, dar nu a semnat nimic. Apoi de la toate nivelurile au pus presiune mare pe mine să semnez, chiar din prima zi", scrie Claudiu Năsui pe Facebook. 

Claudiu Năsui subliniază faptul că nu a semnat pentru naționalizarea combinatului și că, mai mult, a început să caute investitori potențiali. 

"În teorie, asta ar fi trebuit să facă ANAF, pentru că ei dețineau creanța de 40 de milioane de euro. Doar că ANAF-ul era sub PNL și ei voiau ștergerea datoriei prin naționalizare. Nici până acum nu știu care era îmbârligătura să facă atâta presiune pentru asta.

Ce pot ști cert este că pe lângă ștergerea datoriei de 40 de milioane de euro la stat, miza era să mai aibă clasa politică încă o companie de stat cu sute de angajați care să funcționeze fix cum funcționează toate celelalte companii de stat. Adică pe modelul căpușării constante, pierderilor eterne, datoriilor care se tot șterg și „investițiilor” de la bugetul de stat care se scurg în buzunarele politicienilor.

Sunt multe astfel de “companii” de stat care pierd extrem de mulți bani anual, după care vine un ministru „deștept” și le șterge datoriile din banii contribuabililor. Pe șest sau cu șmecherii. Le crește capitalul social. La televizor zice că face „investiții”. E win-win pentru politician. Pe TV dă bine pentru că zice că face investiții. Activul de partid e fericit pentru că deodată primește funcții în acea companie. De la portar la director toți sunt în partid în companiile astea. Poate se mai și duce la fața locului să taie o panglică și să se laude cu ce realizări a făcut el. Singurii care pierd sunt românii. Ei tocmai s-au pricopsit cu o nouă companie pe care o vor căpușa partidele. Dar ce mai contează încă una, nu? 

Statul român are sute de astfel de companii.

Cel mai bun lucru care se putea întâmpla pentru COS Târgoviște, s-a întâmplat. A fost cumpărată de un investitor privat, care are reputație și experiență în domeniul oțelului. 

Eu le doresc succes. Să reușească să facă o companie de succes, spre beneficiul lor, al târgoviștenilor și al tuturor românilor", a mai spus Claudiu Năsui. 

 

Alte stiri

Inițiativă USR pentru combaterea traficului de persoane: victimele nu trebuie sancționate, ci protejate
Parlamentarii USR Silvia Dinică, Iulian Lorincz și Radu Mihail au depus o inițiativă legislativă ...
Vezi mai mult
USR: Prioritatea PSD-PNL - împărțirea funcțiilor din Educație, nu organizarea admiterii la liceu
Milioane de elevi și părinții lor sunt bulversați deoarece Ministerul Educației și inspectoratele...
Vezi mai mult
USR sesizează Curtea Constituțională cu privire la numirea lui Bogdan Licu drept judecător la CCR
Deputații USR sesizează Curtea Constituțională cu privire la hotărârea Camerei Deputaților prin c...
Vezi mai mult
Claudiu Năsui: Cu fiecare leu tipărit de BNR ca să finanțeze statul scade puterea banilor din buzunarele românilor
În contextul inflației tot mai mari și al mult trâmbițatei intenții a Guvernului sărăciei de a-i ...
Vezi mai mult
Pensiile speciale ale aleșilor locali, apărate, din nou, de PSD-PNL-UDMR
USR a reiterat, în cadrul dezbaterilor pe modificările PSD-PNL-UDMR la Codul administrativ, propu...
Vezi mai mult
Proiect USR pentru construirea de noi spitale în România
USR a depus, la inițiativa deputatului Radu Miruță, un proiect de lege care prevede întoarcerea a...
Vezi mai mult
USR: Incapacitatea de a livra o strategie reală pentru turismul românesc, acoperită de ministrul Cadariu cu frunza Elenei Udrea
Decizia ministrului Turismului de a obliga pensiunile și hotelurile să afișeze frunza Elenei Udre...
Vezi mai mult
Proiectul prin care PSD și PNL vor să-l scape de închisoare pe șeful AEP rămâne pe agenda plenului Camerei Deputaților
Astăzi, PSD și PNL au vrut să-l scape de închisoare pe șeful Autorității Electorale Permanente, C...
Vezi mai mult
Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, invitat în Parlament, la propunerea USR
La propunerea senatorului USR Sebastian Cernic, Secretar al Comisiei pentru Agricultură din Senat...
Vezi mai mult
Proiectul USR prin care angajații primesc acces neîngrădit la istoricul muncii lor, adoptat de Parlament
Fără birocrație inutilă, fără proceduri greoaie și consumatoare de timp, angajații din România vo...
Vezi mai mult
USR: Ministrul Lucian Bode patronează o rețea de protecție a ofițerilor abuzivi
Un soldat disciplinat care servește orbește interesele de partid și pe cele ale sistemelor cu epo...
Vezi mai mult
Senatorul USR Cristian Bordei, 5 întrebări pentru ministrul Turismului privind Târgul de la New York
Senatorul USR Cristian Bordei i-a cerut ministrului Antreprenoriatului și Turismului, Constantin ...
Vezi mai mult
Proiect USR pentru reducerea numărului de membri în CA-uri și consiliile de supraveghere ale statului
USR a depus, la inițiativa deputatului Adrian Wiener, o propunere legislativă de reducere a număr...
Vezi mai mult