Alin Mituța: “Ministrul Agriculturii nu cunoaște legislația europeană și nici nu are un plan concret pentru elaborarea PNS”

Alin Mituța, europarlamentar USR în cadrul Grupului Renew Europe în Parlamentul European, demontează fake news-urile răspândite de ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, care nu a trimis Planul Național Strategic (PNS) către Comisia Europeană, deși avea termen pe 31 decembrie 2021.

Această întârziere a fost semnalată de Alin Mituța în urmă cu o zi, context în care a făcut apel către ministrul Agriculturii să dea dovadă de mai multă responsabilitate, în condițiile în care gestionează miliarde de euro destinate fermierilor români și să comunice în mod transparent un calendar precis al elaborării PNS, precum și să organizeze consultări cu toți cei interesați.

 

"După ce ieri am atras atenția că Ministerul Agriculturii nu a trimis Planul Național Strategic (PNS) către Comisia Europeană deși avea termen pe 31 decembrie 2021, ministrul Agriculturii a catadicsit într-un final să dea astăzi câteva explicații legate de întârziere.

Ocazie cu care am constatat că nu cunoaște legislația europeană și nici nu are un plan concret pentru elaborarea PNS. Să luăm pe rând afirmațiile dlui ministru.

- spune ministrul că data de 1 ianuarie 2022 pentru depunerea PNS este “un termen de recomandare”. FALS. Regulamentul european privind planurile naționale strategice spune clar la articolul 118 că Planurile se depun până la 1 ianuarie 2022. Nu e recomandare, e OBLIGAȚIE.
- mai spune ministrul că unul din motivele pentru care nu a depus PNS la timp este că „nu există un sistem electronic finalizat”. E un argument ridicol. Domnule ministru, sistemul electronic de care aveți nevoie e emailul. De altfel, 18 state membre au depus deja PNS-ul și n-au avut nicio problemă cu vreun sistem electronic.
- dar cea mai gravă este afirmația potrivit căreia ministerul a luat PNS de la zero și ca ABIA de luni vor începe consultările cu fermierii. Până acum ce ați făcut domnule ministru? Sunteți ministru din luna noiembrie iar înaintea dvs ministerul a fost condus de partenerii dumneavoastră de la PNL. E de neconceput că v-ați trezit abia acum să luați de la zero un document strategic așa de important de care depinde soarta fermierilor români pe următorii ani.
- în sfârșit, ministrul încearcă să ne spună și că întârzierea nu va avea niciun impact asupra fermierilor. Este FALS. Întârzierea înseamnă că România va avea mai puțin timp la dispoziție să negocieze Planul cu Comisia Europeană ceea ce poate rezulta în întârzieri în aprobarea finală a acestuia și în incertitudine pentru fermieri, care nu vor ști la ce să se aștepte.

Prin urmare, fac din nou apel la mai multă responsabilitate din partea ministrului pentru că gestionează miliarde de euro destinate fermierilor români", a scris Alin Mituța pe Facebook.

În acest context, Alin Mituța subliniază faptul că "singura veste bună este că ministrul s-a angajat public că PNS va fi gata de trimis în luna februarie", adăugând faptul că "este deja un termen mult depășit care poate însemna întârzieri în aprobarea finală a Planului de către Comisie, dar măcar avem o perspectivă mai clară".

"Sper, de asemenea, ca acele consultări care vor începe luni să fie transparente și inclusive pentru ca Planul care va reieși să fie unul bun", a conchis Alin Mituța. 

În urmă cu o zi, Alin Mituța făcea public faptul că România nu a trimis Comisiei Europene Planul Național Strategic pentru agricultură în termenul stabilit, respectiv 31 decembrie 2021, solicitându-i ministrului Agriculturii să dea dovadă de transparență în întregul proces de elaborare.

"Acest plan, care este echivalentul unui PNRR în agricultură, este condiția ca fermierii din țara noastră să aibă acces la banii europeni - aproximativ 22 de miliarde de euro pentru perioada 2021-2027. Comisia Europeană a confirmat ieri că 9 state membre, printre care și România, nu au trimis încă planurile naționale. Aceste documente, care detaliază felul în care fiecare țară va utiliza fondurile din Politica Agricolă Comună, trebuie să fie trimise Comisiei, apoi negociate și aprobate până la finalul anului 2022 pentru a intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023.
Din păcate, Ministerul Agriculturii nu a comunicat până acum niciun termen concret pentru finalizarea și trimiterea PNS către Comisia Europeană. De asemenea, nu a comunicat nici cum anume intenționează să elaboreze acest Plan și care sunt actorii cu care se va consulta.
De aceea, fac din nou apel la ministrul agriculturii să comunice în mod transparent un calendar precis al elaborării PNS, precum și să organizeze consultări cu toți cei interesați", a declarat europarlamentarul USR.
În final, Alin Mituța a reamintit recomandările pe care le-a trimis, în luna decembrie, către Ministerul Agriculturii, care conțin nouă obiective strategice pentru noul PNS (detalii, aici).

Alte stiri

Senatul aprobă în unanimitate inițiativa USR care deschide copiilor curțile școlilor pentru sport în afara orelor de program
Senatul a adoptat cu unanimitate de voturi inițiativa legislativă a deputaților USR Tudor Pop și ...
Vezi mai mult
Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă prin care Poliția de Frontieră să poată verifica în timp real cazierul judiciar în ROCRIS
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă prin care ​Poliția de Frontieră Ro...
Vezi mai mult
Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru asigurarea accesului la propriul cazier juridic
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care vizează asigurarea accesului ...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru accesul neîngrădit al șoferilor la propriul cazier rutier
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus azi o inițiativă legislativă care să permită accesul poseso...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru reducerea birocrației pentru arhivari
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care simplifică procedurile de aut...
Vezi mai mult
Facturile la căldură nu trebuie să fie încărcate pe nedrept! Există interes pentru investiții private în căldura din Bucureşti
Parlamentarii USR Cristina Prună şi Claudiu Năsui au organizat o dezbatere la Parlament cu lideri...
Vezi mai mult
Cătălin Drulă și Vlad Voiculescu critică administrația Boc: Întârzieri, rezilieri de contracte și pierderi de fonduri europene
Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, și Vlad Voiculescu, președintele USR București, au ...
Vezi mai mult
Proiect de lege USR privind transparența utilizării bazelor sportive publice
Deputatul USR Brian Cristian a depus un proiect de modificare a Legii Educației fizice și sportul...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR pentru digitalizarea serviciilor consulare
Parlamentarii USR de Diaspora, senatorul Radu Mihail și deputatul Iulian Lorincz, au depus o iniț...
Vezi mai mult
Coaliția PSD-PNL-UDMR respinge inițiativele USR din domeniul educației pe care, apoi, le copiază în hotărâri de guvern
Coaliția PSD-PNL-UDMR a respins mai multe inițiative legislative depuse de USR și care ar fi cond...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR care elimină unele inechități din sistemul de pensii pentru cei care au lucrat în condiții grele de muncă
Mai mulți parlamentari USR au depus o inițiativă legislativă care repară unele inechități între p...
Vezi mai mult