Bilanțul lui Stelian Ion la final de mandat. Reforme asumate și obiective îndeplinite

Stelian Ion a prezentat, marți, în cadrul unei conferințe de presă, bilanțul activității sale la Ministerul Justiției, pornind de la reformele asumate în programul de guvernare și obiectivele îndeplinite.

În cadrul discursului său, Stelian Ion a vorbit și despre blocajele instituționale cu care s-a confruntat de-a lungul mandatului în promovarea acelor măsuri, care deși au fost agreate punct cu punct cu partenerii de coaliție, au întâmpinat piedici. În acest sens, Stelian Ion a subliniat că o negociere pentru un viitor guvern trebuie să lămurească toate aceste lucruri.

„Am plecat de la Ministerul Justiției cu sentimentul acela al unei zbateri teribile pentru promovarea reformelor în justiție, asemănătoare cu lupta pe care am dus-o în anii 2017-2018 împotriva celor care voiau să afecteze activitatea din Justiție cu tot felul de propuneri nocive.

În toată această perioadă, am avut câteva repere foarte clare: să promovăm acele propuneri legislative care să facă sistemul judiciar mai eficient, care să accentueze independența și imparțialitatea sistemului judiciar și care să fie mai apropiat de oameni.

Au fost câteva borne foarte clare de care am ținut cont: programul de guvernare, negociat punct cu punct, foarte bun la capitolul Justiție. Trebuie, în plus, să fie un calendar precis asumat de către toți miniștrii și premier.

În prima parte a mandatului, am promovat printr-un Memorandum reformele, am spus că până la sfârșitul lunii februarie vom trimite către Parlament proiectul de lege pentru desființarea SIIJ, am făcut acest lucru, într-o variantă corectă.

De asemenea, am spus că până la sfârșitul lunii aprilie vom trimite proiectele de reformare a legilor Justiției către Parlament. Erau toate premisele să se întâmple acest lucru. Când am venit la minister, cele trei legi ale Justiției erau în fază de consultare publică, le-am preluat, le-am revizuit, am adăugat elementele foarte importante care țineau de rapoartele MCV și avizele Comisiei de la Veneția și, anunțând dinainte, am trimis în procedură de avizare aceste proiecte.

Din păcate, ce a urmat a fost un blocaj instituțional, am văzut critici din partea președintelui României care a criticat varianta de procedură, de numire a procurorilor de rang înalt, care era negru pe alb scrisă foarte clar în programul de guvernare.

Pe legile justiției, am trimis în avizare proiectul în 26 martie și abia în 15 aprilie am primit neavizat proiectul, cu unele observații. Deci iată care sunt blocajele.
Cu privire la reforma CSM, am insistat foarte mult și voi insista în continuare pe necesitatea acestei noi proceduri de alegere a membrilor CSM, care este un organism foarte important.

Cum am spus, primul pas era de desființare a Secției Speciale, am trimis în Parlament proiectul, ce a urmat știți de bună seamă. Comisia de la Veneția a validat propunerea venită din partea Guvernului și se aștepta de la noi să adoptăm proiectul fără alte amendamente. Comisia de la Veneția a spus foarte clar, ceea ce contravine opiniei UDMR, că trebuie refăcută competența DNA în privința infracțiunilor săvârșite de magistrați.

Din momentul în care s-a publicat avizul Comisiei de la Veneția, 5 iulie 2021, ar fi trebuit deblocat acest proiect. Mă așteptam la sprijin din partea premierului Florin Cîțu, din păcate, nu l-am primit. În loc să vină cu argumente față de UDMR să respectăm programul de guvernare și avizul Comisiei de la Veneția, s-a propus o tergiversare”, a declarat Stelian Ion.

În privința numirii procurorilor de rang înalt, Stelian Ion a declarat că procedura a fost foarte clar stabilită, propusă și asumată de guvern.

„Mi s-a cerut să renunț la această procedură pentru că nu a fost considerată corectă. Dând dovadă de flexibilitate, am venit și cu alte variante. Toate variantele, însă, pe care le-am avut în vedere au avut ca punct comun un singur lucru, ca principiu: în acest lanț de numire a procurorilor de rang înalt, între Ministerul Justiției și președinte, am spus că ar trebui să fie un element exterior factorului politic, care să garanteze că decizia nu este una exclusiv politică”, a adăugat Stelian Ion.

De-a lungul celor opt luni la Ministerul Justiției, Stelian Ion a reușit, alături de echipa sa la minister, să întărească și activitatea DNA și DIICOT. „Toate aceste măsuri trebuie susținute financiar, altfel ele rămân doar pe hârtie”, a declarat Stelian Ion.

De asemenea, Stelian Ion a reușit să deblocheze și să trimită spre avizare proiectul de lege referitor la avertizorii de integritate. „În această toamnă, o să avem la vot acest proiect de lege”, a precizat Stelian Ion.

Nu în ultimul rând, Stelian Ion a reușit să finalizeze proiectele care vizează modificarea Codului penal și Codului de procedură penală. Bilanțul integral, aici.

Alte stiri

Senatul aprobă în unanimitate inițiativa USR care deschide copiilor curțile școlilor pentru sport în afara orelor de program
Senatul a adoptat cu unanimitate de voturi inițiativa legislativă a deputaților USR Tudor Pop și ...
Vezi mai mult
Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă prin care Poliția de Frontieră să poată verifica în timp real cazierul judiciar în ROCRIS
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă prin care ​Poliția de Frontieră Ro...
Vezi mai mult
Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru asigurarea accesului la propriul cazier juridic
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care vizează asigurarea accesului ...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru accesul neîngrădit al șoferilor la propriul cazier rutier
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus azi o inițiativă legislativă care să permită accesul poseso...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru reducerea birocrației pentru arhivari
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care simplifică procedurile de aut...
Vezi mai mult
Facturile la căldură nu trebuie să fie încărcate pe nedrept! Există interes pentru investiții private în căldura din Bucureşti
Parlamentarii USR Cristina Prună şi Claudiu Năsui au organizat o dezbatere la Parlament cu lideri...
Vezi mai mult
Cătălin Drulă și Vlad Voiculescu critică administrația Boc: Întârzieri, rezilieri de contracte și pierderi de fonduri europene
Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, și Vlad Voiculescu, președintele USR București, au ...
Vezi mai mult
Proiect de lege USR privind transparența utilizării bazelor sportive publice
Deputatul USR Brian Cristian a depus un proiect de modificare a Legii Educației fizice și sportul...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR pentru digitalizarea serviciilor consulare
Parlamentarii USR de Diaspora, senatorul Radu Mihail și deputatul Iulian Lorincz, au depus o iniț...
Vezi mai mult
Coaliția PSD-PNL-UDMR respinge inițiativele USR din domeniul educației pe care, apoi, le copiază în hotărâri de guvern
Coaliția PSD-PNL-UDMR a respins mai multe inițiative legislative depuse de USR și care ar fi cond...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR care elimină unele inechități din sistemul de pensii pentru cei care au lucrat în condiții grele de muncă
Mai mulți parlamentari USR au depus o inițiativă legislativă care repară unele inechități între p...
Vezi mai mult