Ciprian Teleman, la finalul mandatului de ministru: Cercetarea, Inovarea și Digitalizarea sunt condiția pentru ca România să se modernizeze

Ciprian Teleman a prezentat, marți, rezultatele obținute în cele opt luni în care a condus Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

„Am început cu o viziune care a urmărit două planuri: crearea unei instituții a statului român independentă de demnitari și crearea unei instituții moderne. Cercetarea, Inovarea și Digitalizarea sunt condiția pentru ca România să se modernizeze.


În primul rând, partea de cercetare: este componenta igienică a oricărei politici a unei țări. Lucrurile pe care am reușit să le punctez în aceste opt luni sunt finanțarea predictibilă: cercetătorii mai tineri sau mai experimentați, echipele de cercetare să poată să își facă un calendar al competițiilor.


În același sens al predictibilității, perspectiva în acest moment este ca bugetul din 2022 să fie cu 20% mai mare decât cel pe anul acesta, doar din alocarea publică. Se adaugă finanțările care vor veni prin PNRR și care vor începe să vină prin alte programe europene.


Am demarat în acest an tot la Cercetare programul de asistență tehnică din partea Comisiei Europene care va începe o evaluare a întregului spațiu de cercetare românesc.


Am redactat pentru PNRR componenta pe Cercetare, care atacă cea mai importantă criză a cercetării și anume aceea a resurselor umane. Programele propuse în PNRR sunt dedicate resurselor umane în principal și am inclus opt centre de orientare în carieră, care au fost aprobate.


Pe partea de Inovare, în noua strategie de cercetare a României 2021-2027, capitolul de inovare antreprenorială va avea un loc important și ne propunem ca 20% din bugetul cercetării să fie destinat inovării în tehnologiile viitorului.


Am finalizat crearea rețelei de puncte de contact pentru Programul Orizont Europa, un program nou al UE care sprijină cercetarea cu un program de 100 de miliarde de euro. Noi până acum nu am atras foarte mult din aceste fonduri, dar prin crearea acestei rețele, obiectivul e să dublăm fondurile atrase.
Pe partea de Comunicații, s-au întâmplat lucruri foarte importante: avem o Lege 5G, care, împreună cu Codul Comunicațiilor, vor permite organizarea licitațiilor pentru alocarea de spectru pentru comunicațiile 5G. E un lucru care va aduce venituri importante la buget, procesul de avizare pentru Codul Comunicațiilor e aproape la final, va intra în CSAT, apoi în Parlament.


Ministerul a contribuit la organizarea celui mai mare eveniment al lumii comunicațiilor, care se va desfășura la anul – Conferința Plenipotențiarilor Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor. Am inițiat demersurile necesare pentru ca guvernul să aprobe acest acord de țară gazdă.
De asemenea, două instituții mari, Compania Națională de Poștă și Societatea Națională de Radiocomunicații sunt în portofoliul ministerului. La ambele am inițiat procesul de recrutare a managementului, conform Ordonanței 109, ceea ce va permite ca aceste instituții să aibă conduceri stabile, desemnate prin concurs, printr-un proces de recrutare obiectiv și care să pună baza redresării financiare a companiilor și de asemenea baza de modernizare”, a declarat Ciprian Teleman.

Bilanțul integral, aici.

Alte stiri

Senatul aprobă în unanimitate inițiativa USR care deschide copiilor curțile școlilor pentru sport în afara orelor de program
Senatul a adoptat cu unanimitate de voturi inițiativa legislativă a deputaților USR Tudor Pop și ...
Vezi mai mult
Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă prin care Poliția de Frontieră să poată verifica în timp real cazierul judiciar în ROCRIS
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă prin care ​Poliția de Frontieră Ro...
Vezi mai mult
Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru asigurarea accesului la propriul cazier juridic
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care vizează asigurarea accesului ...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru accesul neîngrădit al șoferilor la propriul cazier rutier
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus azi o inițiativă legislativă care să permită accesul poseso...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru reducerea birocrației pentru arhivari
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care simplifică procedurile de aut...
Vezi mai mult
Facturile la căldură nu trebuie să fie încărcate pe nedrept! Există interes pentru investiții private în căldura din Bucureşti
Parlamentarii USR Cristina Prună şi Claudiu Năsui au organizat o dezbatere la Parlament cu lideri...
Vezi mai mult
Cătălin Drulă și Vlad Voiculescu critică administrația Boc: Întârzieri, rezilieri de contracte și pierderi de fonduri europene
Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, și Vlad Voiculescu, președintele USR București, au ...
Vezi mai mult
Proiect de lege USR privind transparența utilizării bazelor sportive publice
Deputatul USR Brian Cristian a depus un proiect de modificare a Legii Educației fizice și sportul...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR pentru digitalizarea serviciilor consulare
Parlamentarii USR de Diaspora, senatorul Radu Mihail și deputatul Iulian Lorincz, au depus o iniț...
Vezi mai mult
Coaliția PSD-PNL-UDMR respinge inițiativele USR din domeniul educației pe care, apoi, le copiază în hotărâri de guvern
Coaliția PSD-PNL-UDMR a respins mai multe inițiative legislative depuse de USR și care ar fi cond...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR care elimină unele inechități din sistemul de pensii pentru cei care au lucrat în condiții grele de muncă
Mai mulți parlamentari USR au depus o inițiativă legislativă care repară unele inechități între p...
Vezi mai mult