Candidații USR PLUS reclamă ilegalitățile din sectoarele 2 și 6

Președinții USR și PLUS București, Claudiu Năsui și Vlad Voiculescu, și candidații Alianței USR PLUS la primăria sectoarelor 2 și 6, Radu Mihaiu și Alexandru Gâdiuță, au vorbit, duminică, 19 iulie, în cadrul unei conferințe de presă, despre ilegalitățile descoperite în cadrul celor două administrații bucureștene și care sunt soluțiile propuse de USR PLUS pentru eficientizarea și transparentizarea administrației locale în folosul cetățenilor.

Candidatul USR PLUS la funcția de primar al Sectorului 2 al Capitalei, Radu Mihaiu, a anunțat trimiterea la DNA a unui denunț penal împotriva lui Niculae Onțanu, fost primar al sectorului, împotriva lui Mugur Mihai Toader, actualul primar PSD al Sectorului 2 și împotriva lui Dan Cristian Popescu, actualul viceprimar PNL al Sectorului 2. Cei trei sunt acuzați de abuz în serviciu și de uzurparea funcției.

Radu Mihaiu a arătat că, potrivit unei note de control a Autorității Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice, obținute de Ion Chiricuță, consilier local USR în cadrul Consiliului Sectorului 2, cei trei politicieni amintiți mai sus au negociat ilegal și au stabilit tarife nelegale pentru prestarea serviciului public de salubritate în Sectorul 2 cu firma Supercom.

„Câteva dintre concluziile acestei note sunt:

  1. Pentru colectarea deșeurilor menajere, cuantumul sumelor nelegale plătite de Primăria Sectorului 2 către Supercom SA, în perioada 1 martie 2019 - 31 octombrie 2019, este de 10.249.318,37 de lei, inclusiv TVA. 
  2. Pentru efectuarea operațiilor de curățenie a căilor publice, cuantumul sumelor nelegal contractate în perioada 1 ianurie 2019 - 31 octombrie 2019, este de 2.342.050 de lei, inclusiv TVA.
  3. Sumele nelegal convenite și contractate suplimentar de către Primăria Sectorul 2 pentru activitatea de deszăpezire și combatere polei în perioada cuprinsă între iarna 2014-2015 și iarna 2018-2019 sunt în cuantum de 9.588.512,39 de lei, inclusiv TVA.
  4. Deși legea spune că actele adiționale la contractul cu Supercom trebuie să fie aprobate de către Consiliul Local al Sectorului 2, 57 de astfel de acte au fost încheiate de Primăria Sectorului 2 fără aprobarea Consiliului Local.

Din aceste cuvinte tehnice reiese un adevăr simplu: domnul Onțanu, domnul Mugur Mihai Toader și domnul Dan Cristian Popescu au încălcat legea negociind cu Supercom tarife nelegale pe care să le plătească cetățenii Sectorului 2. Cei trei s-au substituit autorității deliberative și au negociat în spatele ușilor închise tarife nelegale din banii cetățenilor. Așa arată jaful din banii publici“, a explicat candidatul Alianței USR PLUS la Primăria Sectorului 2.

Radu Mihaiu a promis că, dacă va câștiga alegerile, va face publice toate ilegalitățile din administrația Sectorului 2. „Așa arată capitalismul de cumetrie în care au făcut bani din afaceri cu statul. Așa arată putregaiul din Primăria Sectorului 2. Imaginați-vă ce înseamnă câștigarea Primăriei Sectorului 2 de către USR PLUS: vom face audit și vom scoate la iveală tot putregaiul. Vom destructura toate rețelele de sifonare a banului public. Nu trebuie să mai acceptăm că un politician trebuie să fure. Trebuie să fim conduși de oameni competenți. E timpul schimbării“, a concluzionat Radu Mihaiu.

La rândul său, candidatul USR PLUS la Primăria Sectorului 6, Alexandru Gâdiuță, a prezentat problemele pe care le ridică în acest sector Planul Urbanistic Zonal (PUZ) care a fost aprobat în ciuda semnalării de către consilierii locali USR a faptului că se bazează pe artificii tehnice care dublează în mod mincinos suprafețele de teren considerate a fi spațiu verde în sector, ceea ce permite rechinilor imobiliari să acapareze și mai mult teren pentru o dezvoltare haotică a sectorului.

