Anca Dragu sesizează CCR cu privire la existența unui conflict juridic între Parlament și Guvern generat de Florin Cîțu

Președinta Senatului, Anca Dragu, sesizează Curtea Constituțională cu privire la existența asupra unui conflict juridic de natură constituțională dintre Guvern și premier, pe de o parte, și Parlament, de pe de altă parte, generat de refuzul lui Florin Cîțu de a veni în Parlament pentru un vot de încredere, având în vedere schimbarea compoziției politice a Executivului, după demiterea ministrului Justiției, Stelian Ion, și demisia miniștrilor USR PLUS.

Anunțul a fost făcut în cadrul unui conferințe de presă comune cu Stelian Ion, fostul ministru al Justiției.

„Solicit instanței de contencios constituțional să constate existența unui conflict juridic de natură constituțională între Guvernul României și prim-ministru, pe de o parte, și Parlamentul României, pe de altă parte, născut din încălcarea dispozițiilor constituționale referitoare la obligativitatea obținerii acordului Parlamentului în cazul remanierii guvernamentale, efectuată după schimbarea compoziției politice a Guvernului.

Cer obligarea prim-ministrului la a formula propuneri de miniștri și la a le înainta Parlamentului în vederea pronunțării asupra noii compoziții politice a Guvernului.

În data de 2 septembrie 2021, am asistat la demiterea ministrului Justiției, Stelian Ion, în 7 și 8 septembrie sunt demisiile celorlalți miniștri USR PLUS și a vicepremierului Dan Barna, în 8 septembrie avem o scrisoare semnată de copreședinții USR PLUS, Dacian Cioloș și Dan Barna, către premier atrăgănd atenția asupra schimbării compoziției politice la nivelul Guvernului.

Avem prevederile constituționale, precum și din Codul administrativ care cer imperios ca în termen de 5 zile de la vacantarea funcției să se transmită noile propuneri.

Prin faptul că premierul nu transmite aceste noi propuneri, împiedică Parlamentul să asigure controlul parlamentar asupra Guvernului și să își dea acordul asupra noi compoziții politice a Guvernului.

În data de 12 septembrie ar fi trebui ca premierul să facă aceste propuneri și să transmită către Parlament noile propuneri și noua structură politică”, a declarat Anca Dragu.

În plus, Anca Dragu a precizat că a transmis la CCR punctul său de vedere cu privire la cererea premierului adresată Curții prin care solicită acesteia să constate existența unui conflict juridic de natură constituțională între Guvern și Parlament.

În acest sens, președintele Senatului a arătat că „nu se constituie motive pentru a considera existența unui conflict juridic de natură constituțională”, ci este vorba de „un conflict de natură politică pe care Guvernul îl dorește transformat într-un conflict de natură constituțională”.

„Mai arătăm în acest punct de vedere, transmis Curții, că este vorba, mai degrabă, de o cerere ce nu poate fi admisibilă din partea Curții Constituționale. Este vorba de o serie de critici legate de inițierea și depunerea moțiunii de cenzură, care reprezintă un instrument juridic constituțional pe care îl au la dispoziție parlamentarii, un instrument de control asupra activității guvernului și aratăm că nu se constituie niciun fel de blocaj al activității celor două instituții”, a declarat Anca Dragu.

La rândul său, Stelian Ion a declarat că „nu trece zi în care premierul României să nu încalce flagrant Constituția sau legile țării”, acuzându-l pe Florin Cîțu că „încearcă prin toate mijloacele să împiedice Parlamentul în a-și exprima punctul de vedere cu privire la noua compoziție politică a Guvernului”.

„O felicit pe doamna președintă a Senatului că a sesizat CCR cu privire la realul conflict juridic de natură constituțională, generat nu de Parlamentul României, ci de premierul României.

Știm foarte bine că, începând cu data de 8 septembrie, USR PLUS s-a retras din această guvernare.

Din acea dată, curgea un termen legal, prevăzut de Codul administrativ, Articolul 47, alin. (2) de 5 zile în care premierul trebuia să trimită către președinte propunerile de noi miniștri. Schimbându-se componența Guvernului, trebuia să vină în prealabil în fața Parlamentului pentru a obține acest acord prealabil. Nu s-a întâmplat acest lucru.

Realul conflict nu este acela scornit de premier, prin care încearcă împreună cu PSD prin toate mijloacele să ne blocheze moțiunea de cenzură, e conflictul generat chiar de premier prin refuzul de a veni în fața Parlamentului”, a precizat Stelian Ion.

Alte stiri

Senatul aprobă în unanimitate inițiativa USR care deschide copiilor curțile școlilor pentru sport în afara orelor de program
Senatul a adoptat cu unanimitate de voturi inițiativa legislativă a deputaților USR Tudor Pop și ...
Vezi mai mult
Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă prin care Poliția de Frontieră să poată verifica în timp real cazierul judiciar în ROCRIS
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă prin care ​Poliția de Frontieră Ro...
Vezi mai mult
Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru asigurarea accesului la propriul cazier juridic
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care vizează asigurarea accesului ...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru accesul neîngrădit al șoferilor la propriul cazier rutier
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus azi o inițiativă legislativă care să permită accesul poseso...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru reducerea birocrației pentru arhivari
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care simplifică procedurile de aut...
Vezi mai mult
Facturile la căldură nu trebuie să fie încărcate pe nedrept! Există interes pentru investiții private în căldura din Bucureşti
Parlamentarii USR Cristina Prună şi Claudiu Năsui au organizat o dezbatere la Parlament cu lideri...
Vezi mai mult
Cătălin Drulă și Vlad Voiculescu critică administrația Boc: Întârzieri, rezilieri de contracte și pierderi de fonduri europene
Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, și Vlad Voiculescu, președintele USR București, au ...
Vezi mai mult
Proiect de lege USR privind transparența utilizării bazelor sportive publice
Deputatul USR Brian Cristian a depus un proiect de modificare a Legii Educației fizice și sportul...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR pentru digitalizarea serviciilor consulare
Parlamentarii USR de Diaspora, senatorul Radu Mihail și deputatul Iulian Lorincz, au depus o iniț...
Vezi mai mult
Coaliția PSD-PNL-UDMR respinge inițiativele USR din domeniul educației pe care, apoi, le copiază în hotărâri de guvern
Coaliția PSD-PNL-UDMR a respins mai multe inițiative legislative depuse de USR și care ar fi cond...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR care elimină unele inechități din sistemul de pensii pentru cei care au lucrat în condiții grele de muncă
Mai mulți parlamentari USR au depus o inițiativă legislativă care repară unele inechități între p...
Vezi mai mult