Bilanțul lui Claudiu Năsui la Ministerul Economiei: Lucrurile pe care le-am făcut în acest minister au fost ca să punem stop risipei, jafului și furtului din bani publici

Claudiu Năsui a prezentat, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, bilanțul activității sale în fruntea Ministerului Economiei de-a lungul celor opt luni de mandat, care s-a axat pe următorii piloni: transparentizare, depolitizare, profesionalizare și eficientizare.


„De îndată ce am venit în acest minister, unul dintre primele noastre proiecte a fost să facem publice toate contractele cu statul pe care le are acest minister. Proiectul acesta a început în premieră în România în acest minister.

De asemenea, mult trâmbițata reformă a companiilor de stat, noi, în Ministerul Economiei, nu am așteptat PNRR-ul să începem lucrul acesta. Am început și am numit în mod transparent, făcând publice numirile în aceste companii ca să se vadă ce gen de oameni erau numiți înainte, activ de partid, versus ce gen de oameni numim noi: oameni care și-au demonstrat capacitățile în piața liberă, în mediul privat, care vedem exact ce au făcut. Rezultatele au început să se vadă pentru multe dintre aceste companii.

La Salrom am început deja și am demarat procedurile de listare la bursă, un lucru esențial dacă vrei să atragi investiții și să transparentizezi activitatea și i-am oferit perspectiva viitorului nu doar ei, ci întregii economii a României prin a pune bazele pentru o industrie a viitorului, industria bateriilor.

I-am demufat pe cei abonați la contracte cu statul. Mă refer la infama schemă de mers la târguri, pe banii statului. Contractele pentru tot ce făceau ei, le vedeți pe site, și comisioanele, care erau imense, câștigate mereu de aceiași oameni.

Am eliminat ceea ce s-a numit sinecura administratorilor speciali pentru privatizare, făcuți din 2002, de către Guvernul Năstase. În teorie, pentru a pregăti companiile de privatizare. Companiile, poate, pe vremea aceea erau privatizabile, acum sunt ruinate multe dintre ele. Am propus un proiect de OUG, care e pe circuit, pentru eliminarea lor, sper să continue.

Altă sinecură faimoasă din acest minister pe care am eliminat-o sunt faimoșii atașați pentru turism. România avea o rețea de 40 de posturi pentru turism și de când am venit în acest minister era o presiune foarte mare să numesc diverși oameni pe acolo, nu am numit pe niciunul, chiar dacă au fost unele solicitări destul de amenințătoare. Ca mesaj pentru toate aceste solicitări: am desființat toate cele 40 de posturi, este o ordonanță care a trecut. Aceste posturi aveau statut de diplomat și salarii de până la 12.000 euro pe lună și pensie specială.

Ați auzit probabil de combinatul sovietic de la Krivoi Rog, în care România era prizonieră. Practic plătim anual 1 milion de euro la câteva firme ca să pretindă că se ocupă de pază. Evident că de acolo se fură ca din codru. Pentru prima dată am avut curajul să propunem să vindem acea participație”, a declarat Claudiu Năsui.

O altă componentă importantă a ministerului de care Claudiu Năsui s-a ocupat: faimoasele scheme de ajutor de stat, pe care le-a găsit cu promisiuni neacoperite, adică fără finanțare.

„Pentru Start-up Nation, de exemplu, am plătit anul acesta 600 de milioane de lei pentru promisiuni din 2018. Schemele lansate anul trecut și mărite din pix, bugetele lor, în campanie electorală, fără nicio acoperire, ne-au rămas nouă de rezolvat și de găsit soluții și am găsit. Am avut o gaură de 500 de milioane de euro de acoperit pe Măsura 2 și aici, grație colegului nostru Cristian Ghinea, am reușit să găsim în jur de 400 de milioane și Măsura 3 va fi reluată, așa cum am promis din REACT-EU și se va ocupa chiar Ministerul Fondurilor Europene de ele, iar noi am început ieri procedurile pentru a relansa Măsura 1.


Mai rămân de finanțat pe Măsura 2 câteva firme, practic bugetul era de 4.000 de firme, noi am reușit să ajungem până la numărul 17.000, pentru restul căutam încă soluții, dar rămâne pentru viitorul ministru.