„Am inițiat un proces împotriva PUZ-ului coordonator al Sectorului 6, al hotărârii prin care a fost aprobat acest PUZ. Din păcate, în forma actuală, acest document este o invitație la distrugerea Sectorului 6 și la declanșarea haosului în București. Documentul are probleme legale și de oportunitate. Administrația locală nu a ținut cont de încercările de a îmbunătăți acest document. Niciuna dintre observațiile noastre nu a fost luată în calcul“, a declarat Alexandru Gâdiuță, care a precizat că PUZ-ul a fost adoptat în Consiliul General al Municipiului București (CGMB) de majoritatea PSD ALDE și cu voturile PMP.

„Acest document reprezintă un asalt asupra zonelor verzi din  Sectorul 6. Documentul pornește cu un artificiu tehnic prin care suprafața spațiilor verzi este supraestimată și identificată ca ajungând la o mie de hectare. Este fals. În realitate, sunt doar 400 de ha. Acest artificiu a fost special făcut pentru a justifica schimbarea destinațiilor unor suprafețe. Astfel, unii rechini imobiliari vor putea construi neblocați de nimeni pe un spațiu verde. Se schimbă regimul de înălțime în zone din sector unde sunt deja probleme cu infrastructura și cu utilitățle subdimensionate. Prin PUZ se va permite o construire peste capacitate. Una dintre aceste zone este Prelungirea Ghencea. Alt exemplu este zona Grozăvești“, a explicat candidatul USR PLUS la Primăria Sectorului 6. Alexandru Gâdiuță a dat asigurări că, dacă va fi ales primar al Sectorului 6, va dispune o verificare în detaliu a tot ceea ce s-a construit în acest sector, cum s-au dat aprobări și autorizații, dacă au fost respectate.

„Vom realiza ghiduri pentru dezvoltare urbană armonioasă. Vom opri derogările care distrug spații verzi și prin care se densifică zone deja foarte aglomerate din Sectorul 6“, a încheiat Alexandru Gâdiuță. 

În cadrul aceleiași conferințe de presă, președintele USR București, Claudiu Năsui, a prezentat o serie de măsuri puse în dezbatere parlamentară în ultimele zile de către USR și a dorit să mulțumească public ONG-ului Dăruiește Viață, care a construit un spital din donații, fără contribuția financiară a statului.

„Săptămâna aceasta am continuat unul dintre obiectivele principale ale USR PLUS, anume debirocratizarea și transparentizarea statului.  Am venit cu proiecte care să ușureze semnificativ viața românilor:

- debirocratizarea asociațiilor și fundațiilor, eliminarea declarațiilor de beneficiar real atunci când ea este inutilă. Ușurința de a înființa un ONG trebuie să fie mai mare.

- eliminăm declarații contabile intermediare pentru microîntreprinderi

- debirocratizăm procese interne de cesiune de acțiuni între acționari

Avem și proiecte de transparentizare:

Monitorul Oficial al României nu ne dă legea într-un format deschis, prietenos. Ne dă un vizualizator făcut special pe site-ul lor, cu filigran, tocmai ca să ne facă munca cât mai grea, pe care nu poți căuta. Lucrurile acestea nu sunt tolerabile și trebuie să se schimbe.

De asemenea, avem cerința ca fiecare autoritate a statului, fiecare minister să fie obligat să aibă pe site un registru cu toate cererile care i s-au făcut pe Legea 544 , legea de acces la informații publice, ca să vadă toată lumea ce s-a cerut și, mai ales, cum s-a răspuns

Avem susținere din foarte multe locuri și suntem convinși că vor trece. România se va face bine cu genul acesta de proiecte. Și pentru ca este vorba despre proiecte benefice pentru România, trebuie să spun aceste cuvinte: «Dăruiește viață!» Este un ONG extraordinar care a reușit să facă ceea ce n-au făcut 15 guverne în 30 de ani în România: să construiască un spital de la zero cu finanțare 100% privată și la prețuri de câteva zeci de ori mai mici decât se fac construcțiile la stat. Trebuie să mulțumim acestor oamenii și să vedem exact cum putem să facem sa-i ajutăm să facă mai mult. Să ne ajutăm noi pe noi înșine mai mult“, a declarat Claudiu Năsui.

La rândul său, președintele PLUS București, Vlad Voiculescu, a vorbit despre situația politică din țară în contextul informațiilor publice din ultima vreme referitoare la transferul de membri între PNL și PSD, despre testele plătite de PMB pentru românii care pleacă în Grecia și despre clasarea parțială a dosarului 10 august de către procurorii DIICOT.

