Claudiu Năsui, nominalizarea USR PLUS pentru Ministerul Economiei: Trebuie să adoptăm un model economic bazat pe antreprenoriat

Claudiu Năsui, ministrul Economiei propus de Alianța USR PLUS să facă parte din Guvernul de coaliție PNL-USR PLUS-UDMR, a prezentat, în cadrul audierii sale în Parlament, viziunea sa și modul în care își propune să implementeze politicile în domeniul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.

Claudiu Năsui a fost avizat favorabil de parlamentari cu 26 de voturi “pentru”, 16 voturi “împotrivă” și nicio abținere.

“Filosofia pe care ar trebui să o adopte statul român în privința economiei e să ajute cât mai mult mediul antreprenorial prin debirocratizare și prin simplificare. România trebuie să devină o țară foarte competitivă economic la nivel regional și global, avem toate atuurile pentru a reuși lucrul acesta. Mai trebuie doar să adoptăm un model economic bazat pe antreprenoriat și mai ales absorbție de fonduri europene.
Antreprenoriatul este esența modelului nostru economic și este cea mai sustenabilă sursă de creare de valoare în economie și societate. Din antreprenoriat se plătește tot ce face statul, inclusiv datoria publică va fi plătită din taxe și impozite. Trebuie să încurajăm această cultură antreprenorială autentică, care creează nu doar resurse pentru stat, scopul nostru nu este doar să aducem mai mulți bani la bugetul de stat, ci este să dezvoltăm oameni activi, independenți, care să fie ei prosperi. O economie bogată este o economie în care mulți oameni sunt prosperi.
Investițiile în tehnologie și digitalizare, valorificarea fondurilor europene trebuie să stea la baza acțiunii Guvernului pentru perioada următoare. Dezvoltarea noastră trebuie să fie în concordanță cu liniile directoare ale Uniunii Europene, sunt foarte multe programe pe care le putem accesa mai mult, care ar da României capacitatea să treacă prin șocul actual și să se consolideze pe viitor.
La nivel instituțional vom urmări dezvoltarea unei politici industriale, competitive și bazate pe sisteme de producție moderne și inovative prin sprijinirea unor industrii cu impact. Aici trebuie să avem o strategie de competitivitate și să vedem care sunt industriile care ar avea cel mai mare impact în economie, dar filosofia trebuie să fie aceea de a ajuta economia de la bază. Cu un sector puternic al IMM-urilor putem spune că avem și o economie puternică.

Vom promova întotdeauna interesele economice ale României, trebuie să încurajăm crearea de valoare aici și pentru asta trebuie să acționăm pe două paliere: în primul rând pe a debloca și debirocratiza și, în al doilea rând, prin fonduri europene care trebuie accesate, sperăm să ne aliniem cât mai repede la standardele europene și să reușim să maximizăm această absorbție.
Trebuie să avem în vedere potențialul turistic enorm al României care nu este valorificat suficient și să atingem și obiective de interes cultural, de aceea trebuie să construim un cadru de dezvoltare și promovare pe piața externă și internă a operatorilor economici și a industriilor conexe din sectorul turistic și agroturistic.

Ne angajăm să nu susținem nicio creștere de taxe și impozite în anii viitori. Tot ce facem trebuie să fie predictibil, discutat cu partenerii din mediul de afaceri și în interesul poporului român. Dorim să eliminăm reglementări care îngreunează inițiativa privată, lucru început deja în legislatura anterioară. Birocrația trebuie corelată cu nivelul firmei.
Un alt lucru în care ne vom implica este flexibilizarea legislației muncii și a contractelor, este un domeniu unde vom avea nevoie de o cooperare interministerială. Vrem să facilităm și intrarea, dar și ieșirea de pe piață.
Reziliența noastră la șocuri va veni din soliditatea acestui sector al IMM-urilor. De aceea vom face acest Test IMM și ne vom lupta să îl implementăm pentru toate actele normative.
Trebuie să avem paritate stat-cetățean-antreprenor în privința consecințelor ce decurg din neîndeplinirea obligațiilor.
Ne dorim crearea unor mecanisme judiciare rapide de rezolvare a cauzelor de natură comercială, aici e vorba de procese care durează prea mult timp. Aici e nevoie de o colaborare strânsă cu Ministerul Justiției, economia nu este un domeniu care să privească un singur sector”, a declarat Claudiu Năsui.

Întrebări și răspunsuri:
Cum veți face să convingeți băncile să finanțeze IMM-urile?
“Acolo trebuie să acționăm mai ales cu fonduri europene pe care le avem la dispoziție, e vorba de finanțări europene pe care le putem folosi prin produse financiare de garantare și de subvenționare a dobânzii care se dovedesc că merg și în alte țări. Trebuie să schimbăm puțin mentalitatea de a alege statul cine primește și cine nu primește. Noi trebuie să încurajăm un sector întreg, nu putem să avem în continuare oameni la stat care nu au încercat în viața lor o inițiativă antreprenorială, care ei să aleagă cine primește și cine nu primește”.

Care e viziunea pentru încurajarea producțiilor interne?
„Ideea de Fabricat în România o susțin întru totul. Asta este și hiba noastră: noi am faultat propria noastră economie în momentul în care am îngreunat-o și pe partea de povară administrativă, și pe partea de non-absorbție a fondurilor europene”.

