Anca Majaru

Fac parte dintr-o generație care celebrează diversitatea, care dorește să își exprime cultura și pentru care revoluția digitală a creat un nou mod de viață. Știm că schimbările climatice sunt o provocare urgentă și reală, suntem îngrijorați de sărăcia și inegalitatea socială, și de calitatea vieții din România, din Europa și din lume. M-am născut înainte de Revoluție, dar am crescut și m-am format într-o țară însetată de libertate, bunăstare, dreptate și democrație. Sunt arhitect. Am 32 de ani. Mă bucură libertatea tineretului și creativitatea generației mele. Cred că din ce în ce mai mulți oameni tineri trebuie să își asume un rol activ și definitoriu în societate. Ca să încetăm să mai trăim într-o lume străină, fragmentată, disfuncțională, pe care alții o construiesc pentru noi.

Programul meu de candidatură pune accentul pe tineri, pe cultură și pe mediul rural. Am crescut la țară și la oraș, și am descoperit că atunci când legăturile dintre cultură, mediu, economie și societate sunt întrerupte, atât societatea, în ansamblul ei, cât și fiecare dintre noi în parte, are de pierdut.

Mediul rural este una dintre valorile fundamentale şi definitorii ale Europei. Satul românesc poate contribui la promovarea țării ca actor important în plan european, deoarece reprezintă istoria noastră, e parte a prezentului şi poate pune bazele unui viitor prosper. Pentru asta, ruralul trebuie prezervat şi, mai ales, valorificat prin împlinirea aspirațiilor fiecăruia și utilizarea inteligentă a potențialului local.

Cultura și patrimoniul nostru sunt resurse de bunăstare, strategice pentru o societate prosperă și democratică. Sunt un plus al turismului responsabil, contribuie la evitarea conflictelor culturale promovate astăzi de curentele iliberale și pot fi un punct de plecare pentru regenerarea comunităților din România și Europa.

Sunt licențiată în arhitectură la UAUIM București, unde am obținut în 2016 titlul de doctor. Am lucrat în sectorul public, privat și non-guvernamental, în care activez de peste zece ani pe proiecte educative, sociale și culturale. Am predat timp de 5 ani la UAUIM, am activat în cadrul Institutului Național al Patrimoniului și am fost consilier al Secretarului de Stat privind patrimoniul cultural la Ministerul Culturii în 2016, când am întrezărit că se pot face, într-adevăr, schimbări de substanță în bine, chiar și într-un timp foarte scurt.

Am înțeles că nu mai este suficient să sperăm că vom fi auziți. Trebuie să ocupăm un rol central în procesul de decizie, să cunoaștem posibilitățile viitorului, să ne exprimăm preferințele și intențiile, și să începem să construim. Implicarea noastră, a tuturor, este crucială pentru viitorul nostru comun și pentru fiecare dintre noi în parte. Ca să putem alege cine și cum ne reprezintă, astfel încât deciziile importante pentru noi să fie luate alături de noi.