Cererea USR de urgentare a dezbaterii legii privind certificatul verde, respinsă de PNL și PSD

În aceeași zi în care România a înregistrat cel mai mare număr de decese de la debutul pandemiei încoace, alianța PNL-PSD-AUR a respins, în ședința Biroului Permanent al Camerei Deputaților, solicitarea USR de dezbatere și adoptare în procedură de urgență a propunerii legislative privind certificatul verde.

În aceeași ședință în care PNL și-a oficializat, practic, relația de bună colaborare cu PSD, instalându-l interimar la șefia Camerei Deputaților pe Sorin Grindeanu, fostul premier PSD care a semnat OUG 13 și a scos în stradă sute de mii de oameni, românii de bună credință au mai primit o palmă. Cererea noastră de a fi dezbătută și adoptată cât mai urgent legea privind certificatul verde a fost respinsă de noua majoritate. Este o decizie cinică, dacă ne uităm la faptul că astăzi avem aproape 600 de români care și-au pierdut viața ca urmare a infectării cu noul coronavirus”, declară liderul grupului USR din Camera Deputaților, Ionuț Moșteanu.

Conducerea Camerei Deputaților a mai stabilit astăzi ca legea privind certificatul verde să fie dezbătută de nu mai puțin de șase comisii de specialitate, termenul pentru raport comun fiind 19 noiembrie.

Practic, au îngropat certificatul verde. Sesizarea pe fond a șase comisii diferite duce la reluarea procesului la fiecare amendament diferit acceptat în oricare dintre comisii. USR va solicita ca măcar să fie ședințe reunite ale comisiilor de fond, să încercăm să eliminăm riscul să fie plimbate la infinit rapoarte diferite între comisii, rămâne de văzut dacă măcar acest lucru va fi acceptat de PNL și PSD”, declară deputata USR Oana Țoiu.

USR a depus pe 29 octombrie solicitarea de a fi dezbătută și aprobată în regim de urgență legea privind certificatul verde, considerând că folosirea acestuia se numără printre măsurile de combatere a pandemiei care și-au dovedit eficacitatea în numeroase alte țări europene, printre care Italia, Spania, Portugalia și Danemarca.

Măsurile de combatere a pandemiei nu îngrădesc libertățile cetățeanului responsabil, ci îi conferă acestuia posibilitatea de a munci în condiții de siguranță medicală, asigurând totodată funcționarea relativ normală a activităților economice și a sistemului de sănătate publică.

Cu fiecare zi pierdută și fiecare măsură neluată la timp, PNL și PSD au pe conștiință sute de noi decese, decese care ar fi putut fi evitate dacă România ar fi avut în ultimele două luni un guvern și un premier responsabil.

În ziua cu recordul absolut de morți de la începutul epidemiei, s-a născut monstruoasa coaliție împotriva sănătății publice. Liderii de grupuri parlamentare PNL, PSD, UDMR și AUR au respins dezbaterea urgentă a legii certificatului verde în Camera Deputaților. Că AUR este un partid antivaccinist nu mai poate mira pe nimeni. Dar că partide care clamează responsabilitatea față de țară și popor nu simt nicio presiune pentru a adopta măsuri de limitare a pandemiei de COVID-19 este sfâșietor și complet de neînțeles”, declară și fostul ministru USR al Sănătății Ioana Mihăilă.

Alte stiri

Facturile la căldură nu trebuie să fie încărcate pe nedrept! Există interes pentru investiții private în căldura din Bucureşti
Parlamentarii USR Cristina Prună şi Claudiu Năsui au organizat o dezbatere la Parlament cu lideri...
Vezi mai mult
Cătălin Drulă și Vlad Voiculescu critică administrația Boc: Întârzieri, rezilieri de contracte și pierderi de fonduri europene
Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, și Vlad Voiculescu, președintele USR București, au ...
Vezi mai mult
Proiect de lege USR privind transparența utilizării bazelor sportive publice
Deputatul USR Brian Cristian a depus un proiect de modificare a Legii Educației fizice și sportul...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR pentru digitalizarea serviciilor consulare
Parlamentarii USR de Diaspora, senatorul Radu Mihail și deputatul Iulian Lorincz, au depus o iniț...
Vezi mai mult
Coaliția PSD-PNL-UDMR respinge inițiativele USR din domeniul educației pe care, apoi, le copiază în hotărâri de guvern
Coaliția PSD-PNL-UDMR a respins mai multe inițiative legislative depuse de USR și care ar fi cond...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR care elimină unele inechități din sistemul de pensii pentru cei care au lucrat în condiții grele de muncă
Mai mulți parlamentari USR au depus o inițiativă legislativă care repară unele inechități între p...
Vezi mai mult
Coaliția sărăciei nu dorește ca românii să știe ce alimente pun pe masă și nici ca sistemul de sănătate să primească mai mulți bani
Senatorii PNL, PSD și UDMR au votat împotriva a două inițiative legislative ale deputatului USR d...
Vezi mai mult
Locuinţe sociale şi de necesitate pentru victimele violenței domestice
Proiectul legislativ depus de deputatele USR Oana Țoiu şi Oana Cambera, care acordă victimelor vi...
Vezi mai mult