Anca Dragu: Un nou USL încearcă să acapareze cu o rapacitate demnă de invidiat toate instituțiile statului. Revocarea Președintelui Senatului va constitui subiectul unei sesizări la CCR

“Ceea ce se întâmplă astăzi, aici, nu este decât un abuz de putere și o tentativă de a acapara complet și total orice insituție a statului Român”, a declarat Anca Dragu, președinta Senatului, în cadrul discursului său susținut în Parlament înainte de a fi revocată din funcție abuziv de noua alianță toxică PSD-PNL-UDMR.

Prin acest abuz de putere, PSD-PNL-UDMR încalcă atât deciziile CCR, cât și Constituția României, a arătat Anca Dragu.

 

"Prin deciziile politice recente, România a revenit la situația în care se afla acum nouă ani.

O nouă majoritate toxică, un nou USL care încearcă să acapareze cu o rapacitate demnă de invidiat toate instituțiile statului.

Astăzi, este rândul celei de-a doua instituții în stat, instituție care, într-o țară a interimatelor, a rămas un pol de stabilitate în toată această criză politică fără precedent ca durată.

Ceea ce se întâmplă astăzi, aici, nu este decât un abuz de putere și o tentativă de a acapara complet și total orice insituție a statului Român.

Asistăm, în aceste momente, la un fenomen numit ”tiranie a majorității”, una din slăbiciunile democrației, care în statele cu o experiență democratică mai consistentă este mult mai puțin întâlnit.

Prin ceea ce se întâmplă astăzi, clasa politică demonstrează că nu a progresat și nu a evoluat câtuși de puțin în acești nouă ani", a declarat Anca Dragu.

Potrivit Ancăi Dragu, "Constituția României prevede în mod expres stabilitatea funcției de președinte al Senatului și al Camerei Deputaților pentru a evita un abuz de putere", în acest sens citând articolul 64 din Constituție, care prevede clar că "Preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele Senatului se aleg pe durata mandatului Camerelor", respectiv 2020-2024. 

"Tot în acest sens, Curtea Constituțională statuează într-una din deciziile sale  că ”orice reglementare care ar face posibilă revocarea preşedintelui Senatului ori de câte ori s-ar realiza majoritatea de voturi suficientă adoptării unei asemenea măsuri, ar fi de natură să creeze o instabilitate instituţională perpetuă, contrară voinţei electoratului care a definit configuraţia politică a Camerelor Parlamentului pentru întregul ciclu electoral şi interesele cetăţenilor pe care Parlamentul îi reprezintă.”

Tocmai de aceea, în practica democratică a României au fost mai multe cazurile în care opoziția a menținut președinția Senatului, spre exemplu perioada 2004-2008 sau 2009-2011 și chiar anul trecut, în 2020, noua majoritate guvernamentală nu a atentat la această funcție.

Așadar Constituția, decizii ale Curții Constituționale și chiar practica democratică arată în mod clar că acest demers de înlăturare a președintelui Senatului din funcție este nejustificat", a adăugat Anca Dragu. 

Totodată, Anca Dragu evidențiază care este miza revocării sale din funcție:

"Președintele Senatului are un rol special în arhitectura instituțională, fiind al doilea om în stat. Nu are puterea de a forma sau de a da jos guverne, nici de a transforma de unul singur simple propuneri în legi.

Toate acestea sunt realizate de majoritatea parlamentară.

Are însă, un rol important în a semnala derapajele activității din parlament și în a garanta dezbaterile democratice din plen.

Și, cel mai important, poate sesiza Curtea Constituțională a României (CCR) asupra legilor sau hotărârilor cu privire la care există suspiciuni de neconstituționalitate.

Orice democrație are nevoie de un echilibru al puterilor, iar obiectivul USR, al partidului din care fac parte este să se asigure, firesc pentru un partid de opoziție, ca actuala coaliție PSD, PNL, UDMR nu va comite abuzuri, iar opoziția va avea pârghiile necesare să limiteze și să cenzureze aceste potențiale abuzuri".

În finalul discursului său, Ancai Dragu a anunțat că "revocarea Președintelui Senatului va constitui subiectul unei sesizări la Curtea Constituțională".

Alte stiri

Dezbatere organizată de USR pe tema degrevării instanțelor de judecată
La inițiativa deputaților USR Oana Murariu și Mihai Badea, Camera Deputaților a organizat, marți,...
Vezi mai mult
Victorie USR pentru debirocratizare. Declarația anuală de beneficiar real, eliminată din nou
USR face un nou pas în lupta pentru eliminarea birocrației infernale și inutile care îi împovărea...
Vezi mai mult
Primarii USR lansează programe de bugetare participativă prin care cetățenii pot decide ce proiecte vor fi implementate
Primarii USR au lansat programe de bugetare participativă prin care cetățenii localităților pe ca...
Vezi mai mult
Deputat USR Pollyanna Hangan: Din banii pentru pensiile speciale ale primarilor ar avea o masă caldă la școală aproape 850.000 de elevi
Deputații USR au votat astăzi pentru continuarea Programului-pilot „Masă caldă în școli”, argumen...
Vezi mai mult
Coaliția PSD-PNL-UDMR încurajează sinecurile și refuză numirea unor profesioniști la conducerea instituțiilor publice
Pentru că, de 30 de ani încoace, s-au obișnuit să controleze funcționarea tuturor instituțiilor p...
Vezi mai mult
Brașovul devine primul municipiu din România care folosește 100% energie verde
Brașovul, administrat de primarul USR Allen Coliban, a devenit primul oraș din România care folos...
Vezi mai mult
Proiect USR pentru profesionalizarea conducerii regiilor autonome și companiilor naționale
Deputata USR Cristina Rizea a depus o inițiativă legislativă care limitează interimatele la condu...
Vezi mai mult
Lege USR: Studenții vor avea acces gratuit la toate bibliotecile universitare
Senatul a aprobat cu unanimitate de voturi inițiativa legislativă semnată de mai mulți parlamenta...
Vezi mai mult
Claudiu Năsui: “În loc să reducă numărul de bugetari, PNL îi sporește și îi consolidează prin concursuri aranjate”
La Ministerul Economiei continuă marea împărțeală.   În loc să reducă numărul de bugetari, PNL nu...
Vezi mai mult
Radu Mihail: ”Oamenii sistemului vor să schimbe iar Constituția, astfel încât președintele să nu mai fie ales de români, ci de ei!”
Senatorul USR Radu Mihail, liderul grupului USR din Senat, avertizerază că sub masca revizuirii C...
Vezi mai mult
România, campioană în UE la evaziunea fiscală. USR cere adoptarea de urgență a proiectului privind înăsprirea pedepselor pentru evazioniști
România este campioană în Uniunea Europeană în ceea ce privește evaziunea fiscală, înregistrând c...
Vezi mai mult
Grup de lucru în USR pentru sprijinirea persoanelor cu dizabilități
În USR sunt numeroși membri cu diferite dizabilități. Unii au candidat la alegerile locale și par...
Vezi mai mult