Alin Prunean: Ies minciunile celor din PSD la iveală precum bancnotele din buzunarul lui Marcel Ciolacu

Deputatul USR PLUS Alin Prunean a ținut un discurs în timpul moțiunii simple depuse împotriva Ministrului Agriculturii Adrian Oros. „Aproape săptămânal pierdem vremea cu nimicuri sub forma unor moțiuni simple inițiate de PSD. Nu e săptămână în care PSD să nu inventeze vreo acțiune menită să destabilizeze bunul mers al lucrurilor în speranța că lumea o să uite ce a făcut cât a fost la guvernare.”, a declarat deputatul USR PLUS.

Reparăm după PSD și punem în aplicare reforma în agricultură pe care USR PLUS și-a asumat-o: consolidarea fermelor de familie, sprijinirea formării de asociații agricole, demararea Programului Agri-Invest dedicat în exclusivitate sectorului agricol, sau dezvoltarea infrastructurii de irigații. 

Redăm integral discursul: 

Domnule președinte de ședință,

Doamnelor și domnilor colegi,

Nu e săptămână în care PSD să nu inventeze vreo acțiune menită să destabilizeze bunul mers al lucrurilor în speranța că lumea o să uite ce a făcut cât a fost la guvernare. 

Din păcate pentru cei de la PSD, le ies minciunile la iveală precum bancnotele din buzunarul lui Marcel Ciolacu. 

Aproape săptămânal pierdem vremea cu astfel de nimicuri, pentru că probabil PSD nu se poate concentra atunci când vine vorba de lucruri serioase. Nu îi interesează ce trebuie făcut pentru repararea greșelilor făcute de guvernul PSD sau cât de greu este să gestionezi o pandemie și o criză sanitară mondială. Ce să mai vorbim despre punerea României pe o direcție corectă din punct de vedere economic. Ei depun moțiuni la adresa miniștrilor pentru că este evident că altceva nu știu să facă.

Totuși, trebuie să respectăm procedura și să discutăm, vrând nevrând, încă o moțiune inutilă depusă de PSD. 

Dar dacă tot am ajuns la moțiunea pe agricultură, cred că ar fi corect să discutăm în context unde suntem astăzi din perspectiva agricolă. 

Ani în șir, domeniul agricol a fost o cenușăreasă a guvernărilor din această țară. 

Miniștrii dintre cei mai bizari au ajuns la agricultură pentru că, nu-i așa, oricine se pricepe să împartă la agricultori subvenții de la Uniunea Europeană. Altfel nu îmi explic cum de au fost miniștri Petre Daea și Ilie Sârbu de la PSD. Bănuiesc că singura lor calificare era să împartă banii europeni aduși de alții fără să se gândească și la cum să dezvolte domeniul astfel încât să îl facă performant.

Discursuri pretențioase și lipsite de substanță am tot văzut la PSD. Dacă îi întrebi despre agricultură, li se umflă portofelul de mândrie și decretează că suntem grânarul Europei. 

În schimb, au distrus zootehnia românească prin proasta gestionare a crizei de pestă porcină africană, deși aveau pe masă planul necesar pentru combaterea ei. 

Nu-l suspectez nicio secundă pe Petre Daea că ar fi citit vreo hârtie sau vreun document. A muncit după ureche și a trecut fluierând printr-un mandat lipsit de performanțe și plin de dezastre.  

Revenind la moțiunea dedicată agriculturii, am văzut că sunteți îngrijorați de situația sistemului național de irigații. 

Bine faceți, dar vă suspectez de ipocrizie. 

România are încă din 2016 un Program Național de Reabilitare a Infrastructurii Principale de Irigații. Dacă Petre Daea ar fi citit atunci ce avea de citit, ar fi aflat că era prevăzut în el peste un miliard de euro pentru adaptarea agriculturii la schimbările climatice și reducerea efectelor acestora asupra producției agricole. Și dacă ministrul dumneavoastră ar fi fost în stare, atunci, să citească ce a primit pe birou, ați fi știut astăzi că prin acest program s-ar fi reabilitat sistemele de pe aproximativ două milioane de hectare. Dar nu am ajuns acolo nu pentru că ne fură străinii țara, ci pentru că are PSD grijă să o distrugă. Sunteți înclinați spre demagogie și minciună, domnilor parlamentari PSD. Poate o să aveți totuși curajul să recunoașteți ceea ce ați făcut și să vă despărțiți de trecutul dumneavoastră sulfuros. Spun asta pentru că, din cauza modului în care ați gestionat programul, s-au cheltuit doar 10% din suma alocată și un sfert din suma pe paza instalațiilor când, de fapt, ar fi trebuit construit un întreg sistem.

Sunteți la fel de vinovați și de situația în care se găsește exportul de animale vii pe distanțe lungi. Suntem pe locul doi în Uniunea Europeană după numărul de ovine crescute, dar suntem la coadă după valoarea exporturilor. Nu vă interesează că asta se traduce în pierderi și subdezvoltare pentru crescătorii de oi români. Nu vă pasă că în mandatul dumneavoastră a avut loc o tragedie de proporții în care aproape 15.000 de animale mureau prin înecare și asfixiere, ceea ce ne-a dus din nou în atenția întregii lumi ca fiind o țară care e mereu prinsă pe picior greșit de crize pe care nu le anticipează și nu știe să le gestioneze. Nu ați făcut nimic pentru crescătorii de animale autohtoni și nu ați dat doi bani pe dezvoltarea infrastructurii și logistică necesare pentru exportul de carcasă. Sunt convins că nu aveți nici cea mai mică idee despre ce vorbesc, pentru că nu vă interesează în niciun fel starea agriculturii românești.

