Beniamin Todosiu, deputat USR Alba: Asistență juridică gratuită pentru victimele violenței domestice

Deputatul USR de Alba, Beniamin Todosiu, a depus în Camera Deputaților o inițiativă legislativă prin care victimele violenței domestice să beneficieze de asistență juridică gratuită pe tot parcursul procesului împotriva agresorului, până la epuizarea tuturor căilor de atac.

Noua lege presupune modificarea și completarea art. 18 din Legea nr. 211/2004  privind unele măsuri pentru asigurarea informării, sprijinirii și protecției victimelor infracțiunii, precum și modificarea și completarea art. 6 lit. e) din Legea nr. 217 din 2003 pentru prevenirea și combaterea violenței domestice. Astfel, propunerea parlamentarului USR stabilește că „asistența juridică gratuită se acordă fiecărei victime pe tot parcursul procesului, în limita unei sume echivalente cu două salarii de bază minime brute pe țară, stabilite pentru anul în care victima a formulat cererea de asistență juridică gratuită(...)”.

De asemenea, Legea nr. 217 din 2003 pentru prevenirea și combaterea violenței domestice este completată cu dreptul victimei violenței domestice la „consiliere și asistență juridică gratuită până la epuizarea tuturor căilor de atac, în condițiile legii.”

Zeci de mii de femei din România sunt, în fiecare an, victime ale violenței. Unele dintre acestea au curaj să își înfrunte agresorii și să îi denunțe, în timp ce multe rămân tăcute în propria dramă. Statisticile privind violența domestică sunt îngrijorătoare și de aceea trebuie să gândim măsuri legislative care să protejeze victimele și să îi împiedice pe agresori să recidiveze. Inițiativa pe care am depus-o în Camera Deputaților își propune să sprijine victimele în timpul procesului împotriva agresorului și să ofere totodată acestora încredere în justiție. Întrucât statul român, ca semnatar al Convenției de la Istanbul privind lupta împotriva violenței domestice, s-a angajat să combată fenomenul și să protejeze drepturile victimelor. Astfel, considerăm că este de datoria acestuia să asigure un acces echitabil la judecată pentru victime. Din acest motiv, asistența judiciară gratuită trebuie oferită pe parcursul întregului proces, până la epuizarea căilor de atac.”, a explicat deputatul USR, Beniamin Todosiu. 

La momentul actual, victimele violenței domestice au dreptul să beneficieze de asistență juridică pentru prima înfățișare în instanță, potrivit prevederilor Legii nr. 211/2004. Practica ne arată că asistența juridică pe care o primesc la momentul actual este insuficientă pentru nevoile victimelor. În marea majoritate a cazurilor, victimele care beneficiază de asistență juridică gratuită nu au o întrevedere în care să discute dosarul lor cu avocatul care le apără interesele în instanță. 

Societatea civilă care lucrează cu victimele violenței domestice reclamă că avocații petrec doar câteva minute studiind dosarul înainte de înfățișarea în fața judecătorului și că nu interacționează deloc cu victimele. Prin urmare, aceștia nu reușesc să înțeleagă întregul fenomen al abuzului la care au fost supuse victimele și nu reușesc să formuleze argumente de natură să convingă fără echivoc judecătorii. Ba mai mult, odată încheiat procesul, avocatul care acordă asistență juridică gratuită nu mai are obligația de a informa victima că poate depune un apel la hotărârea instanței, nici nu ajută în vreun fel la redactarea acestuia. 

În cazul în care victima pierde procesul, este obligată să suporte cheltuielile de judecată, inclusiv onorariul avocatului, onorariul avocatului acuzatului (dacă instanța dispune acest lucru), precum și oricare alte cheltuieli de judecată pe care instanța le-ar putea dispune.

Potrivit unui raport al Centrului Filia, 33 de femei au fost ucise de parteneri, foști parteneri sau membri ai familiei în primele 8 luni ale anului trecut. Peste 400 au fost ucise în ultimii opt ani. În fiecare an, polițiștii înregistrează între 25.000 și 30.000 de fapte de violență în familie. În aceste cazuri, peste 90% dintre agresori sunt bărbați, iar 80 la sută dintre victime sunt femei și fete.

Mii de ordine de protecție sunt emise anual de autorități, însă de multe ori se dovedesc inutile în condițiile în care agresorii nu pot fi monitorizați corespunzător. Doar anul trecut, peste 30% dintre ordinele de protecție au fost încălcate. Soluția este un pachet de măsuri ferme pentru stoparea violenței asupra femeilor, care ar porni de la monitorizarea electronică a agresorilor și ar trebui să ajungă până la protejarea reală a victimelor violenței.

Alte stiri

Senatul aprobă în unanimitate inițiativa USR care deschide copiilor curțile școlilor pentru sport în afara orelor de program
Senatul a adoptat cu unanimitate de voturi inițiativa legislativă a deputaților USR Tudor Pop și ...
Vezi mai mult
Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă prin care Poliția de Frontieră să poată verifica în timp real cazierul judiciar în ROCRIS
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă prin care ​Poliția de Frontieră Ro...
Vezi mai mult
Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru asigurarea accesului la propriul cazier juridic
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care vizează asigurarea accesului ...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru accesul neîngrădit al șoferilor la propriul cazier rutier
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus azi o inițiativă legislativă care să permită accesul poseso...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru reducerea birocrației pentru arhivari
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care simplifică procedurile de aut...
Vezi mai mult
Facturile la căldură nu trebuie să fie încărcate pe nedrept! Există interes pentru investiții private în căldura din Bucureşti
Parlamentarii USR Cristina Prună şi Claudiu Năsui au organizat o dezbatere la Parlament cu lideri...
Vezi mai mult
Cătălin Drulă și Vlad Voiculescu critică administrația Boc: Întârzieri, rezilieri de contracte și pierderi de fonduri europene
Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, și Vlad Voiculescu, președintele USR București, au ...
Vezi mai mult
Proiect de lege USR privind transparența utilizării bazelor sportive publice
Deputatul USR Brian Cristian a depus un proiect de modificare a Legii Educației fizice și sportul...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR pentru digitalizarea serviciilor consulare
Parlamentarii USR de Diaspora, senatorul Radu Mihail și deputatul Iulian Lorincz, au depus o iniț...
Vezi mai mult
Coaliția PSD-PNL-UDMR respinge inițiativele USR din domeniul educației pe care, apoi, le copiază în hotărâri de guvern
Coaliția PSD-PNL-UDMR a respins mai multe inițiative legislative depuse de USR și care ar fi cond...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR care elimină unele inechități din sistemul de pensii pentru cei care au lucrat în condiții grele de muncă
Mai mulți parlamentari USR au depus o inițiativă legislativă care repară unele inechități între p...
Vezi mai mult