V-ați gândit să încurajați și să finanțați industriile strategice?
„Răspunsul este absolut da. Nu vom întrerupe nimic, toate trebuie să aibă predictibilitate, ce este început va continua. Este o decizie care va fi transministerială, este și Ministerul Finanțelor care va trebui să își spună cuvântul acolo. Speranța mea este că vom avea suficiente finanțări, mai ales că e vorba de fonduri europene nerambursabile”.

Ce veți face concret să ajutați firmele din HorReCa și când reprezentanții guvernului în teritoriu nu pun în aplicare sentințe judecătorești, cum a fost cazul Bacăului?

„Pentru aplicarea sentințelor nu încape îndoială, ele trebuie aplicate cât mai repede. Pentru domeniul HoReCa, exact genul de măsuri care au început deja trebuie finanțate și terminate, avem probleme în România, trebuie să ne concentrăm pe viitor și pe rezolvarea lor prin sistemele pe care le-am prezentat, adică folosirea fondurilor europene și a instrumentelor structurale, și prin debirocratizare putem încuraja sectorial HoReCa și mai ales în perioada aceasta să treacă de criză”.

Cum va ajuta legea pe care ați propus-o și pe care a întors-o în Parlament președintele Iohannis, despre care analiștii spun că ar favoriza firmele fantomă, firmele cinstite?

„Este o lege pe care am inițiat-o împreună și cu colegi de la PSD, este o lege care ne aliniază la standarde europene, să poți să îți înființezi mai multe firme, de exemplu, fără să mai trebuiască să îți pui un acționar suplimentar cu 0,1% din acțiuni, o rudă de exemplu, este o practică veche. Francezii au renunțat la această prevedere din ’94, dar noi am ținut-o până în 2020. Nu cred că încurajează firmele-fantomă, asta este o filosofie greșită a statului. Noi dacă nu reușim să facem un cadru adecvat pentru aceste IMM-uri, aici în România, ele vor pleca”.

Cum aveți de gând și cât de repede să implementați un program de acest gen (n.r – Start-Up Nation), care este viziunea, care este strategia pentru atragerea de investitori și de dezvoltare a turismului în Hunedoara?

„Noi am susținut întotdeauna și măsuri locale pentru județe de genul acesta. În general, aici ar trebui un mixt de două soluții: pe de o parte, niște facilități fiscale regionale pentru zonele acelea, deci practic statul să te lase în pace dacă investești în zona aceea, ceea ce ar fi un imens stimulent pentru business, și, pe de altă parte, aceste fonduri europene care pot fi concentrate prin mecanismele pe care le-am prezentat anterior pe aceste zone. Asta trebuie făcut, nu există substitut pentru talentul antreprenorial”.

O să mențineți TVA-ul de 5% pentru sectorul turistic?
„Absolut. Nu creștem nicio taxă și niciun impozit, rămân toate la fel”.
Ce veți face în primele luni?
“Vom acționa pe partea de transparentizare, avem deja un proiect pe circuit. Toate schemele de ajutoare de stat vrem să le punem pe site, împreună cu indicatori de performanță și, de asemenea, o relație foarte apropiată cu IMM-urile”.

Alte stiri

Senatul aprobă în unanimitate inițiativa USR care deschide copiilor curțile școlilor pentru sport în afara orelor de program
Senatul a adoptat cu unanimitate de voturi inițiativa legislativă a deputaților USR Tudor Pop și ...
Vezi mai mult
Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă prin care Poliția de Frontieră să poată verifica în timp real cazierul judiciar în ROCRIS
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă prin care ​Poliția de Frontieră Ro...
Vezi mai mult
Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru asigurarea accesului la propriul cazier juridic
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care vizează asigurarea accesului ...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru accesul neîngrădit al șoferilor la propriul cazier rutier
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus azi o inițiativă legislativă care să permită accesul poseso...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru reducerea birocrației pentru arhivari
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care simplifică procedurile de aut...
Vezi mai mult
Facturile la căldură nu trebuie să fie încărcate pe nedrept! Există interes pentru investiții private în căldura din Bucureşti
Parlamentarii USR Cristina Prună şi Claudiu Năsui au organizat o dezbatere la Parlament cu lideri...
Vezi mai mult
Cătălin Drulă și Vlad Voiculescu critică administrația Boc: Întârzieri, rezilieri de contracte și pierderi de fonduri europene
Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, și Vlad Voiculescu, președintele USR București, au ...
Vezi mai mult
Proiect de lege USR privind transparența utilizării bazelor sportive publice
Deputatul USR Brian Cristian a depus un proiect de modificare a Legii Educației fizice și sportul...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR pentru digitalizarea serviciilor consulare
Parlamentarii USR de Diaspora, senatorul Radu Mihail și deputatul Iulian Lorincz, au depus o iniț...
Vezi mai mult
Coaliția PSD-PNL-UDMR respinge inițiativele USR din domeniul educației pe care, apoi, le copiază în hotărâri de guvern
Coaliția PSD-PNL-UDMR a respins mai multe inițiative legislative depuse de USR și care ar fi cond...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR care elimină unele inechități din sistemul de pensii pentru cei care au lucrat în condiții grele de muncă
Mai mulți parlamentari USR au depus o inițiativă legislativă care repară unele inechități între p...
Vezi mai mult