În consecință, pentru că vedem cât se poate de clar ipocrizia care stă în spatele acestei moțiuni, noi, cei de la USR PLUS, vom vota împotriva moțiunii. Dar asta nu înseamnă că vom acorda vreodată un cec în alb sau că nu vom fi extrem de atenți cu ceea ce se întâmplă în agricultura românească.

Domnule ministru Adrian Oros, am votat pentru bugetul ministerului dumneavoastră așa cum l-ați gândit. Înțelegem greutățile prin care treceți dumneavoastră și multe alte sectoare ale economiei naționale în această criză fără precedent. De aceea vreau să vă spun în mod special că aveți un important partener în noi pentru a reforma agricultura pe direcțiile programului de guvernare. Dar aceasta înseamnă o promisiune din partea dumneavoastră, o promisiune pe care o vom monitoriza cu mare atenție.

O să dau citire pe scurt unor prevederi extrem de importante din programul de guvernare:

-      consolidarea fermelor de familie, care reprezintă procentul cel mai consistent din totalul fermelor din România;

-      sprijinirea formării de asociații agricole;

-      demararea Programului Agri-Invest, similar cu IMM Invest, dar dedicat în exclusivitate sectorului agricol;

-      dezvoltarea infrastructurii de irigații, infrastructurii de desecare/drenaj, lucrări de combatere a eroziunii solului, lucrări de prevenire a deșertificării, finalizarea sistemului național antigrindină și creșterea precipitațiilor;

-      corectarea deficitului balanței comerciale, pentru că România exportă materii prime și produse cu valoare adăugată mică și importă produse cu valoare adăugată mare;

-      promovarea produselor locale românești şi crearea unei rețele naționale de colectare, depozitare, procesare și distribuție a produselor românești;

-      restructurarea învățământul profesional și tehnic (apropos, ce a făcut PSD-ul cu învăţământul tehnic atunci când a fost la guvernare?);

-      reformarea celor două agenții de plăți în agricultură: Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA) și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), cu accent pe debirocratizarea procedurilor, în scopul accelerării și creșterii gradului de absorbție a fondurilor europene.

Și vă mai rog să nu uitați de restanţele la subvenţionarea motorinei pentru trimestrele III şi IV din 2020 şi cele pentru culturile de primăvară afectate de secetă. Eu am încredere că nu veţi uita de decontarea motorinei, că la prima rectificare vom găsi resurse pentru despăgubirile fermierilor pentru secetă şi chiar sunt convins ca veţi găsi soluţii.

Și în încheiere încă două vorbe pentru parlamentarii PSD. V-am auzit vociferările și v-am văzut expresiile nemulțumite. Cred că aveți de ce. Ați distrus multe sectoare de activitate din țara asta și ați făcut multă lume să sufere. Ce nu vreți să admiteți este că sunteți principalii vinovați pentru viața de zi cu zi a românilor, pentru că ați pus piedică reformelor, ați furat din bugetul de stat și ați promovat în funcții publice aproape exclusiv persoane cu dosare penale. Până când nu veți recunoaște toate acestea, decența ar trebui să vă interzică să țipați.

 

 

Alte stiri

Senatul aprobă în unanimitate inițiativa USR care deschide copiilor curțile școlilor pentru sport în afara orelor de program
Senatul a adoptat cu unanimitate de voturi inițiativa legislativă a deputaților USR Tudor Pop și ...
Vezi mai mult
Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă prin care Poliția de Frontieră să poată verifica în timp real cazierul judiciar în ROCRIS
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă prin care ​Poliția de Frontieră Ro...
Vezi mai mult
Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru asigurarea accesului la propriul cazier juridic
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care vizează asigurarea accesului ...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru accesul neîngrădit al șoferilor la propriul cazier rutier
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus azi o inițiativă legislativă care să permită accesul poseso...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru reducerea birocrației pentru arhivari
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care simplifică procedurile de aut...
Vezi mai mult
Facturile la căldură nu trebuie să fie încărcate pe nedrept! Există interes pentru investiții private în căldura din Bucureşti
Parlamentarii USR Cristina Prună şi Claudiu Năsui au organizat o dezbatere la Parlament cu lideri...
Vezi mai mult
Cătălin Drulă și Vlad Voiculescu critică administrația Boc: Întârzieri, rezilieri de contracte și pierderi de fonduri europene
Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, și Vlad Voiculescu, președintele USR București, au ...
Vezi mai mult
Proiect de lege USR privind transparența utilizării bazelor sportive publice
Deputatul USR Brian Cristian a depus un proiect de modificare a Legii Educației fizice și sportul...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR pentru digitalizarea serviciilor consulare
Parlamentarii USR de Diaspora, senatorul Radu Mihail și deputatul Iulian Lorincz, au depus o iniț...
Vezi mai mult
Coaliția PSD-PNL-UDMR respinge inițiativele USR din domeniul educației pe care, apoi, le copiază în hotărâri de guvern
Coaliția PSD-PNL-UDMR a respins mai multe inițiative legislative depuse de USR și care ar fi cond...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR care elimină unele inechități din sistemul de pensii pentru cei care au lucrat în condiții grele de muncă
Mai mulți parlamentari USR au depus o inițiativă legislativă care repară unele inechități între p...
Vezi mai mult