Campanii de testări gratuite pentru depistarea cancerului de col uterin, susținute de primarii USR PLUS

În mai multe localități din țară, primarii USR PLUS au susținut recent organizarea unor campanii de testări gratuite pentru depistarea cancerului de col uterin.

România are cea mai mare incidență de cancer de col uterin și cea mai mare mortalitate din această cauză, în cadrul statelor UE, de aproape 3 ori peste media europeană. Peste 3.000 de românce sunt diagnosticate anual cu cancer de col uterin, iar jumătate dintre acestea pierd lupta cu boala. Testările de tip Babeș-Papanicolau și HPV ajută la depistarea timpurie a cancerului de col uterin, acest tip de cancer fiind tratabil dacă este descoperit într-o fază incipientă.

La Bacău, primarul Lucian Stanciu-Viziteu a susținut organizarea unei campanii de testări gratuite pentru depistarea cancerului de col uterin, desfășurate în cadrul programului ONCOPREV, printr-un parteneriat cu Fundația Enable și Institutul Regional de Oncologie Iași.

Testările, atât Babeș-Papanicolau, cât și HPV, s-au desfășurat cu ajutorul a două caravane mobile, în fața Prefecturii Bacău, miercuri, 29 septembrie, când s-au testat aproape 200 de persoane, și luni, 4 octombrie, când s-au testat 140 de persoane.

Dat fiind numărul mare de cereri, a fost aprobată extinderea campaniei de testări gratuite la nivel de județ, în principal în zonele defavorizate, la fel ca și organizarea unui program gratuit de screening pentru cancerul de sân.

La Câmpulung, primarul USR PLUS Elena Lasconi a demarat în luna august un program de testare gratuită Babeș-Papanicolau cu o durată de doi ani. Programul se adresează în principal femeilor vulnerabile, care nu au asigurare medicală și acces la servicii medicale, dar oricine se poate programa pentru testare, chiar dacă nu are domiciliul în Câmpulung. Dacă în urma testării sunt identificate femei care au probleme de sănătate, beneficiază de investigații și tratament gratuit.

În prima fază a acestui program, s-au testat aproximativ 70 de persoane, în cadrul caravanei mobile, urmând ca în fazele următoare echipa medicală să organizeze testările la ambulatoriul de ginecologie al Spitalului Municipal Câmpulung. Programul este sprijinit de Banca Mondială și este derulat de Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alexandru Rusescu”, în parteneriat cu Primăria Câmpulung, Asociația Filia, Fundația Renașterea pentru Educație, Sănătate și Cultură și Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate – Sastipen.

În sectorul 2 al Capitalei, primarul USR PLUS Radu Mihaiu a inițiat în luna iunie a acestui an o campanie de testări gratuite Babeș-Papanicolau pentru depistarea timpurie a cancerului de col uterin, în parteneriat cu Institutul Oncologic Român. Au beneficiat de testarea gratuită femeile vulnerabile între 25 și 64 de ani, cu domiciliul în București sau Ilfov, inclusiv cele fără asigurare medicală, dacă nu au mai fost testate în ultimii 5 ani prin programe naționale de screening. În cadrul acestei campanii, s-au testat 280 de femei, peste 800 de persoane fiind consiliate și informate telefonic, în perioada desfășurării campaniei, cu privire la depistarea precoce a cancerului de col uterin.

În localitatea Dumbrăvița din județul Timiș, primarul USR PLUS Horia Bugarin a organizat, la începutul lunii septembrie, o campanie de testări gratuite Babeș-Papanicolau și de screening-uri pentru diagnosticul precoce al bolilor tiroidiene, în cadrul proiectului Thyro-Screen. Testările au fost efectuate de o echipă mobilă a Spitalul Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara, fiind realizate 111 screening-uri pentru diagnosticul precoce al bolilor tiroidiene și 47 de evaluări pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin.

Primarii USR PLUS susțin în continuare proiectele legate de sănătate și duc o campanie de conștientizare a importanței prevenției și a diagnosticului precoce în menținerea unei vieți sănătoase și în lupta cu cele mai grave boli.

Alte stiri

Dominic Fritz, scrisoare deschisă pentru premierul Nicolae Ciucă: Urgentați găsirea unor soluții la problema costurilor energiei termice
Dominic Fritz, primarul USR al Timișoarei, i-a trimis o scrisoare deschisă premierului Nicolae Ci...
Vezi mai mult
USR solicită miniștrilor Virgil Popescu și Lucian Bode să-și prezinte de urgență demisia
În contextul crizei energetice și al incapacității ministrului Energiei girat de PSD și PNL de a ...
Vezi mai mult
Deputat Radu Miruță: Cum abordăm criza energetică după martie 2022
În contextul crizei energetice și al lipsei de soluții din partea guvernării PSD-PNL, deputatul U...
Vezi mai mult
Spitalul Municipal Câmpulung are o nouă secție de Oncologie, la standarde europene
Primarul USR Elena Lasconi a recepționat ieri clădirea noii secții de Oncologie a Spitalului Muni...
Vezi mai mult
Primul „tun imobiliar” al ministrului Familiei: preluarea BTT cu întreg patrimoniul
Deputata USR Denisa Neagu atrage atenția asupra primului „tun imobiliar” dat de ministrul Familie...
Vezi mai mult
Cu șefi numiți politic, fără pregătire și experiență, ANRE împarte cu Ministerul Energiei răspunderea pentru criza facturilor
În timp ce criza de pe piața energetică se adâncește, iar românii văd în facturile uriașe pe care...
Vezi mai mult
Primarii USR se implică în atragerea de fonduri pentru școlile din localitățile pe care le administrează
Primarii USR din mai multe localități din țară s-au asigurat că școlile din comunitățile pe care ...
Vezi mai mult
USR Agigea anunță validarea semnăturilor necesare pentru organizarea referendumului de demitere a primarului PSD Maricel Cîrjaliu
Autoritatea Electorală Permanentă şi Direcţia de Evidență a Persoanelor au validat semnăturile ad...
Vezi mai mult
Oana Țoiu: „Lucian Bode cumpără brățări electronice doar pentru unu din patru agresori. Pentru trei din patru victime, cum le-o fi norocul”
În contextul în care Guvernul a demarat procedurile pentru achiziționarea de brățări electronice ...
Vezi mai mult
Radu Miruță: Drumul expres Tg. Jiu – Craiova nu este o prioritate pentru Guvernul PSD-PNL
Deputatul USR de Gorj Radu Miruță arată cum guvernarea PSD-PNL a eliminat drumul expres Tg. Jiu –...
Vezi mai mult
Primăria Timișoara lansează primul program de bugetare participativă din istoria orașului
Dominic Fritz, primarul USR al Timișoarei, anunță lansarea primului program de bugetare participa...
Vezi mai mult
Primăria Timișoara spune stop risipei, prin centralizarea tuturor achizițiilor publice
La Timișoara, oraș administrat de primarul USR Dominic Fritz, se înființează prima Unitate Centra...
Vezi mai mult
Parlamentarii USR Oana Cambera si Dragoș Popescu, inițiativă legislativă de instituire a Cazierului de mediu
Parlamentarii USR Oana Cambera și Dragoș Popescu au depus o inițiativă legislativă privind instit...
Vezi mai mult