Candidatul Alianței USR PLUS la alegerile prezidențiale, ținta unei campanii online de defăimare. Dosarul a ajuns la Facebook Europa

Alianța USR PLUS a identificat o rețea de 13 site-uri și pagini de Facebook folosite pentru a distribui știri false despre Dan Barna, candidatul Alianței la alegerile prezidențiale. Cătălin Drulă, coordonatorul național al campaniei USR PLUS pentru alegerile prezidențiale, a organizat, marți, o conferință de presă pe tema știrilor false și demersurile realizate pentru a stopa fenomenul din mediul online.

Site-urile și paginile de Facebook identificate sunt: Guvernare.net, Ciuma Roșie, Info 360, Informează-te, iqȘtiri, Litere.net, Politice.net, Râsu Plânsu, România Politică, România Puternică, Salvăm România, Știri Financiare, Știri Politice. Acestea au investit sute de mii de lei și au reușit, prin reclame sponsorizate, să ajungă la milioane de români de la începutul lunii august 2019 până astăzi.

„În ultimele patru săptămâni, Alianța USR PLUS și candidatul Alianței la Președinție, Dan Barna, au fost țintele unei campanii coordonate, mascate de defăimare, în mediul online, în special pe Facebook. Această campanie se desfășoară prin intermediul unei rețele de pagini de Facebook false, create în mod deliberat astfel încât să inducă în eroare publicul că ar fi vorba despre portaluri de știri, dar care, în realitate, promovează mesaje negative despre Dan Barna și Alianța USR PLUS. Până în acest moment am identificat 13 pagini care în ultimele șapte luni au investit peste 200.000 de lei, aproximativ 40.000 de euro, pentru a promova postări sponsorizate împotriva lui Dan Barna și a Alianței USR PLUS. Suma s-a dublat în ultima săptămână. Rețeaua a început să funcționeze în lunile iulie și august. A publicat peste 1.000 de postări și a generat peste 100 de milioane de afișări, cu audiențe care depășesc frecvent un milion de utilizatori Facebook”, a declarat deputatul Cătălin Drulă, coordonatorul național al campaniei Alianței, din partea USR, pentru alegerile prezidențiale.

Alianța USR PLUS a fost ținta unei campanii de știri defăimătoare și în timpul alegerilor europarlamentare, când au fost închise mai multe pagini, conturi false și grupuri asimilate PSD. Administratorii a două dintre paginile mașinăriei de propagandă, Litere.net și Politice.net, au beneficiat în campania de la europarlamentare, așa cum au arătat investigațiile jurnalistice, de contracte din partea PSD în valoare de 850.000 de lei.

„Nu știm dacă banii folosiți pentru această campanie negativă mascată vin din surse publice, surse private sau surse externe. Desigur, avem bănuielile noastre cu privire la cine este în spatele acestei campanii. Știm că la alegerile europarlamentare, PSD a folosit boți și ferme de servere pentru a genera în mod artificial comentarii pe Facebook. Aceste informații apar în dosarul de la DNA al fostului trezorier PSD, Mihai Drăghici. De asemenea, în urma anchetelor din presă, inclusiv cele realizate de jurnaliștii de la Pressone, știm că cel puțin trei dintre paginile de Facebook implicate în această campanie sunt administrate de o companie care a primit sute de mii de lei de la PSD în campania de la europarlamentare”, a subliniat deputatul Cătălin Drulă în conferința de presă.

Având aceste date, Alianța USR PLUS îi cere premierului Viorica Dăncilă și PSD:

- Să recunoască public dacă sunt în spatele acestei campanii mascate de știri defăimătoare îndreptate împotriva Alianței USR PLUS și a candidatului Alianței la Președinție.

- Să spună dacă persoanele, firmele și rețelele de pagini false pe care le-au folosit în mod ilegal la alegerile europene sunt în continuare operaționale. 

- Să spună dacă pentru aceste operațiuni mascate au folosit fondurile publice din subvenția pe care PSD o primește ca partid parlamentar.

De asemenea, Alianța USR PLUS solicită Autorității Electorale Permanente să investigheze contractele de publicitate electorală ale PSD pentru a determina dacă banii folosiți pentru alimentarea acestei rețele încalcă sau nu legea finanțării partidelor politice. 

