Claudiu Năsui: Un combinat pe care am avut presiune mare să-l naționalizez, cât am fost ministru, și-a găsit cumpărător privat. Iată că se poate

Claudiu Năsui, vicepreședinte USR și fost ministru al Economiei, anunță cumpărarea Combinatului de Oteluri Speciale Targoviste de către un investitor privat, care are reputație și experiență în domeniul oțelului. 

Asta în condițiile în care, spune Claudiu Năsui, una dintre cele mai mari presiuni pe care le-a avut ca ministru a fost să naționalizeze COS Târgoviște și să șteargă datoriile proprietarilor săi la bugetul de stat de 40 de milioane de euro.

În acest context, fostul ministru al Economiei semnalează faptul că "statul are sute de astfel de companii" care pierd foarte mulți bani anual, "după care vine un ministru <<deștept>> și le șterge datoriile din banii contribuabililor”. 

 

 

"Un combinat pe care am avut presiune mare să-l naționalizez cât am fost ministru, și-a găsit cumpărător privat. Iată că se poate. Acum are o șansă să devină un combinat de succes și nu încă o gaură neagră.

Una dintre cele mai mari presiuni pe care le-am avut ca ministru a fost să naționalizez COS Târgoviște și să șterg datoriile proprietarilor săi la stat de ~40 de milioane de euro.

Ce este COS Târgoviște? Pe scurt, un combinat privatizat pe vremea lui Adrian Năstase, unde proprietarii ruși n-au mai vrut să plătească impozite, așa că l-au încărcat cu datorii și l-au închis. ANAF, care altfel calcă orice firmă privată pentru cea mai mică datorie, a închis ochii la mega datoria de la COS, făcută în timp de peste 12 ani. E o treaba care frizează penalul. 

Management prost, combinat cu autorități absurd de incompetente, foarte probabil corupte, au dus la dezastru. Aceasta fiind situația, PSD-PNL au venit cu ideea să-l naționalizeze cumpărându-l de la proprietarii ruși, ștergându-le astfel datoria de 40 de milioane de euro la bugetul de stat.

Ce afacere bună! Nu doar că prelua statul un combinat în care mai trebuia să bage o tonă de bani, dar dădea și un tun de 40 de milioane de euro. Ministrul Economiei de dinaintea mea, actualul ministru precar al Energiei, în mod tacticos, pregătise toate actele pentru naționalizare, dar nu a semnat nimic. Apoi de la toate nivelurile au pus presiune mare pe mine să semnez, chiar din prima zi", scrie Claudiu Năsui pe Facebook. 

Claudiu Năsui subliniază faptul că nu a semnat pentru naționalizarea combinatului și că, mai mult, a început să caute investitori potențiali. 

"În teorie, asta ar fi trebuit să facă ANAF, pentru că ei dețineau creanța de 40 de milioane de euro. Doar că ANAF-ul era sub PNL și ei voiau ștergerea datoriei prin naționalizare. Nici până acum nu știu care era îmbârligătura să facă atâta presiune pentru asta.

Ce pot ști cert este că pe lângă ștergerea datoriei de 40 de milioane de euro la stat, miza era să mai aibă clasa politică încă o companie de stat cu sute de angajați care să funcționeze fix cum funcționează toate celelalte companii de stat. Adică pe modelul căpușării constante, pierderilor eterne, datoriilor care se tot șterg și „investițiilor” de la bugetul de stat care se scurg în buzunarele politicienilor.

Sunt multe astfel de “companii” de stat care pierd extrem de mulți bani anual, după care vine un ministru „deștept” și le șterge datoriile din banii contribuabililor. Pe șest sau cu șmecherii. Le crește capitalul social. La televizor zice că face „investiții”. E win-win pentru politician. Pe TV dă bine pentru că zice că face investiții. Activul de partid e fericit pentru că deodată primește funcții în acea companie. De la portar la director toți sunt în partid în companiile astea. Poate se mai și duce la fața locului să taie o panglică și să se laude cu ce realizări a făcut el. Singurii care pierd sunt românii. Ei tocmai s-au pricopsit cu o nouă companie pe care o vor căpușa partidele. Dar ce mai contează încă una, nu? 

Statul român are sute de astfel de companii.

Cel mai bun lucru care se putea întâmpla pentru COS Târgoviște, s-a întâmplat. A fost cumpărată de un investitor privat, care are reputație și experiență în domeniul oțelului. 

Eu le doresc succes. Să reușească să facă o companie de succes, spre beneficiul lor, al târgoviștenilor și al tuturor românilor", a mai spus Claudiu Năsui. 

 

Alte stiri

Senatul aprobă în unanimitate inițiativa USR care deschide copiilor curțile școlilor pentru sport în afara orelor de program
Senatul a adoptat cu unanimitate de voturi inițiativa legislativă a deputaților USR Tudor Pop și ...
Vezi mai mult
Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă prin care Poliția de Frontieră să poată verifica în timp real cazierul judiciar în ROCRIS
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă prin care ​Poliția de Frontieră Ro...
Vezi mai mult
Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru asigurarea accesului la propriul cazier juridic
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care vizează asigurarea accesului ...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru accesul neîngrădit al șoferilor la propriul cazier rutier
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus azi o inițiativă legislativă care să permită accesul poseso...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru reducerea birocrației pentru arhivari
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care simplifică procedurile de aut...
Vezi mai mult
Facturile la căldură nu trebuie să fie încărcate pe nedrept! Există interes pentru investiții private în căldura din Bucureşti
Parlamentarii USR Cristina Prună şi Claudiu Năsui au organizat o dezbatere la Parlament cu lideri...
Vezi mai mult
Cătălin Drulă și Vlad Voiculescu critică administrația Boc: Întârzieri, rezilieri de contracte și pierderi de fonduri europene
Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, și Vlad Voiculescu, președintele USR București, au ...
Vezi mai mult
Proiect de lege USR privind transparența utilizării bazelor sportive publice
Deputatul USR Brian Cristian a depus un proiect de modificare a Legii Educației fizice și sportul...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR pentru digitalizarea serviciilor consulare
Parlamentarii USR de Diaspora, senatorul Radu Mihail și deputatul Iulian Lorincz, au depus o iniț...
Vezi mai mult
Coaliția PSD-PNL-UDMR respinge inițiativele USR din domeniul educației pe care, apoi, le copiază în hotărâri de guvern
Coaliția PSD-PNL-UDMR a respins mai multe inițiative legislative depuse de USR și care ar fi cond...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR care elimină unele inechități din sistemul de pensii pentru cei care au lucrat în condiții grele de muncă
Mai mulți parlamentari USR au depus o inițiativă legislativă care repară unele inechități între p...
Vezi mai mult