Schema pentru HoReCa, o altă schema găsită disfuncțională, am reparat-o și am făcut un lucru în premieră în România: nu am mai dat banii după un criteriu făcut selectiv care să îi favorizeze pe unii sau pe alții, în funcție de interesul politic al partidului, ci am făcut-o într-un mod în care toată lumea să își ia bani și să își ia bani la fel”, a detaliat Claudiu Năsui.

Debirocratizarea a fost un alt obiectiv esențial asumat de Claudiu Năsui în Ministerul Economiei:

„Am simplificat anul acesta declarația de beneficiar real, grație colegului Stelian Ion. De asemenea, am reușit să propunem simplificări în materia comerțului. E un proiect pe circuit. Am lansat, ieri, un amplu memorandum pentru debirocratizare, care prezintă 26 de măsuri foarte importante pe care România trebuie să le adopte dacă vrea să reducă povara administrativă”.

De asemenea, modernizarea statului român este un alt lucru demarat de Claudiu Năsui ca ministru al Economiei, prin reducerea aparatului bugetar la nivelul instituției pe care a condus-o:

„Am început, în premieră, cea mai amplă reorganizare care a fost propusă de vreun minister. Am propus să tăiem 40% din posturile de conducere și 30% din posturile din minister”.

În final, Claudiu Năsui a vorbit despre proiectul propus „Zero taxe pe salariul minim”, pe care USR PLUS îl va împinge în continuare.
„Am reușit să îl includem în programul de guvernare și, iată, că ni s-a tot spus că nu au fost bani. Cred că evenimentele recente ne arată că sunt bani. Pentru baronii locali sunt bani, pentru firme de partid sunt foarte mulți bani, inclusiv la rectificarea bugetară, care va avea loc în absența USR, față de proiectul pe care l-am văzut noi, crește Fondul prim-ministrului cu 1,9 miliarde de lei. Ironia acestei sume – ca e fix impactul pe care l-ar fi avut “Zero taxe pe salariul minim” dacă s-ar fi aplicat, conform programului de guvernare, și pentru care ni se spunea că nu sunt bani”, a spus Claudiu Năsui.

Alte stiri

Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru asigurarea accesului la propriul cazier juridic
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care vizează asigurarea accesului ...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru accesul neîngrădit al șoferilor la propriul cazier rutier
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus azi o inițiativă legislativă care să permită accesul poseso...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru reducerea birocrației pentru arhivari
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care simplifică procedurile de aut...
Vezi mai mult
Facturile la căldură nu trebuie să fie încărcate pe nedrept! Există interes pentru investiții private în căldura din Bucureşti
Parlamentarii USR Cristina Prună şi Claudiu Năsui au organizat o dezbatere la Parlament cu lideri...
Vezi mai mult
Cătălin Drulă și Vlad Voiculescu critică administrația Boc: Întârzieri, rezilieri de contracte și pierderi de fonduri europene
Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, și Vlad Voiculescu, președintele USR București, au ...
Vezi mai mult
Proiect de lege USR privind transparența utilizării bazelor sportive publice
Deputatul USR Brian Cristian a depus un proiect de modificare a Legii Educației fizice și sportul...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR pentru digitalizarea serviciilor consulare
Parlamentarii USR de Diaspora, senatorul Radu Mihail și deputatul Iulian Lorincz, au depus o iniț...
Vezi mai mult
Coaliția PSD-PNL-UDMR respinge inițiativele USR din domeniul educației pe care, apoi, le copiază în hotărâri de guvern
Coaliția PSD-PNL-UDMR a respins mai multe inițiative legislative depuse de USR și care ar fi cond...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR care elimină unele inechități din sistemul de pensii pentru cei care au lucrat în condiții grele de muncă
Mai mulți parlamentari USR au depus o inițiativă legislativă care repară unele inechități între p...
Vezi mai mult
Coaliția sărăciei nu dorește ca românii să știe ce alimente pun pe masă și nici ca sistemul de sănătate să primească mai mulți bani
Senatorii PNL, PSD și UDMR au votat împotriva a două inițiative legislative ale deputatului USR d...
Vezi mai mult