În același timp, Alianța solicită Parchetului General să investigheze dacă sursele de finanțare pentru funcționarea acestei rețele sunt surse interne sau externe, surse care ar putea afecta organizarea și rezultatele alegerilor prezidențiale din România.

Alianța USR PLUS a luat deja măsuri și la nivel european. Deputatul Cătălin Drulă a trimis în această dimineață către Facebook Europa dosarul cu detaliile concrete despre fiecare pagină care face parte din rețea, precum și sumele investite și informații privind coordonarea postărilor.

Mai mult, Dragoș Tudorache și Ramona Strugariu, europarlamentari ai Alianței USR PLUS și membrii în comisia LIBE din Parlamentul European, vor solicita azi o întâlnire cu reprezentanțiii Facebook Europa pentru a clarifica măsurile pe care Facebook le ia astfel încât publicitatea electorală și politică să devină mai transparentă. După întâlnire, europarlamentarii USR PLUS vor face o sesizare către Comisia Europeană pentru a ridica problema transparenței finanțării politice în comunicarea digitală.

„Ne dorim o campanie onestă, în care fiecare candidat la alegerile prezidențiale să le vorbească românilor, asumat, despre problemele reale. O campanie onestă, fără pagini fake și fără sute de mii de lei, din banii noștri, investiți sub protecția anonimatului în propagandă mincinoasă”, a conchis deputatul Cătălin Drulă, coordonatorul național al campaniei USR PLUS pentru alegerile prezidențiale.

Alte stiri

Dominic Fritz, scrisoare deschisă pentru premierul Nicolae Ciucă: Urgentați găsirea unor soluții la problema costurilor energiei termice

Dominic Fritz, primarul USR al Timișoarei, i-a trimis o scrisoare deschisă premierului Nicolae...

Vezi mai mult
USR solicită miniștrilor Virgil Popescu și Lucian Bode să-și prezinte de urgență demisia

În contextul crizei energetice și al incapacității ministrului Energiei girat de PSD ș...

Vezi mai mult
Deputat Radu Miruță: Cum abordăm criza energetică după martie 2022

În contextul crizei energetice și al lipsei de soluții din partea guvernării PSD-PNL, ...

Vezi mai mult
Spitalul Municipal Câmpulung are o nouă secție de Oncologie, la standarde europene

Primarul USR Elena Lasconi a recepționat ieri clădirea noii secții de Oncologie a Spitalului M...

Vezi mai mult
Primul „tun imobiliar” al ministrului Familiei: preluarea BTT cu întreg patrimoniul

Deputata USR Denisa Neagu atrage atenția asupra primului „tun imobiliar” dat de minist...

Vezi mai mult
Cu șefi numiți politic, fără pregătire și experiență, ANRE împarte cu Ministerul Energiei răspunderea pentru criza facturilor

În timp ce criza de pe piața energetică se adâncește, iar românii văd în facturile uri...

Vezi mai mult
Primarii USR se implică în atragerea de fonduri pentru școlile din localitățile pe care le administrează

Primarii USR din mai multe localități din țară s-au asigurat că școlile din comunitățile pe ca...

Vezi mai mult
USR Agigea anunță validarea semnăturilor necesare pentru organizarea referendumului de demitere a primarului PSD Maricel Cîrjaliu

Autoritatea Electorală Permanentă şi Direcţia de Evidență a Persoanelor au validat semnăturile...

Vezi mai mult
Radu Miruță: Drumul expres Tg. Jiu – Craiova nu este o prioritate pentru Guvernul PSD-PNL

Deputatul USR de Gorj Radu Miruță arată cum guvernarea PSD-PNL a eliminat drumul expre...

Vezi mai mult
Primăria Timișoara lansează primul program de bugetare participativă din istoria orașului

Dominic Fritz, primarul USR al Timișoarei, anunță lansarea primului program de bugetare partic...

Vezi mai mult
Primăria Timișoara spune stop risipei, prin centralizarea tuturor achizițiilor publice

La Timișoara, oraș administrat de primarul USR Dominic Fritz, se înființează prima Unitate Cen...

Vezi mai mult
Parlamentarii USR Oana Cambera si Dragoș Popescu, inițiativă legislativă de instituire a Cazierului de mediu

Parlamentarii USR Oana Cambera și Dragoș Popescu au depus o inițiativă legislativă privind ins...

Vezi mai mult

Susține-ne

Mulțumim pentru suport.
Hai să continuăm să transformăm România împreună!