 „Trebuie să citesc de două ori să văd dacă s-au transferat de la PNL la PSD sau invers. Parcă suntem la cluburile de fotbal și se transferă fotbaliștii. Lucrurile sunt triste. Traseismul politic este ceea ce ne-a adus aici, fără o schimbare evidentă“, a comentat Vlad Voiculescu informațiile despre transferurile de membri între PSD și PNL.

Președintele PLUS București a criticat, în aceeași conferință de presă, decizia luată de primarul Gabriela Firea de a plăti din bani publici, prioritar, testele pentru covid-19 ale celor care pleacă în vacanță în Grecia.

„Firea a avut neobrăzarea să treacă prin Consiliul General - abia aștept să văd cine a votat alături de PSD - testarea cu prioritate a celor care pleacă în Grecia. Când oamenii sunt trimiși pe banii lor să se testeze, să prioritizezi testele celor care pleacă în vacanță este o bătaie de joc  la adresa oamenilor și a banului public. Gabriela Firea lucrează mai degrabă în beneficiul economiei Greciei“, a subliniat Voiculescu.

De asemenea, liderul PLUS București a criticat decizia DIICOT de clasare parțială a dosarului 10 august și s-a arătat foarte neplăcut surprins de ridicarea la gradul de general a colonelului Gheorghe-Nucu Marin, secretarul de stat din Ministerul de Interne care a coordonat acțiunea Jandarmeriei în locul lui Carmen Dan, care-i delegase atribuțiile.

„ (Clasarea dosarului 10 august, n.r.) este o rușine națională și odată cu evenimentul ăsta pe care eu nu mi-l pot explica - am auzit că cetățenii sunt vinovați - am auzit că domnul Nucu Marin, secretar de stat în MAI, care a coordonat acțiunea, în locul lui Carmen Dan, a fost avansat la gradul de general, în noiembrie 2018, de către președinte. Aș vrea să înteleg cum de domnul Nucu Marin, la câteva luni de la 10 august, a fost avansat general. Toți am merita să primim o explicație pentru asta“, a concluzionat Vlad Voiculescu.

Alte stiri

Senatul aprobă în unanimitate inițiativa USR care deschide copiilor curțile școlilor pentru sport în afara orelor de program
Senatul a adoptat cu unanimitate de voturi inițiativa legislativă a deputaților USR Tudor Pop și ...
Vezi mai mult
Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă prin care Poliția de Frontieră să poată verifica în timp real cazierul judiciar în ROCRIS
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă prin care ​Poliția de Frontieră Ro...
Vezi mai mult
Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru asigurarea accesului la propriul cazier juridic
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care vizează asigurarea accesului ...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru accesul neîngrădit al șoferilor la propriul cazier rutier
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus azi o inițiativă legislativă care să permită accesul poseso...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru reducerea birocrației pentru arhivari
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care simplifică procedurile de aut...
Vezi mai mult
Facturile la căldură nu trebuie să fie încărcate pe nedrept! Există interes pentru investiții private în căldura din Bucureşti
Parlamentarii USR Cristina Prună şi Claudiu Năsui au organizat o dezbatere la Parlament cu lideri...
Vezi mai mult
Cătălin Drulă și Vlad Voiculescu critică administrația Boc: Întârzieri, rezilieri de contracte și pierderi de fonduri europene
Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, și Vlad Voiculescu, președintele USR București, au ...
Vezi mai mult
Proiect de lege USR privind transparența utilizării bazelor sportive publice
Deputatul USR Brian Cristian a depus un proiect de modificare a Legii Educației fizice și sportul...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR pentru digitalizarea serviciilor consulare
Parlamentarii USR de Diaspora, senatorul Radu Mihail și deputatul Iulian Lorincz, au depus o iniț...
Vezi mai mult
Coaliția PSD-PNL-UDMR respinge inițiativele USR din domeniul educației pe care, apoi, le copiază în hotărâri de guvern
Coaliția PSD-PNL-UDMR a respins mai multe inițiative legislative depuse de USR și care ar fi cond...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR care elimină unele inechități din sistemul de pensii pentru cei care au lucrat în condiții grele de muncă
Mai mulți parlamentari USR au depus o inițiativă legislativă care repară unele inechități între p...
Vezi mai mult